keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Joulukalenterin luukku 19: Kaisa ja Lumilapsi


Debi Gliori: Kaisa ja Lumilapsi 
The Snowchild, suom. Sanna Jaatinen.
Wsoy-yhtymä/Weilin+Göös Oy 1999.

Illan hämärtyesssä lapset tulivat puistoon leikkimään. He leikkivät ryhmissä, he leikkivät pareittain, he leikkivät yhtenä joukkona pitääkseen yön loitolla. 

Syrjässä leikistä seisoi pieni tyttö. Hänen nimensä oli Kaisa. Kaisa-ulkopuolinen. Kaisa-joka-ei-osannut-leikkiä. Vaikka Kaisa tiesi monta mukavaa peliä ja leikkiä, hän vain jostakin kumman syystä leikki niitä aina väärään aikaan.

Kaisa ja Lumilapsi on koskettava tarina tytöstä, joka tuntee itsensä ulkopuoliseksi toisten lasten seurassa. Debi Gliori kuvaa suorastaan sydäntäriipaisevasti, sanoin ja kuvin, kuinka Kaisan kömpelöt yritykset ehdottaa leikkejä toisille lapsille, päästä mukaan porukkaan, saavat toiset lapset vain tiuskimaan hänelle. Kaisan tarina alkaa keväästä ja etenee kesän ja syksyn kautta talveen.


Aluksi talvi saa Kaisan tuntemaan olonsa entistä yksinäisemmäksi: kun sataa vettä, ei ulkona viitsi leikkiä, ja kun Kaisaa ei kutsuta kyläilemään, hän katsoo haikeana ulos ikkunasta.

Eräänä aamuna Kaisa herää kuitenkin siihen, että jokin on muuttunut. On valoisaa ja hiljaista - on satanut lunta! Kaisa säntää ulos leikkimään. Hän katsoo haikeasti toisten lasten mäenlaskua, hiihtämistä ja lumienkeleitä, mutta alkaa sitten innoissaan rakentaa lumiukkoa syrjemmällä. Lumiukosta tulee Kaisalle mielikuvitusystävä, Lumilapsi, jolle hän juttelee ja jolle hän laittaa huolella hiilisilmät, hymysuun, porkkananenän ja kaulaliinan.


Yllättäen Kaisa huomaa toisen tytön, joka on tehnyt oman lumiukkonsa Kaisan lumiukon viereen. Tytöt, Kaisa ja Jenni, alkavat jutella ja keksiä yhteistä leikkiä lumihahmojen ympärille. Kaisa on löytänyt ystävän, ja muutkin lapset tulevat lähemmäs. Kaisan ympärille muodostuu hämärärtyvässä puistossa kuin suojainen kehä. Lumen voima on ihmeellinen.Pimeän laskeutuessa puisto oli täynnä ystäviä: lumiystäviä, lumilapsia, oikeita ystäviä ja oikeita lapsia. Kaikki leikkivät ja nauroivat ja kierivät lumessa.

Nyt Kaisa ei katsonut muista lapsia syrjässä. Hän oli mukana joukossa ja leikki yhdessä uuden ystävänsä kanssa.
3 kommenttia:

 1. Ihana, klassisen oloinen lastenkirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanainen, niin on! Tää on näitä "kirjaston joulukirjavalikoiman satoa" :).

   Poista
 2. Voi, meillä tykättään kovasti Gliorista! Tämä vaikuttaa myös tosi kivalta, varsinkin nuo kaksi vimppaa kuvaa ihan pursuvat lapsuuden lumileikkien taikaa & iloa...

  VastaaPoista