maanantai 12. marraskuuta 2012

Laura Lähteenmäki: North End - Niskaan putoava taivas


Laura Lähteenmäki: North End - Niskaan putoava taivas
Wsoy 2012, 258 sivua. 

Laura Lähteenmäen nuortenromaani North End - Niskaan putoava taivas sijoittuu ei-kovin-kaukaiseen tulevaisuuteen, Suomeen, jossa sääolosuhteet vaihtelevat äärimmäisyydestä toiseen. Kirja toi vahvasti mieleeni Emmi Itärannan keväällä ilmestyneen esikoisromaanin Teemestarin kirja (Teos). Molemmat ovat dystopioita, joissa eletään jonkinlaisen suuren (ilmaston)muutoksen jälkeistä aikaa, jolloin aiempi yltäkylläisyys ja liikkumisen vapaus on muisto vain. Jännästi Itärannan ja Lähteenmäen luomat maailmat ovat kuin toistensa peilikuvia siinä mielessä, että Teemestarin kirjassa on pula vedestä, North Endissä puolestaan muun muassa lämmöstä - toisessa kiusaa kuumuus ja kuivuus, toisessa kylmyys ja lumi:

Pohdin, miltä lumi tuntuu kämmenellä juuri ennen sulamistaan vedeksi, tai miltä jää näyttää talvipäivänä, kun aurinko kuorruttaa maiseman ja piirtää varjoille terävät ääriviivat, mutta niitä tarinoita jouduin etsimään toisista kirjoista. (Emmi Itäranta, Teemestarin kirja)

Palmun alle heittäytyminen oli kummallinen kielikuva. Oli vaikea kuvitella, millaista se olisi. Isä oli käynyt lapsuudessaan maassa, jossa kasvoi palmuja ja jossa syötiin jäätelöä. Kun yksi jäätelö oli saatu syötyä, kädessä oli alkanut sulaa toinen. Surullisinta oli kuulemma ollut se, jos jäätelö oli pudonnut tulikuumaan hiekkaan. (Laura Lähteenmäki, North End - Niskaan putoava taivas)

Itärannan Teemestarin kirja on niin sanottua yleistä kaunokirjallisuutta, mutta suosittelen sitä erityisen lämpimästi nuorille aikuisille. Lähteenmäen Niskaan putoava taivas puolestaan on nimenomaan nuorille kirjoitettu kirja, North End -sarjan avausosa. Sen päähenkilö on 14-vuotias Tekla, joka on vastikään joutunut muuttamaan isänsä työn perässä North Endiin, pohjoiseen. Vanhemmat ovat eronneet, ja asuvat isän työsuhdeasunnossa vuoroviikoin - "etäviikoillaan" äiti asuu kommuunissa kaupungin toisella laidalla ja vastaavasti isä on työmatkoilla silloin, kun ei ole hänen vuoronsa huolehtia lapsista. Teklan kahdeksanvuotias pikkuveli Kauri kieltäytyy isän poissaollessa pukeutumasta lämpimästi ja lintsaa koulusta, pelataten tietokonepelejä ja tuijottaen apaattisena sarjakuvia tabulaltaan.

Kirjan tunnelma on - kuten lumen ja jään maata kuvaavaan teokseen sopiikin - hyytävä. Romaani alkaa äidin lähtiessä töihin ja kommuuniin. Isän pitäisi saapua pian työmatkaltaan, mutta häntä ei ala kuulua. Alkusäikähdyksen jälkeen Tekla huomaa tilaisuutensa koittaneen, ja alkaa viikko ilman vanhempia. lhan pellossa ei North Endissä pysty silti elämään, sillä niin tiukka koulujärjestelmä "moraalitunteineen" kuin taloyhtiön pomokin ulottavat valvovat silmänsä lähes kaikkialle. Parikymmentä vuotta sitten Suomessa kasvissyöntiä pidettiin radikaalina; North Endissä puolestaan Tekla kapinoi järjestelmää vastaan muun muassa tilaamalla lihaa pekoriinosta.

Vaikka Niskaan putoava taivas on dystopia yhteiskunnallisine ongelmineen ja jännittävine maanalaisine käytävineen, siinä kuvataan koskettavasti myös ihan tavallisia nuorten iloja, murheita ja sosiaalisia kuvioita. Teklan yksinäisyyttä korostaa paitsi vetäytyvä pikkuveli, myös se, että kaikki ystävät sekä ihastuksen kohde Lenny ovat jääneet "vanhaan paikkaan", etelämmäksi. Uudessa koulussa hän ei ole vielä ehtinyt tutustua kehenkään. Kerrostaloasunnon naapurustossa asuu kaikenlaista outoa hiipparia, kuten tekoturkiksia myyvä mies, jolla - kuinka järkyttävän vanhakantaista! - on lemmikkinä kissoja. Pelottavinta on kuitenkin nähdä nälkiintyneitä ja palelevia nuoria, jotka tuntuvat ilmestyvän kuin tyhjästä ja haihtuvan yhtä nopeasti.

Lähteenmäki on luonut North Endiin uskottavan fiktiivisen todellisuuden. Se ei ole kovin kaukana meidän omastamme, tabula on vähän kuin iPad, lämmitykseen käytettävät juparit ovat eräänlaisia "hiilipellettejä", lapset leikkivät legojen sijasta geloilla, lihan- ja suklaansyöntiä sekä matkustelua on pitänyt rajoittaa. Kontrolliyhteiskunnan Idols on taulu-ohjelma "Arvioi käytökseni". (Wsoy:n järjestämällä bloggaaja-aamiaisella kirjailija tunnusti tosin unohtaneensa miettiä, millainen olisi North Endin vessa!) Lähteenmäen kerronta on sujuvaa, ja vaivihkainen huumori keventää kirjan raskaitakin teemoja.

Kirjasta on bloganneet myös ainakin Marjis, Jane, Nafisan, Jossu ja VJ. Lastenkirjahyllyn Rouva Huu, alias lasten- ja nuortenkirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttunen nosti Niskaan putoavan taivaan omalle Finlandia Juniorin "varjolistalleen" - nähtäväksi jää, kuinka romaanin käy oikeassa Finlandia Juniorin ehdokasasettelussa tai 1.12 järjestettävässä Blogistanian Kuopus -äänestyksessä!

8 kommenttia:

  1. Ehtisinköhän tämän vielä lukea ennen Kuopus-äänestystä? Vaikuttaa nimittäin mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  2. Tintti, vielähän siihen on yli kaksi viikkoa! :) Minäkin aion lukea vielä jotain lanuja äänestystä silmällä pitäen, vaikka kolmelle pistesijalle onkin jo hyvät ehdokkaat :).

    VastaaPoista
  3. Jännittävää nähdä huomenna ehdokkaat! Kirjoja olisi vielä luettavana ja saa nähdä ennätänkö tämän lukea ennen määräaikaa...

    VastaaPoista
  4. Sara, mä ihan säihdin, että puhuit Blogistanian Kuopuksen ehdokkaista ;). Niinhän se menee, että kaikkia hyviä ei ehdi millään lukea, mutta toivottavasti kerkiät North Endiin jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
  5. Apua, minunkin pitää lukea tämä ennen Kuopusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tavoite, Katja! (Harmi, kun saa asettaa ehdolle vain kolme; hyviä ehdokkaita kyllä riittäisi!)

      Poista
  6. Kuulostaa jännältä! Tämä pitänee lukea.

    VastaaPoista