Sivut

lauantai 31. maaliskuuta 2012

Maaliskuun luetut

Maaliskuussa kirjoitin blogiarvion kaikkiaan kuudestatoista (!) kirjasta. Kuukauden kirjasato pitää sisällään viisi lasten- tai nuortenkirjaa, kuusi romaania, kaksi novellikokoelmaa sekä kolme asiaproosaksi tai tietokirjaksi luokiteltavaa teosta.

Alkuvuoden "satusato" on ollut erinomainen, sillä olemme lasten kanssa lukeneet kaksi erinomaista satukokoelmaa sekä hurmaavasti kuvitetun ja uudelleen suomennetun Topeliuksen klassikon Adalmiinan helmi. 

Romaaneista on vaikea valita parasta lukukokemusta, sillä sekä Joyce Carol Oatesin vaikuttava Putous, Edith Whartonin 1800-luvulle sijoittuva seurapiirikuvaus Viattomuuden aika että Haruki Murkamin japanilaisnuorista kertova Norwegian Wood olivat kaikki todella hyviä. Lukkarinrakkauden nimissä nostan kuitenkin kuukauden parhaaksi romaaniksi Carol Shieldsin vastasuomennetun varhaisteoksen Ruohonvihreää. Satu Grönroosille kuuluu kunniamaininta hienosta ja koskettavasta esikoisteoksesta Lumen syli. 

Luin myös kaksi hyvää, joskin keskenään todella erilaista novellikokoelmaa: Turkka Hautalan lämpimän humoristisista, joskus surullisistakin henkilökuvista ja tunnelmapaloista koostuvan Kansalliskirjan ja pitkän linjan novellitaituri Alice Munron viiltävän tarkkanäköisen, hitaasti pureskeltavan Julkisia salaisuuksia. Tietokirjoista nousee esiin Eino Leinon Kirjailijoiden Helsinki, joka on todella nautittavaa luettavaa suomalaisten kirjailijoiden, Helsingin ja historian ystäville.

Tässä vielä linkit kaikkiin kuukauden arvioihin:

Sari Malkamäki: Urheat pienet naiset (novellimaisesti rakentuva romaani)
Zdenek Miler: Myyrän satuaarre (lasten satukokoelma)
Mary Marck: Neljä viidesluokkalaista (koululaisromaani 1950-luvulta)
Edith Wharton: Viattomuuden aika (klassikkoromaani)
Grimmin veljekset: Grimmin satuaarteita (lasten satukokoelma)
Joyce Carol Oates: Putous (romaani)
Minna Andersson: Seitsemän tytärtä (historiallisiin dokumentteihin perustuvia kertomuksia synnytyksistä)
Turkka Hautala: Kansalliskirja (kokoelma lyhyitä novelleja)
Katja Lahti & Satu Rämö: Vuoden mutsi (äitiydestä ronskilla huumorilla)
Satu Grönroos: Lumen syli (kotimainen esikoisromaani)
Marita Lindquist: Maleenan ilo (nuortenromaani vakavasta aiheesta)
Haruki Murakami: Norwegian Wood (romaani)
Zacharias Topelius: Adalmiinan helmi (klassikkosatu uudella kuvituksella)
Alice Munro: Julkisia salaisuuksia (novellikokoelma)
Eino Leino: Kirjailijoiden Helsinki (asiaproosaa)
Carol Shields: Ruohonvihreää (romaani)

Mukavaa viikonloppua pajunkissoineen ja aprilleineen kaikille! Kirja-arvontaan ehtii osallistua vielä puoleenyöhön asti, ja alkuviikosta palaan kertomaan onnettaren suosikit.

8 kommenttia:

  1. Komea maaliskuun lista! Minulla on ollut nyt aika rauhallinen tahti, tosin maaliskuussa kaikki lukemani ovat olleet romskuja ja yksi alkukielinen, jonka parissa venähtikin aikaa kun oli 500-sivuinen :)

    Mukavaa pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susa, et ole varmaankaan vielä postannut "maaliskuun luettujasi", sillä jäin miettimään, minkä kirjan luitkaan enkuksi? Tulen sitten kurkkaamaan :). Minulla tosiaan oli paitsi aika monta lastenkirjaa, myös muutama hyvinkin lyhyt aikuistenkirja - silti luulen, että tämä oli sivumäärällisesrilin minulle sellainen ennätys, ettei se ihan heti ylity!

      Tästä se pääsiäisaika tosiaan alkaa, ihanaa!

      Poista
  2. Sinäkin olet viettänyt oikein kirjojen täyteisen maaliskuun! Omani kun oli aika laiha, mitä luettuihin kirjoihin tulee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, kävikin eilen kurkkaamassa listaasi; aina ei voi olla hyvä (luku)kuukausi. Toivotan lukuisia huhtikuuta! :)

      Poista
  3. Muistan lukeneeni nuo Lindquistin Maleena-kirjat ja myös Tuuti-kirjat. Minusta oli ja on vieläkin ihanaa, että molemmissa sarjoissa, tai no Tuuti kirjojahan on kaksi, liikutaan merenrantakaupungissa.
    Joyce Carol Oatesin ja Carol Shieldsin kirjoista kiinostuin ja aion lukea.
    Grimmin satuja luen kuopukselle, tällä hetkellä satunnaisina päivinä, mutta kuitenkin säännöllisen usein. Toivon, että niistä jäisi muistijälkiä, kuten minullekin jäi aikanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että Lindquistin kirjat ovat sinullekin tuttuja! Noin 70- ja 80-luvuilla syntyneet ovat varmaan lukeneet niitä paljonkin, mutta nykyään niihin ei oikein törmää missään. Sääli, sillä kirjat ovat todella kestäneet aikaa.

      Kiva että kiinnostuit Putouksesta ja Ruohonvihreästä, niin hienoja kirjoja molemmat!

      Poista
  4. Olet lukenut ihan hurjan paljon!! Ja vieläpä tosi hyviä kirjoja, ja paljon myös sellaisia joista uskoisin itsekin pitäväni. Joukossa myös Norwegian Wood ja Kansalliskirja, jotka ovat itselleni olleet yksiä tämän alkuvuoden rakkaimpia kirjoja. <3

    Lumen syliä olen suunnitellut lukevani tällä viikolla. Sopinee hyvin tämän inhottavan takatalven maisemiin... :)

    VastaaPoista
  5. Mietin itsekin, että ei tainnut juuri keskinkertaisia kirjoja mahtua mukaan; lähes kaikki lukemani kaunokirjat olivat huippuhyviä! Lumen syliä ei tietenkään voi verrata esim. Putoukseen tai Norwegian Woodiin (jonka päätin lukea teidän kollegojen ihastuneiden arvioiden ansiosta!), mutta kun ajattelee että se on esikoisteos, ja miten se kuvaa lapsen maailmaa... Kirja sopii tosiaan hyvin takatalveen ja olen melko varma että tykkäät siitä :).

    VastaaPoista