maanantai 20. kesäkuuta 2011

100 mieskirjailijaa


Jatkoin jokin aika sitten Saran kirjoista alkanutta "100 naiskirjailijaa" -haastetta ja usutin siihen vielä uusia bloggaajia mukaan (joiden listoja olen käynyt huokaillen lukemassa ja lukuvinkkejä muistikirjaani rustaamassa, kiitos!) Omaatuntoa alkoi kuitenkin kolkuttaa tällainen kielletty "positiivinen syrjintä" - olkoonkin, että naiskirjailijoita on vuosisatijen ajan työnnetty marginaaliin. Omantunnon lisäksi aloin pelätä tasa-arvovaltuutetun kolkuttelevan blogini ovella, joten päätin kirjoittaa listan myös mieskirjailijoista. Viime aikoina olenkin lukenut useita todella hyviä mieskirjailijoita, joita haluan nostaa esille.


Vierastan listoja, jotka on otsikoitu tyyliin "nämä kirjat jokaisen tulisi lukea". Eri kirjat ovat tärkeitä eri ihmisille, eri elämänvaiheissa. Tämä listani on siis täysin subjektiivinen; en ole pyrkinyt saamaan mukaan esimerkiksi kaikkia nobelisteja tai muuten kanonisoituja mieskirjailijoita. Listan kokoaminen oli paljon vaativampaa kuin vastaavan listan tekeminen naiskirjailijoista. Pakko tunnustaa, että naisten kirjoittama kirjallisuus on minulle läheisempää. Lähinnä se kai johtuu aihevalinnoista: luen mieluummin ihmissuhteista, arjen askareista ja tunteista kuin suurista historian käännekohdista tai politiikasta. Toki on monenlaisista aiheista kirjoittavia kirjailijoita molemmissa sukupuolissa, ja oheissa listassa onkin paljon miespuolisia arjen, tunteiden ja perhesuhteiden kuvaajia sekä kehitysromaanin taitajia. (Huomaan myös, että siinä missä naiskirjailijalistallani oli runsaasti lapsuuden ja nuoruuden suosikkeja, tämän listan kirjailijoihin olen tutustunut pääasiassa teini-iässä tai aikuisena)

Kuten naiskirjailijapostauksessani, mainitsen teoksen nimen kirjailijan nimen jälkeen, jos olen lukenut kirjailijalta vain yhden teoksen tai jokin teos on ollut erityisen merkittävä. Kirjaililijat ovat satunnaisessa järjestyksessä. Jälleen kerran olen varmasti unohtanut jonkun tärkeän, ja täydennän sitten myöhemmin.


1. Mika Waltari
2. Juhani Aho (Papin tytär & Papin rouva)
3. Johannes Linnankoski (Laulu tulipunaisesta kukasta)
4.Joel Haahtela
5. Johan Bargum (Syyskesä)
6. William Styron (Sofien valinta)
7. Richard Yates (Revolutionary Road)
8. C.S. Lewis
9. J.R.R Tolkien

10. Ian McEwan
11. Paul Auster (Illuuusioiden kirja)
12. Väinö Linna
13. Aleksis Kivi
14. Don DeLillo
15. Jussi Valtonen (Siipien kantamat)
16. Amin Maalouf
17. Lassi Nummi
18. P. Mustapää (Martti Anhava)
19. Pertti Nieminen
20. Risto Rasa
21. Zachris Topelius (Tähtien turvatit)
22. Charles Dickens
23. W.M. Thackeray
24. Thomas Hardy
25. Henry James
26. Hannu Raittila (Kirjailijaelämää)
27. Hannu Mäkelä
28. Pentti Saarikoski
29. Aaro Hellaakoski
30. Uuno Kailas
31. Amos Oz (Tarina rakkaudesta ja pimeydestä)
32. Orhan Pamuk
33. Pascal Mercier (Yöjuna Lissaboniin)
34. Herman Hesse (Arosusi)
35. Evelyn Waugh
36. E.M. Forster
37. Wilkie Collins (Valkopukuinen nainen)
38. John Keats (Yön kirkas tähti. 99 viimeistä kirjettä)
39. William Shakespeare
40. Ernst Hemingway (Vanhus ja meri)
41. Jukka Parkkinen
42. Teuvo Pakkala (Elsa; Pieni elämäntarina)
43. Antoine de Saint-Exupery (Pikku prinssi)
44. John Irving (Garpin maailma)
45. Pablo Neruda
46. Ralph Waldo Ellison (Näkymätön mies)
47. Isaac Bashevis Singer (Orja)
48. Antonio Tabucchi
49. Haruki Murakami (Kafka rannalla)
50. John Fowles (Ranskalaisen luutnantin nainen)
51.Antonio Skarmeta (Nerudan postinkantaja)
52. Milan Kundera (Olemisen sietämätön keveys)
53. Bo Carpelan
54. Michael Cunningham (Tunnit)
55. J.M. Coetzee (Foe)
56. Dylan Thomas
57. Nazim Hikmet
58. Eduard Uspenski
59. J.M Barrie

60. Erlend Loe (Supernaiivi)
61. Reko Lundan

62. Reidar Palmgren (Jalat edellä)
63. Homeros
64. Markku Envall
65. Knut Hamsun (Viktoria)
66. Henrik Ibsen (Nukkekoti)
67. Joel Lehtonen (Kerran kesällä)
68. Johannes Sillanpää (Elämä ja aurinko)
69. Samuel Josef Agnon
70. Leonid Tsypkin (Kesä Baden-Badenissa)
71. Frank McCourt
72. W.H. Auden
73. William Blake

Aion lukea:J.-M. G. Le Clezio
Kazuro Ishiguro
Boris Palsternak
Philippe Claudel
Michael Ondaatje

Peter Ackroyd
Thomas Mann
John Galsworthy
Axel Sandemose
Gabriel Carcia Marquez
Jose Saramago
Henryk Sienkiewitz
Andrei Makine


Haastan kaikki lista- ja ylllytyshullut tekemään oman listansa, omalla tyylillään! ;)

30 kommenttia:

 1. Aloin heti miettiä omiani... :)

  Listallasi ei näy F. Scott Fitzgeraldia, omaa ehkä kaikkien aikojen lempikirjailijaani. Oletko lukenut häntä?

  VastaaPoista
 2. Olen lukenut Kultahatun vuosia sitten ja pidin siitä kyllä; Yö on hellän olen (muistaakseni!) nähnyt elokuvana ja kiinnostaisi lukea kirjakin joskus. Fitzgerald voisi olla tässä listassa yhtä hyvin kuin moni jonka muistin siihen kirjata - ei niin läheinen kuin muutama tärkein, mutta hyvä lukukokemus. Mikä Fitzgeraldin kirja(t) on suosikkisi?

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, kun keksit tämän ja toit tänne blogiin! Minä sitä olen sen verran lista- ja yllytyshullu, että lähden mukaan. Pitää vain taas mietiskellä asiaa tovi jos toinenkin.

  Monta tuttua nimeä ja kirjaa listaltasi löysin, mutta monia sellaisiakin, joita en häpeäkseni ole lukenut. En esimerkiksi ole koskaan lukenut Lumikon mainitsemaa Fitzgeraldia, vaikka Yö on hellä on hyllyssäni.

  VastaaPoista
 4. Nimenomaan Yö on hellä on suosikkini. Kultahattukin on hyvä, mutta se on niin lyhyt, että tuntuu ehkä ennemminkin pitkältä novellilta/pienoisromaanilta -se ei ole tehnyt minuun samanlaista vaikutusta kuin paksumpi ja syvällisempi Yö on hellä.

  Luin Fitzgeraldia aika nuorena, ehkä n. 25-vuotiaana -voihan olla että se ei "aikuisempaan" lukijaan tekisi samanlaista vaikutusta, en tiedä.

  Tuli muuten mieleeni, että Woody Allenin uudessa elokuvassa (joka tulee teattereihin heinäkuussa) päähenkilö aikamatkailee 1920-luvun Pariisiin ja tapaa siellä mm. F. Scott Fitzgeraldin ja Hemingwayn. Idea on aika hauska, vaikka elokuva ei mikään mestariteos olekaan.

  VastaaPoista
 5. Pitänee lukea tuo Yö on hellä... Joko olen nähnyt elokuvan tai sitten olen lukenut kirjasta/elokuvasta, koska olen aistiavani sen tunnelman: miehiä, naisia, savukkeita, juhlat...

  Hauska kun sanoit, että luit F:a nuorena etkä tiedä tekisikö se enää niin suurta vaikutusta, Lumikko - itse ajattelin juuri, että luin Gatsbyn (ja ehkä yritin lukea Hellää yötä?) liian nuorena, lukiossa, eikä se vielä koskettanut aiheiltaan niin paljon - uskon että pitäisin nyt enemmän. We'll see...

  Anna Elina, ihanaa kun lähdet yllytyshulluna mukaan tähän ;). Odotan mielenkiinnolla sinun (ja Lumikon, eiköstä ;)) listoja aiheesta!

  VastaaPoista
 6. Kuvauksesta tulee mieleen Kultahattu-elokuva, siinä oli Robert Redford ja Mia Farrow...

  Juu, tein jo listan -pitää vielä ottaa pari kuvaa päivänvalossa!

  VastaaPoista
 7. Mukana, ehdottomasti. :) Koetan saada oman listani jo tänään. Sinun listallasi on monia tuttuja ja rakkaita mieskirjailijoita, samoin sellaisia, joita aion/haluan joskus lukea. Esimerkiksi Bargum ja Mercier. Samoin kuin sinä, minäkin aion lukea Ishiguroa. Ja Andrei Makinen Ranskalainen testamentti vei minulta melkein jalat alta. :)

  VastaaPoista
 8. Kivaa, Lumikko ja Katja! :) ja Katja, hienoa kuulla tuo Ranskalaisesta testamentista, koska minulla on se hyllyssä (olenkin aikonut lukea kirjan suunnilleen siitä asti kun se ilmestyi suomeksi...)

  VastaaPoista
 9. Kiva idea! Olen mukana jahka ehdin. Aina hauska tehdä listoja :)

  VastaaPoista
 10. Hieno lista! Tätä lukiessani ymmärsin miten tavattoman vähän olen elämässäni lukenut hyviä mieskirjoittajia, olen tainnut lapsesta asti lukea aina lähinnä naisten kirjoittamia kirjoja. Tässä on ihan selkeä ryhtiliikkeen paikka, haastankin nyt itseni lukemaan enemmän miesten kirjoittamia kirjoja, etsimään niitä uusia omia suosikkeja. :)

  Minäkin kyllä osallistun tähän, samoin kuin Saran haastaman naiskirjailijalistan laatimiseen, mutta taidan antaa itselleni aikaa vuoden loppuun asti. Haluan tutustua ensin tiettyihin hienoihin kirjailijoihin, jotta voin varmaksi tietää kuuluvatko he myös minun listoilleni. :)

  VastaaPoista
 11. Hieno lista! Ihanat Auster, Rasa, Cunningham.. :)

  Heti rupesi mietityttämään omat.. Ja se naiskirjailijalistakin puuttuu minulta vielä!

  (p.s. lisääpä lukulistalle vielä hieno mies, Jonathan Carroll ;> )

  VastaaPoista
 12. Hitsi...en ehtisi, mutta en osaa sanoa ei;-) Vastaan jo tänään, eikun aika heti.

  Siis samaa mieltä: Waltari, Haahtela, McEwan, Auster, Linna, Maalouf, Hesse, McCourt, Shakespeare, Irving, Neruda, Carpelan, Cunningham ja Singer. Viime mainitulta olen muuten lukenut kaiken, kuten myös McEwanilta. Irvingiltä taitaa olla yksi lukematta, sama Hessellä.

  No, nyt vain sitten kuvaa etsimään...Kiitos tästä piristyksestä!

  VastaaPoista
 13. Kiitos kaikille kivoista kommenteista ja ihanaa kun teette omat listat omalla aikataulullanne :). Palailen myöhemmin tarkemmin aiheeseen...

  VastaaPoista
 14. Hei Maria, onpas mahtava lista! Minulla on vähän sama "ongelma" kuin toisella Saralla, että on vaikea tehdä mieskirjailijoista listaa, koska olen enemmän lukenut naiskirjailijoita ja viime aikoina varsinkin. Listalleni tulisi noita samojakin mitä sinulla on, mutta sitten on paljon minulle tuntemattomia. Nyt tiedän yhden, jota en ole vielä nähnytkään toisten listoissa. Tämä kyllä vaatisi perehtymistä, en ehkä ihan sataan pääsisi. Voisin kyllä tehdä tästä oman version jossain vaiheessa...

  VastaaPoista
 15. Maria, kiitos inspiraatiosta. Palaan oman listani kanssa!

  VastaaPoista
 16. Kiva kun teet tämän - ja hauska tutustua, löysit varmaan Lumiomenalta tänne ja minä kävin vastavierailulla blogissasi :)

  Sara, minulla on vähän sama juttu, mutta kyllähän noita mieskirjailijasuosikkejakin palautui muutama mieleen... Onhan sinullakin Haahtela, muistaakseni myös McEwan ym. :) Ymmärrän että haluat vielä lukea monia hyviä ennen listaamista, itse pelkäsin etten tee näitä listoja ikinä jos odottaisin, että luen vielä sitä ja sitä ja sitä...

  Saran kirjojen Sara, jotenkin olisin voinut aavistaa sinussa samaa "vikaa" ;). Tulin ihan uteliaaksi tuon oman suosikkisi suhteen, jota ei ole näkynyt muissa listoissa... En minäkään päässyt sataan, mutta täydennän unohtuneita ja uusia löytöjä...

  Leena, ajattelin sinua tätä tehdessäni, melkein meinasin haastaa sinut erikseen ;), kun muistin kuinka rakastat McEwania, Austeria, Waltaria, Maaloufia...

  Kivaa Jaana, arvasin että sinuun voi luottaa näissä lista-asioissa ;)

  VastaaPoista
 17. Linnea, ihan kuin olisin kuullut jonkun muunkin mainitsevan Jonathan Carrollin viime aikoina, muutamaankin kertaan ;). Kai se pitää tutustua ko. herraan ja katsoa mitä siitä tulee... Valkoisia omenoita selasin joskus kirjastossa ja se vaikutti aiheeltaan aika erikoiselta, joten jätin ennakkoluuloisesti hyllyyn :D Mutta sinun suosituksestasi tutustunut kyllä!

  VastaaPoista
 18. Edit: tuon pitkän "yhteisvastaus"kommenttini ensimmäinen lausahdus oli siis tarkoitettu Taavalle, mutta nimi näemmä unohtui :).

  VastaaPoista
 19. Aloita Ishigurosta :)

  Kiitos tästä listasta.

  VastaaPoista
 20. Kiitos vinkistä, Adoptiomatka - olen varma, että tulen pitämään Ishigurosta :). Ja ole hyvä!

  VastaaPoista
 21. Kiitos kutkuttavan kiinnostavasta listasta! Näitä lukiessa on kiinnostavaa pohtia tosiaan tuotakin, painottuvatko lukemiset jompaankumpaan sukupuoleen. Minä haluaisin kuvitella, että eivät, mutta luulen lukevani selvästi enemmän naisten kirjoittamia kirjoja kuin miesten. Pitäisi joskus ihan laskea, se on ollut kauan ajatuksissa.

  Ihanaa, että Risto Rasa löytyi sinunkin listaltasi! :)

  VastaaPoista
 22. Jenni, vaikka en blogiasi ihan kauhean kauan ole seurannutkaan, niin minulle on muodostunut mielikuva että luet aika tasapuolisesti kumpaakin. Laskepa ja listaapa, olisi kiva kuulla osuiko arveluni oikeaan :).

  VastaaPoista
 23. Maria, mielenkiintoinen arvio. Lupaan laskea ja listata heinäkuun alussa, niin voin tutkia tämän vuoden ensimmäistä kuutta kuukautta. Lupaan myös, etten lue koko loppukesäkuuta miesten kirjoittamia kirjoja vain siksi, että saisin tilastot tasaisemmiksi. :)

  Jos listaa ei ala näkyä blogissa, mua saa vapaasti muistuttaa tästä listalupauksesta!

  VastaaPoista
 24. Komea lista. P. Mustapää on muuten Martti HAAVIO! EI Anhava.
  Mukavaa juhannuksen jälkeistä aikaa!

  VastaaPoista
 25. Hups, korjaan virheen! Kiitos Marja-Leena ja ihanaa suvenjatkoa sinullekin!

  VastaaPoista
 26. Ihanaa saada muistutus Andrei Makinen ranskalaisesta testamentista. -leena

  VastaaPoista
 27. Kiva kuulla, Leena - nämä listat ovat hyviä muistinvirkistäjiä itselle ja muille :)

  VastaaPoista
 28. Oli kiva löytää näitä listoja blogeista lomalta palattuani, ja jäljet johtivat tietenkin Siniselle sylttytehtaalle. :)

  Teen varmasti omanikin, samoin kuin sen sinulle lupaamani naisten listan - kunhan vain ehdin!

  VastaaPoista
 29. :) Sinen sylttytehdas huomasi vasta nyt tämän kommentin (lomailtiin tosiaan peräjälkeen). Näitä listoja ja haasteita on tosiaan riittänyt viime aikoina, mutta kukin listaa omassa aikataulussaan - on kivakin, että näitä listavastauksia putkahtelee vähän tipoittain, niin jaksaa paremmin keskittyä kunkin suosikkeihin.

  VastaaPoista