torstai 7. kesäkuuta 2012

Ota riski ja rakastu kirjaan

Kirjamielellä-blogin Marjis lanseerasi hauskan ja vähän yllytyshullun haasteen: ideana on haastaa kirjablogikaveri lukemaan jotain sellaista, mihin hän ei välttämättä itse keksisi tarttua, mutta josta saattaisi hyvinkin pitää, mahdollisista ennakkoluuloista huolimatta. Minut haastoi mukaan Täällä toisen tähden alla -blogin Jaana, joka antoi minulle tehtäväksi lukea Ljudmila Ulitskajan Naisten valheet. Ulitskajan kirja oli mainio valinta, sillä olin suunnitellut lukevani kirjailijalta jotakin - mutta ilman haastetta se olisi saattanut siirtyä hamaan tulevaisuuteen tai unohtua kokonaan. Nyt tarkoitukseni on lukea Naisten valheet tämän kesän aikana.

Hauskuus ei kuitenkaan lopu tähän, sillä minä saan puolestani nimetä Jaanalle kirjan luettavaksi. Olen seurannut Täällä toisen tähden alla -blogia sen perustamisesta asti eli reilun vuoden, joten Jaanan kirjamaku on tullut tutuksi. Jaana lukee erityisesti (kulttuuri-ihmisten) muistelmia, elämäkertoja ja kirjekokoelmia sekä (Suomen) lähihistoriasta kertovia romaaneja. Aiemmin Jaana luki ennen kaikkea kotimaista kirjallisuutta, mutta viimeisen vuoden aikana hän on saanut seuraamistaan kirjablogeista niin paljon myös käännöskirjavinkkejä, että ulkomaalaisen kirjallisuuden osuus luettavista on kasvanut.

Kävin vielä vähän vakoilemassa Jaanan blogia, muun muassa Naiskirjailija- ja mieskirjailijalistoja sekä TBR100-suunnitelmaa. Jaana ei ole tainnut juurikaan scifiä tai dystopiakirjallisuutta lukea, joten ehdotan hänelle luettavaksi Emmi Itärannan Teemestarin kirjaa. Itärannan esikoisromaani on niin kaunokirjallinen, syvällinen ja monikerroksinen, että uskon Jaanan nauttivan sen lukemisesta, vaikka hän pääseekin kurkistamaan menneisyden sijasta tulevaisuuteen.

(Mikäli tänä keväänä ilmestynyttä Teemestarin kirjaa on vaikea saada kirjastosta, ehdotan Jaanalle Haahtela-ennakkoluulojen karistamista lukemalla Katoamispisteen, jonka uskon olevan Joel Haahtelan romaaneista eniten Jaanan mieleen.)

Haluan antaa haasteen eteenpäin Kujerruksia-blogin Linnealle. Linnea lukee monipuolisesti koti- ja ulkomaista kirjallisuutta, sarjakuvia ja tietokirjojakin. Tyttökirjoja en kuitenkaan muista Linnean blogissa nähneeni, joten haastan hänet lukemaan minkä tahansa L. M. Montgomeryn teoksen. Jos et ole lukenut Pientä runotyttöä tai Annan nuoruusvuosia, suosittelen jompaa kumpaa.

Haastan myös Tarinoiden taikaa -blogin Tintin, joka lukee paljon lastenkirjoja, kreikkalaista kirjallisuutta ja fantasiaa. Ylipäänsä Tintti taitaa lukea melko monipuolisesti, joten oli vaikea keksiä hänelle kirjaa. Koska en ainakaan nopealla vilkaisulla löytänyt blogista mainintaa suursuosikistani Carol Shieldsistä, haastan hänet lukemaan joko Pikkuseikkoja tai Rakkauden tasavallan.


Haastaisin mielelläni useampiakin, mutta koska haastetut saavat vuorostaan nakittaa minulle uuden kirjan, en ihan uskalla :). Toivon haasteelle pitkää ikää ja sitä, että se kiertää kaikille halukkaille!

Tässä vielä haasteen säännöt Marjiksen blogista kopioituna:

Säännöt:Mitä teet, jos sinut haastetaan Ota riski ja rakastu kirjaan -haasteeseen?
1. Joudut lukemaan haastajasi sinulle määräämän kirjan. Jos olet jo lukenut sen, voit pyytää haastajalta uuden kirjan. 
2. Vastavuoroisesti sinä saat määrätä haastajallesi yhden kirjan luettavaksi. 
3. Samalla voit siirtää haasteen eteenpäin ja määrätä vähintään yhdelle kanssabloggarillesi kirjan luettavaksi. Hän puolestaan saa tämän jälkeen määrätä sinulle takaisin yhden luettavan kirjan. Jos olet todellinen riskinottaja, haasta niin moni kuin uskallat! Muista, että joudut myös lukemaan kirjat, jotka he määräävät sinulle.
Kun lähetät haasteen eteenpäin, kopioi mukaan myös säännöt ja haasteen kuva. Haasteesta saa myös kieltäytyä, jos on jo esimerkiksi ehtinyt tai ei vain halua osallistua. Silloin haastaja voi siirtää haasteen jollekulle toiselle.9 kommenttia:

 1. Kiitos Maria, yritän etsiä tuon Teemestarin kirjan. Olet aivan oikeassa siinä, että todennäköisesti en olisi kirjaan tarttunut ilman haastetta. Erinomainen valinta siis. Haahtelaa olen lukenut, mutta en ole oikein päässyt makuun.

  VastaaPoista
 2. Voi että, kiitos Maria! Tämä on mimulle jo toinen haaste mutta otan tämän ilolla vastaan, ei kai sitä ole kielletty! Olen lukenut Runotytön joskys vuosia sitten, palaan siihen mielelläni uudelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, en ollut huomannut, että sinut oli jo haastettu, mutta kiva ettei haittaa :). Jos olet lukenut vain ekan osan, niin lue nyt toka, Runotyttö maineen polulla!

   Poista
  2. Maria, en ole ehtinyt vielä tehdä haastepostausta blogiin eli ei ihme ettet huomannut. :) Runotyttöä en ole kyllä lukenut vuosiin, mutta pohdin vielä otanko sen uudelleen vai Annan.

   Poista
  3. Hei! Toivottavasti bongaat vielä tämän kommentin, mietin että sopisiko jos valitsisin kirjaksi Montgomeryn Sinisen Linnan? Vai onko se "vääränlaista" Montgomerya? Sitä en nimittäin ole lukenut. Luen kyllä Runotytön tai Annan myös mieluusti uudelleen.

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Jännää! En tosiaan ole lukenut Shieldsiä, mutta pitänyt on jo pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, sittenhän valitsin sopivan kirjan :). Kiva kun lähdet tähän mukaan.

   Poista