tiistai 6. marraskuuta 2012

Mitkä romaanit tavoittelevat Finlandia-palkintoa?

(Nämä kirjat valikoituivat marraskuisen sumuiseen kuvaan sillä perusteella, että minulla oli ne kotona juuri nyt.)

Näin vuoden lopulla, erilaisten kirjallisuuspalkintojen noustessa otsikoihin, huomaa, kuinka vähän sitä on ehtinyt lukea kotimaista kirjallisuutta, vaikka on mielestään seurannut kenttää hyvinkin aktiivisesti. Selailen kustantomojen katalogit huolella, luen lehtiä ja valikoin luettavakseni kiinnostavampia uutuuksia (mutta luen paljon myös käännös-, tieto- sekä lasten- ja nuortenkirjallisuutta, jotka eivät voi olla romaani-Finlandiassa ehdolla). Ennen kaikkea seuraan aktiivisesti kirjablogeja - paitsi näitä meidän humanisti(koti)äitien, -opiskelijoiden ja -tutkijoiden mutuhuttublogeja, myös sellaisia vähän sofistikoidumpia, joiden pitäjät eivät "lue romaaneja viihtyäkseen tai saadakseen nautintoa, vaan tunteakseen olonsa siedettäväksi" tai joiden mielestä ne, jotka kaipaavat kirjoilta juonta, voivat saman tien siirtyä lukemaan Valittujen Palojen kirjalyhennelmiä. Silti paljon jää kotimaisesta kirjarunsaudesta minulta lukematta tai jopa kokonaan huomaamatta, joten myös tänä vuonna tulen todennäköisesti yllättymään joistakin Finlandia-ehdokkaista. Koetan kuitenkin tässä veikkailla vähän.

Otin omalle veikkauslistalleni lähinnä sellaisia kirjoja, jotka itse olen lukenut tai jotka aion lukea (toivottavasti lähiaikoina), mutta mukana on myös pari sellaista, joita en varmaankaan lue (mutta joita olen kuullut kehuttavan esim. lehtikritiikeissä tai blogiarvioissa). Yksi kirjoista on mielestäni ylitse muiden; olen todella hämmästynyt ja harmissani, jos Lundbergin romaania Jää ei nosteta ehdolle. Tunnen lukkarinrakkautta myös Sirpa Kähkösen Hietakehtoa ja Johan Bargumin Syyspurjehdusta kohtaan, ja lukulistallani olevilta Olli Jalosen, Monika Fagerholmin ja Riikka Ala-Harjan romaaneilta odotan paljon. Aki Ollikaisen Nälkävuosi on niin vakuuttava, tiivis romaani, että sopisi Finlandian "esikoiskiintiöön".

Finlandia-ehdokaslista on ollut viime vuosina niin lukuromaanipainotteinen, että en oikein usko, että esimerkiksi Jaakko Yli-Juonikkaan Neuromaani tai Juha Seppälän Mr. Smith pääsivät ehdolle, vaikka ne ovat varmasti ansiokkaita teoksia. Ehkä Finlandia-listassa voisi olla jonkinlainen "vaikean romaanin kiintiö" suomenruotsalaisen romaanin kiintiön ja esikoisromaanikiintiön lisäksi (mieskiintiötä unohtamatta, sen puolesta kohistiin viime vuonna)?

Uskon, että ainakin joku, ehkä parikin, näistä kirjoista on Finlandia-ehdokkaana vuonna 2012:

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu (Like)
Johan Bargum: Syyspurjehdus Seglats i september (Tammi)
Monika Fagerholm: Lola ylösalaisin Lola up och ner (Teos)
Juha Itkonen: Hetken hohtava valo (Otava) (Edit. Muistui mieleen hetki postauksen julkaisun jälk.)
Asko Jaakonaho: Onnemme tiellä (Otava)
Olli Jalonen: Karatolla (Otava)
Sirpa Kähkönen: Hietakehto (Otava)
Ulla-Lena Lundberg: Jää / Is (Teos&Schilds&Söderströms)
Marjo Niemi: Ihmissyöjän ystävyys (Teos)
Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat (Like)
Aki Ollikainen: Nälkävuosi (Siltala)
Tiina Raevaara: Hukkajoki (Teos)
Juha Seppälä: Mr. Smith (Wsoy)
Jaakko Yli-Juonikas: Neuromaani (Otava)

Mitkä kirjat sinun mielestäsi ansaitsivat Finlandia-ehdokkuuden? Mitä mieltä olet näistä listaamistani, oletko lukenut, pitänyt tai inhonnut?

24 kommenttia:

 1. Uskon Ollikaisen Nälkävuoden todella yltävän Finlandia-ehdokkaaksi. Ja voittoonkin sillä on minusta erittäin hyvät edellytykset!

  Oksasesta on vaikea sanoa näin teosta lukematta... Jos pääsee ehdokkaaksi, niin se tuntuu kyllä melkein velvollisuusehdokkuudelta. Eihän tapausta VOI olla ohittamatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morre, samaa mieltä molemmista - Ollikainen on vahvoilla, ja (minultakin on KKK lukematta, mutta sen perusteella mitä olen siitä lukenut) Oksasen teos ei ehkä yllä ehdolle. Tavallaan myös toivon, että näkyvyyttä ja myyntiä tulisi sellaiselle teokselle, joka ei sitä vielä ole niin paljon saanut.

   Poista
 2. Nämä veikkaukset ovat aina kiinnostavia ja innostavia. :)

  Omiin ehdokassuosikkeihini kuuluvat Ollikainen (en ole _vielä_ lukenut), Lundberg, Jalonen (aion lukea :)), Itkonen tai Pulkkinen (sukupolviproosan edustajana, mutta eivät molemmat), Ala-Harja ja Fagerholm. Bargumin ja Kähkösen näkisin mielelläni ehdokkaina, mutta en usko heidän olevan listalla. Seppälän Mr. Smith sen sijaan voisi ollakin, kyllä sinne yksi vaikeampikin teos kuuluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, Vieras tuli mieleeni tätä kirjoittaessani, mutta en sitä nyt kuitenkaan laittanut tähän (kuten varmaan tiedät, en ole itse kirjaa lukenut). Samaa mieltä ainakin Hietakehdosta, ehkä Syyspurjehduksestakin - ovat ihania, mutta eivät ehkä sijoitu tässä kisassa.

   Poista
 3. Haluan lukea kaikki!

  Miekin veikkaan Ollikaista, Seppälää, Lundbergia, Ala-Harjaa (vaikka itse en tälle niin syttynyt)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, oikea asenne! :) Itse joudun myöntämään, etten ehdi (tänä syksynä ainakaan) lukea edes kaikkia tähän listaamiani, ja että ihan kaikkien kohdalla se ei edes niin kovasti harmita... Mutta useimmat näistä haluan lukea, viimeistään "sitten joskus".

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Mä mietin eilen omia Finlandia-ehdokkaitani (ihan vaan päässäni, en blogissa) ja tajusin, etten ole lukenut yhtäkään tänä vuonna julkaistua kotimaista aikuisten kirjaa! Järkytttävää. Viimevuotisia olen kyllä lukenut ja tämän vuoden lanu-kirjoja. Monta uutuutta on lukulistalla, enkä yhtään epäile, etteikö noista mainitsemistasi useampikin olisi sitten sillä virallisella ehdokaslistalla.

  Listaltasi haluaisin ehdottomasti lukea Bargumin, Fagerholmin, Kähkösen, Lundbergin, Oksasen, Ollikaisen ja Seppälän. Ehkä sitten ensi vuonna:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, on tosi hienoa, että oot lukenu noita uusia lanuja! Osallistut sitten Blogistanian Finlandia Junior -äänestykseen (en vielä tiedä virallista nimeä), joka tapahtuu ennakkotietojen mukaan 1.12 ja josta Saran kirjat -blogi tiedottaa lisää lähipäivinä.

   Sulla on hyvä tärppilista, varmasti hyvä otos vuoden 2012 parhaista romaaneista.

   Poista
 6. Tuntuu, että KKK:lle on melkein velvollisuus olla ehdokkaiden listalla. Onhan se yksi vuoden odotetuimmista kotimaisista, ja Sofi Oksasen ansiot tuntien uskoisinkin, että se on listalla.

  Mielestäni se ei kuitenkaan välttämättä täysin itsenäisenä teoksena (eli jos sen olisi kirjoittanut joku muu kuin Sofi Oksanen / sitä ei olisi hypetetty niin paljon) pääsisi ehdolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo lukenu Oksaselta vielä mitään, mutta oon lukemistani arvioista ymmärtänyt, että KKK ei oo läheskään Puhdistuksen tasoinen (jonka uskon olevan hieno). Minusta pelkän ennakkohypen/arvostetun kirjoittajan takia teosta ei tarvitse eikä pidä nostaa ehdolle. Finlandia-sirkuksen tarkoitus on lisätä kirjamyyntiä, ja Oksasen kirja ei enää buustia kaipaa. Jos se kuitenkin on niin ansiokas, että sitä ei voi sivuuttaa, suon sille ilomielin ehdokkuuden.

   Poista
 7. Veikkaan, että listalla on monta kirjaa, jotka ovat menneet minulta ihan ohi. Muuten en osaa kauheasti veikkailla, mutta olen yllättynyt, jos Ollikainen ei ole ehdolla (vaikka en itse niin kauheasti kirjasta pitänytkään).

  En jotenkin usko, että Pulkkinen tai Oksanen ovat ehdolla, koska kumpikin oli edellisellä kirjallaan. Ala-Harja ja Seppälä voisivat olla, ihan fiilispohjalta sanottuna - kumpaakaan en ole lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin samaa Pulkkisesta ja Oksasesta - kyllä aiemmat ehdokkuudet/voitot vaikuttavat, vaikka periaatteessa haetaan "vuoden parasta kotimaista romaania".

   Oon lukenu Maihinnousua nyt noin kolmanneksen ja oon tykänny, mutta en häikäistyny. Katotaan mitä mietin, kun oon lukenu kokonaan...

   Poista
 8. Kovasti toivoisin Jään ja Hietakehdon olevan ehdokkaana. Jos Itkosen Hetken hohtava valo ja Pulkkisen Raja tuolla listalla olisivat myös, olisi siinä jo liikaa makeaa tälle blogistille.

  Minusta Oksanen ei tarvitse Finlandiaa. Hänen kirjansa myyvät valtavia määriä ilman sitäkin. KKK:ta en ole lukenut, joten en sen ansioista mitään tiedä, ehkä se palkinnon arvoinen onkin.

  Miltei voisi tehdä toisen listan niistä, jotka eivät ainakaan Finlandia-palkintoa tavoittele :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unni, olisi tosiaan kiinnostava tilanne, jos KKK voittaisi Finlandian - suurin osa potentiaalisista ostajista olis jo hankkinut sen =). Mutta ehdokkuus voisi olla mahdollinen, vaikka senkin näkyvyyden ehkä soisi jollekin sitä enemmän tarvitsevalle kirjalle. Hyviä kirjoja, jopa erinomaisia, on sentään tänä vuonna ilmestynyt paljon!

   Poista
 9. Kumarran syvään tiedon äärellä - tuosta listasta en ole lukenut yhtäkään, joistakin teoksista olen kyllä kuullut. Pitäisi ehkä joskus lukea vähän uudempiakin kirjoja. Tai sitten sellaisia kirjoja joita voisi ajatella kirjallisuuspalkintolistoille... No, tuo Juha Seppälä on pakko jossain välissä lukea, kunhan ehdin siihen riittävästi henkisesti valmistautua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juha, hyvin sanottu tuosta Seppälän kirjasta - mullakin on lukulistalla muutama kirja, jotka haluan vielä lukea, mutta kerään rohkeutta :)

   Poista
  2. Ja en siis ole lukenut kaikkia tuosta listasta, vaan "vain" nuo, jotka olen linkittänyt, sekä muutamasta alkua ja Maihinnousun nyt melkein kokonaan :)

   Poista
 10. Hienoa, että käynnistät spekulaatiot! Kovin montaa uutuutta en ole lukenut mutta lukemistani Finlandian arvoisia olisivat ainakin Ala-Harjan Maihinnousu, Yli-Juonikkaan Neuromaani ja Ollikaisen Nälkävuosi. Pulkkinen ja aina hieno Seppälä ovat ainakin vielä syksyn kirjoista lukulistallani. Myös Fagerholmiin pitäisi ehtiä perehtyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin innostuneen postauksesi Maihinnoususta; minulla on kirja vielä kesken. Neuromaani on (mm. Melenderin bloggauksen myötä) herättänyt kiinnostukseni, mutta tuskin luen sitä ainakaan tänä syksynä.

   Poista
 11. Vain kolme luettua listaltasi, eli Itkonen, Oksanen ja Ollikainen. Viimeksi mainittu oma veikkaukseni listalle näistä kolmesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, Kirsi - ääni Ollikaiselle sinultakin :) (Aki Ollikainen on muuten ollut viikon suosituimpia hakusanoja tähän blogiin, enteleeköhän sekin jotain...)

   Poista
 12. Ollikainen ja Nälkävuosi, muuta ei edes tarvita! <3

  ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, ihanaa, että sulla on varma suosikki ;). Äänestät tietenkin BF-mittelössä sitä!

   Poista