keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ulla-Lena Lundberg: Metsästäjän hymyUlla-Lena Lundberg: Metsästäjän hymy. Matkoja kalliotaiteen maailmassa. 
Jägarens leende, suom. Leena Vallisaari.
Teos 2014, 304 sivua.

Metsästäjän hymy on eräänlainen matkakirja, rikas ja kiehtova opas afrikkalaisten ja eurooppalaisten kalliomaalausten äärelle. Suomenruotsalainen kirjailija Ulla-Lena Lundberg matkustaa sisarensa Gunillan kanssa ja tekee samalla selkoa esihistoriallisista aikakausista, kalliomaalaustyyleistä ja merkittävien kulttuuriperintökohteiden nykytilasta, jota turismi jonkin verran uhkaa. Kirja on myös kertomus vahvoista sisaruuden siteistä, ystävyydestä ja luopumisesta – mutta ei luovuttamisesta, sillä vakavasti sairas sisar kulkee mukana retkillä niin kauan kuin suinkin mahdollista, vaikka liikkuminen onkin käynyt vaikeaksi.

Jää-romaanistaan Finlandialla palkitun kirjailijan tietämys ja kokemus kalliomaalauksista herättää kunnioitusta. Lundbergilla ei ymmärtääkseni ole muodollista koulutusta alalta, mutta vuosikymmeniä jatkunut asian harrastaminen, matkustelu ja lukeminen ovat tehneet hänestä asiantuntijan. Lundberg punoo tietoainesta saumattomasti matkakuvauksiinsa ja tekee rohkeasti omiakin tulkintoja – kuin ainakin kirjailija, jolla on taito eläytyä, tulkita ja täyttää mielikuvituksen avulla liian suuret aukot.

Kirjassa on muutamia kuvia maalauksista ja maisemista, eikä enempää oikeastaan kaipaakaan, sillä kirjailijan romaaneista tuttu lämmin, viisas kerronta loihtii matkakohteet lukijan eteen. Lundberg kuvaa elävästi, kuinka luolan katossa olevasta aukosta virtaava valo kulkee kallioseinämää pitkin, miten kivikauden ihminen maalasi ilonsa ja pelkonsa kallioon, kuinka nykyihminen seisoo lopulta vain henkäyksen päässä esi-isistään.

Kirjasta ovat bloganneet myös ainakin Jonna ja Raija.

3 kommenttia:

  1. Olen jotenkin ohittanut tuon kirjan ja siis aiheenkin. Looginen tuo nimi. Olen itse enemmän elävän kulttuuriperinnön jäljillä, mutta kuitenkin kulkenut noita kohteita. Tuo pitääkin hankkia.

    VastaaPoista
  2. Vautsi, tämä vaikuttaa kiinnostavalta. Mielenkiintoinen aluevaltaus Lundbergilta, jonka romaaneista Jää ja Marsipaanisotilas pidin kovasti.

    VastaaPoista
  3. Lämmin ja viisas kerronta kuvaa hyvin tätä teosta. Pidin tästä, suuresti varmaan juuri kerronnan ansiosta, ja lisäksi teos herätti mielenkiintoni kalliomaalauksia kohtaan. En ollut tajunnut, että niitä voi löytää aika läheltäkin.

    VastaaPoista