torstai 6. syyskuuta 2012

"Jos naiset eläisivät omassa maassaan eivätkä ikinä lukisi mitään miesten kirjoittamaa, heillä olisi oma kirjallisuutensa"


Viikko sitten pyysin blogin lukijoita osallistumaan visailuun, jossa yritettiin arvata kirjoittajan sukupuoli lyhyen katkelman perusteella. Eräs Nobel-kirjailijahan on väittänyt tunnistavansa jo parin kappaleen perusteella, onko teksti miehen vai naisen kirjoittamaa. No, joko olin ottanut testiini liian lyhyitä tekstinpätkiä, tai sitten me tavallliset kuolevaiset emme ole niin taitavia tunnistamaan tekstin sukupuolittuneita vivahteita, sillä tulos oli samansuuntainen kuin aiemmin Pinon päällimmäinen -blogissa: tekstin "sukupuolen" tunnistaminen oli varsin satunnaista. Tekstikatkelmat olivat seuraavien kirjoittajien kynistä:

1. Väinö Linna: Musta rakkaus
2. Juuli Niemi: "Pari päivää Tangerissa", novellikokoelmasta Tule hyvä
3. Marko Hautala: Unikoira
4. Teuvo Pakkala: Pieni elämäntarina
5. Tuija Välipakka: "Itkevä samettiruusu", antologiasta Valhe ja viettelys
6. Asko Sahlberg: "Keltainen sade", antologiasta Valhe ja viettelys

Kukaan ei arvannut kaikkia oikein, mutta Booksy pääsi niin lähelle - 5/6 oikein - että hänelle lähtee pieni palkinto. Varsin hyvin pärjäsivät myös Sonja, Kirjanainen ja Villasukka kirjahyllyssä, jotka kaikki saivat neljä oikein. Jenni saa erityismaininnan huomiosta, että Väinö Linnan tekstikatkelma sisältää asenteen, joka saa epäilykset kääntymään miessukupuolen suuntaan. Lupaukseni mukaan arvoin koko osallistujajoukosta yhden onnekkaan, jolle lähtee yllätyspalkinto - random.org päätti, että sen saa (aiheeseen sopivasti Tyttökirjaverkkokauppaa ja -blogia pyörittävä) Saran kirjojen Sara! Booksy ja Sara, ollaan yhteydessä sähköpostitse, niin saan teille viimeistään ensi viikolla jotain pakettia matkaan.

Tässä vielä tulostaulukko, kiitos kaikille osallistujille!:

hdcanis 1/6
Sanna 2/6
Sara 2/6
Kuutar 0/6
Sonja 4/6
Luru 1/6
Kirjanainen 4/6
Ketjukolaaja 3/6
sannabanana 1/6
Villasukka kirjahyllyssä 4/6
Jonna 1/6
Jenni 3/6
Tintti 2/6
Unni 1/6
Booksy 5/6

Otsikon lainaus on John Stuart Millilta, jonka pohjalta Elaine Showalter nimesi naiskirjallisuuden traditiota kartoittavan tutkimuksensa A Literature of Their Own. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kokonaisesta teoksesta pystyy aika hyvin sanomaan, onko se miehen vai naisen kirjoittama, sillä usein aihevalinnat ja käsittelytapa ovat jonkin verran sukupuolittuneita. Kuitenkin sellaiset tapaukset kuin Pirkko Saisio/Jukka Larsson osoittavat, että meillä on pikemminkin taipumus tulkita tekstiä sen mukaan, mitä tiedämme tai luulemme tietävämme kirjailijasta, kuin osata päätellä jotain kirjoittajasta hänen tekstinsä perusteella.

20 kommenttia:

 1. Haha, 1/6, ehkä lottoaminen olisi kohdallani rahojen tuhlausta! :)

  Mutta mielenkiintoinen visailu, joka totisesti osoitti ettei tämä niin helppoa ole. Onnea oittajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unni, tässä visailussa tosiaan useampikin arvasi enemmän väärin kuin oikein, mikä oli aika hauska :). Kiva kun osallistuit!

   Poista
 2. Voi mahtavuutta, tästä olen kyllä ylpeä! Tietäkää kuolevaiset, että tämä oli huolellisen analyysin tulos eikä mitään arvailua... :D

  VastaaPoista
 3. Booksy, musta ihan parasta sun vastauksissa oli se, et epäröit just sitä veikkausta, mikä meni vikaan - ehkä toi sun parikymmentä (?) kirjaa kuukaudessa tahti pätevöittää tähän :D

  VastaaPoista
 4. Höh, minulta on tällainen ihan mennyt ohi! No ihmekkös tuo, kun odottamassa edelleen 160 blogimerkintää. Miten yhdistää elämä ja blogit?! Kertokaapa se :D Mutta hauska visailu! Toivottavasti järjestät jatkossakin, minä ainakin osallistuisin kun nyt tämän missasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, harmi ettet ehtinyt mukaan! Syksy on kiireistä aikaa kaikilla, ja elämä ylipäätään :D. Voisin kehittää tästä jonkin variaation ja järkätä uuden visan jonkin ajan päästä, joten "pysykää kanavalla" ;).

   Poista
 5. Mä pärjäsin yllättävän hyvin, jee! :) Mutta täysin arvallahan kaikki piti heittää. Vain pari oli sellaista, mistä oli joku tuntuma, mutta en edes muista mitä ne olivat ja miksi minulla olevinaan oli tuntuma...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, pärjäsit tosiaan hyvin! Nää katkelmat oli kyllä tosi neutraaleja.

   Poista
 6. Kah, menipä huonosti. Mulla oli kyllä sama ajatus sen Linnan kanssa että tuo kunniattomuudesta puhuminen tuntui vihjaavan mieheen (ja muutenkin, suht suoraviivaista tekstiä jossa kuitenkin puhutaan "sulamisesta" ja "liekin kuumentamisesta"), mutta toisaalta oli mulla kanssa kova aavistelu parista muustakin ja ne meni pieleen...

  VastaaPoista
 7. hdcanis, tuo Linnan teksti jatkuu näin: " Epätoivo pakotti hänet turvautumaan siihen, naisen voimakkaimpaan aseeseen", mutta katsoin testin kannalta parhaaksi pistää lainauksen poikki ennen sitä :). Nainen voisi ehkä _kirjoittaa_ noin, mutta ei _ajatella_ noin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo, olisi kiinnostava nähdä se naiskirjailija joka kirjoittaisi tuollaista :)
   Luulen kyllä myös että sivun mittaisista pätkistä jotain tunnistamista voi alkaa tehdä paremmalla tuntumalla, ainakin jos kirjailija kirjoittaa "normaalisti" eikä yritä aktiivisesti naamioida sukupuoltaan.
   Aloin myös pohtia josko noissa näkyisi jotain kulttuurisidonnaisuutta, onko joissain kielissä isompia eroja ja toisissa pienempiä (ainakin japanissa miehet ja naiset kuulemma käyttävät selvästi erilaista kieltä, ehkä siellä tämä kävisi sitten triviaaliksi...)

   Poista
  2. hdcanis, voisin hyvin kuvitella, että joissain kielissä voisi olla enemmän eroja naisten ja miesten "kielessä". Suomessahan on loppujen lopuksi aika "sukupuolineutraali" kulttuuri, tytöt ja pojat käyvät yhteiskoulua jne, jossain toisessa kulttuurissa kielet saattavat eriytyä erillisten elämänpiirien myötä.

   Otin tähän testiin vain alunperinkin suomeksi julkaistua kirjallisuutta, sillä uskon kääntäjänkin vaikuttavan.

   Poista
 8. Hahaa, mäkin olin niin varma, että ainakin nyt puolet olisi ollut oikein! Blogit 2- Naipaul 0!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei saanut kyllä Naipaul väitteelleen tukea vieläkään ;)

   Poista
 9. Hyvä Booksy! Arvailuksihan tuo meni, mutta tosiaan en tiedä olisiko paremmin tunnistanut, jos olisi ollut pidempi tekstipätkä. Kiitos Maria!

  VastaaPoista
 10. Jee, hyvä tulos! Pitäisiköhän laittaa ylimääräinen lottorivi vetämään ;) Tai no ei, vastauksissa yritin järkeillä, lotossa se on puhdasta arvailua.

  VastaaPoista
 11. Kommentoin tätä vähän jälkijättöisesti. Kun heitin nuo omat arvaukseni, huomasin, että jo vastanneilla oli aika erilaiset päätelmät. Teepä uusi versio pidemmillä lainauksilla joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanainen, pärjäsit tosiaan hyvin tässä! Voisin tehdäkin, tosin epäilyttää, miten ihmiset jaksavat lukea pitkiä lainauksia tällaiseen.

   Poista