tiistai 4. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 4: Kuono lumessa


Tuula Korolainen (teksti) ja Marjo Nygård (kuvat): Kuono lumessa
Lasten Keskus 2012

Tuula Korolaisen ja Marjo Nygårdin Kuono kohti tähteä, Kuono kohti joulua ja Kuono kohti koulua ihastuttivat, ja nyt, lumikinosten ja pakkasen keskellä, on oiva hetki lukea tekijöiden uutuus Kuono lumessa. Kaksi ensin mainittua koostuvat runoista ja pienistä tarinoista, Kuono lumessa taas on yhtenäinen, pidempi kertomus Kuono kohti koulua -kirjan tapaan - kohtaamme jopa muutamia edellisestä Kuono-kirjasta tuttuja hahmoja kirjan sivuilla.


Kuten äskettäin lukemassani kuvakirjassa Timo ja Piko muuttavat (ja aika monessa muussakin tämän syksyn lastenkirjassa), myös Kuono lumessa -kirjan tapahtumat käynnistyvät asuinpaikan vaihdon myötä. Tupsu-hiiren perhe on muuttamassa pellolta metsään, epäilyttävien metsähiirten keskelle. Tupsun täytyy jättää hyvät ystävänsä Taimi, Tähkä ja Nuusku ja mennä uuteen kouluun, "metsäläisten kouluun". Muuttomatkalla lumipyryssä Tuiskusta tuntuu, että sen selkään oli kiinnitetty kuminauha, jonka toinen pää oli kiinni entisessä kodissa. Vaikka punaiset jäljet lumessa kertovat, että saalistava kettu on liikkeellä, Tuisku erkanee isästään ja lähtee omin päin seikkailemaan.


Tuisku saa kokea varsin jännittäviä hetkiä, mutta pelastus löytyy yllättävältä taholta. Samalla hän löytää uusia ystäviä ja voittaa metsän väkeä kohtaan tuntemansa ennakkoluulot.

Kuono lumessa on herttainen kirja. Kuvakirjaksi siinä on melko paljon tekstiä - tarina olisi mahtunut tiiviimpäänkin pakettiin - mutta onneksi teksti jakautuu monelle, Marjo Nygårdin laajojen kuvien täyttämille sivuille. Nygårdin kuvissa katsellaan tapahtumia monesta näkökulmasta, välillä myös (kirjaimellisesti) lintuperspektiivistä. Perinteiseen tapaan puusuksilla suihkivien, villahuiveihin ja muhveihin pukeutuneiden hiirten kanssa samoilla hangilla seikkaillee myös lumilautaileva orava.


Mukavia ulkoiluhetkiä hohtavilla hangilla myös Sinisen linnan kirjaston lukijoille!

6 kommenttia:

 1. Aivan ihanan tuntuinen kirjasarja! Tämä on sellaista, mistä minä pidän. Et arvaakkaan mitä tulee mieleen: Hipsuvarpaan seikkailut!

  Apua...nyt mun täytyy tilata nämä itselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, tämä on! Hipsuvarvas tosiaan, ja minulle tulee vähän mieleen myös Jill Barklemin Tiheikön väki, vaikka kuvitustyyli onkin aivan erilainen.

   Poista
 2. Ihanasti kuvitettu satukirja, kiitos Maria!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili-mummo, eikös olekin! :) Ihana, että "löysit" sen täältä <3

   Poista
 3. Tämä sarja on aivan suosikkini, samoin kuin Korolaisen muu tuotanto! Hauskaa, olemme olleet jälleen saman kirjan äärellä....Tämä tulee minulla tällä viikolla myöskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kirahvi, tämä kirja on nyt harvinaisen ajankohtainen! :) (Olen seurannut lastenkirjaviikkoasi, kivoja kirjoja!)

   Poista