maanantai 27. tammikuuta 2014

Blogistanian äänestykset 2013: minun ehdokkaani


On jälleen tullut aika äänestää Blogistanian kirjakisoissa parasta viime vuonna julkaistua kotimaista kaunokirjaa, käännöskirjaa, lasten- ja nuortenkirjaa sekä (ensimmäistä kertaa) tietokirjaa. Valinta oli jälleen kerran todella vaikea; etenkin kotimaisia teoksia, lastenkirjoja että tietokirjoja olin lukenut niin paljon niin hyviä, että teki oikein kipeää valita niistä vain kolme ja asettaa nekin vielä paremmuusjärjestykseen. Käännöskirjojen suhteen taas toivoin, että olisin ehtinyt lukea vielä muutaman lupaavalta vaikuttavan kirjan, mutta näillä mennään nyt. Omat valintani ovat sekoitus subjektiivisuutta ja objektiivistuutta, olen painottanut niin lukemisen nautintoa kuin sanan ja kuvan taituruutta. Omat ehdokkaani ovat siis tässä:

Blogistanian Finlandia:

1. Bo Carpelan: Yötä vasten (3 pistettä)
2. Inka Nousiainen: Kirkkaat päivät ja ilta (2 pistettä)
3. Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (1 piste)


Blogistanian Globalia:

1. Alice Munro: Kallis elämä (3 pistettä)
2. Linda Boström Knausgård: Helioskatastrofi (2 pistettä)
3. Haruki Murakami: 1Q84 (1 pistettä)


Blogistanian Kuopus:

1. Teija Rekola ja Mervi Lindman: Eetu ja ruma rusina (3 pistettä)
2. Riitta Jalonen ja Kristiina Louhi: Aatos ja Sofian meri (2 pistettä)
3. Tarja Makkonen ja Inka Reittu-Kuuriala: Önnö ja kirjava kissa (1 piste)


Blogistanian Tieto:

Helttunen, Saure & Suominen: Haltiakuusen alla – Suomalaisia kirjailijakoteja (3 pistettä)
Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta (2 pistettä)
Riitta ja Mikko-Olavi Seppä: Aale Tynni – Hymyily, kyynel, laulu (1 piste)

Jännityksellä odotan ääntenlaskentaa, jonka tulokset ilmoitetaan emäntäblogeissa: Sallan lukupäiväkirja (BF), Kirjasfääri (BG), Les!Lue! (Kuopus) ja Luetut, lukemattomat (BT)

26 kommenttia:

 1. Apua olen käynyt kurkkimassa näitä listoja nyt ihan jännityksellä, koska äänestin itse ensimmäistä kertaa ja siis ihan hullun erilaisia listoja! Tähän mennessä katsomissani ihan muutamia samoja vasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, saman olen blogikierroksella pistänyt merkille. Ei voida ainakaan syyttää meitä kirjabloggaajia samanmielisyydestä :D Jo etukäteen saattoi arvata, että Kuopuksessa ja Tiedossa on paljon hajontaa, mutta on kyllä Finlandiassa ja Globaliassakin.

   Poista
 2. Iso peukku Carpelanille! Lainasin kirjan lauantaina ja silmäilin sitä eilen ennen nukkumaanmenoa, näytti heti hienolta. Uskon tämän viimeisen kokoelman olevan minulle portti Carpelanin runouteen, jota olen hamstrannut runsaasti hyllyyn toistaiseksi lukematta. (Yhden 2000-luvun kokoelman luin kyllä syksyllä kirjastossa, mutten syventynyt tarpeeksi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka, hienoa että aiot lukea Yötä vasten! (Heh, milloinkas muulloin sitä ehtisi lukemaan ;). Pidän hirmusti myös Carpelanin proosasta, ja nyt olen innostunut lukemaan hänen lasten- ja nuortenkirjatuotantoaan.

   Poista
 3. Ai, että olen iloinen sinun Tieto-ykkösestäsi. :)

  Samaa listoillamme oli Taivaslaulu, 1Q84 ja Tee työtä ja rakasta. Hieman eri sijoituksin, mutta kuitenkin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, huomasin painottaneeni tietokirjauutuuksia blogissani viime vuonna, ja olisin ilomielin voinut antaa ääniä vaikka tusinalle ehdokkaista, mutta kun oli pakko valita niin Haltiakuusi nousi kärkeen. Kokonaisuus on niin upea kuvia myöten. Ja sama pätee tietysti myös Karjalaisen kirjaan.

   Keväällä ensimmäisiä osia lukiessani olisin voinut kuvitella sijoittavani 1Q84:n korkeammallekin tässä listassa, mutta kolmas osa oli jollain tasolla pettymys, vaikka sinällään ihana. No, tavallaan olen iloinen, etten ehtinyt kovin paljon lukea käännösuutuuksia, koska tuntui oikealta äänestää tuota trilogiaa kuitenkin.

   Poista
 4. Katsoin listasi kesken työpäivän siksi, että _aavistin_ Tieto-kategorian ykköskirjasi. Ja oi onnea, se oli se jota toivoinkin! :)

  (En osallistunut nyt itse ollenkaan Blogistania-listailuun, kun en ole viimeiseen puoleen vuoteen juuri bloggaillut, syksyllä luin pääosin vanhempaa kirjallisuutta ja nyt en saisi oikeastaan kirjoitaakaan mitään ylimääräistä. Käyn kuitenkin kurkkimassa toisten listoja. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, kiva kun kurkkasit! Olisi ollut hienoa, jos olisit pystynyt äänestämään, koska sinulla on niin hyvä maku, etenkin mitä tietokirjoihin tulee ;). Tietokirjalistalleni oli kyllä tunkua, koska olin lukenut niin paljon kategoriaan sopivaa, mutta Haltiakuusi on vaan niin ihana <3

   Poista
 5. Helioskatastrofi oli muuten minulla niitä kirjoja, jotka "tappelivat" kolmospaikasta ;)

  Harmittaa, etten ehtinyt lukea Toven kirjaa tähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susa, kiva kuulla, että Helioskatastrofi on ollut kärkikahinoissasi; en ainakaan huomannut, että kukaan lisäkseni olisi äänestänyt sitä :). Valinnan vaikeus on yksi haaste ja toinen on juurikin tuo, että kaikkea ei vain ehdi lukea ennen h-hetkeä...

   Poista
 6. Minä äänestin ensimmäistä kertaa kaikissa kategorioissa, vaikka jokaiseen en kaikkia pisteitä käyttänytkään. Taivaslaulu oli minullakin listalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, hyvä että osallistuit kaikkiin – mitä enemmän osallistujia, sitä "edustavampi" otos. Taivaslaulua oli "pakko" äänestää, vaikka BF-listalle oli tunkua, se kosketti niin.

   Poista
 7. Neljä kirjaa olen lukenut listoiltasi, sellaisiakin, joita olisin itse äänestänyt, jos olisin tänä vuonna osallistunut. Jansson-tietokirja on minulla tällä hetkellä kesken, pidän siitä todella paljon! Luen samalla Toven novellikokoelmia rinnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, samoin tein minä: tietokirjan perään pari novellikokoelmaa. Luin toisin silmin kuin novellien ensimmäisellä lukukerralla vuosia sitten.

   Poista
  2. Hanna, olisi kyllä ollut kiva jos olisit osallistunut, kun ole kuitenkin lukenut niin hirmu paljon, mutta varsin ymmärrettävää – kaikista kirjoista ei ehdi kirjoittaa, varsinkaan useampaa eri tekstiä. Karjalaisen kirja on tosiaan ihana. Kiva idea lukea Toven novelleja sen rinnalla. Itse haaveilen ehtiväni (uudelleen)lukea kaikki Toven muumiromaanit tänä vuonna.

   Poista
 8. Nousiaisen ja Munron kirjat olisivat voineet olla listoillani - vaikeita valintoja. Onpa kiva lukea näitä listoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jani, oli kyllä tosiaan vaikea päättää mitä äänestää! Olen lukenut Munrolta pari muutakin kokoelmaa, mutta tämä viimeisin on suosikkini. Paljon on tietysti Munrolta vielä lukematta...

   Poista
 9. Aale Tynni olisi saattanut olla listallani, jos olisin sen ehtinyt lukea, se on nyt tulossa kevätkauteen.

  Bo Carpelan on minulle erityisen rakas, mikä ei näy blogissani kuin yhden kirjan osalta, mutta kotona on kaikki hänen varhemmat kirjansa ja kauniisti signeerattuna.

  Haltiakuusen alla on ehdottomasti tietokirjojen ykkkönen♥

  Mutu-otannalla, vaikuttaa olevan suurempi hajonta kuin viime vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kaikkea ei tosiaan millään ehdi lukea heti – odotan mielenkiinnolla, mitä sanot Tynni-elämäkerrasta. Ihana että sinäkin rakastat Carpelania, muistan sinun joskus kertoneen jotain muistojakin. Haltiakuusen alla <3

   Minustakin hajonta on isompi, ehdottomasti. Osallistujamääräkin on varmasti kasvanut, ja entistä useampi "haravoi" uutuustarjontaa ja entistä enemmän kirjoja nousee esille.

   Poista
 10. Maria, minä niin iloitsen, kun Kirkkaat päivä ja ilta on sinun listallasi! Muut Finlandia ja Globalia -listojen kirjat ovat jo omalla, hyvin pitkällä luettavien listallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikkakummun Anna, Finlandia-listalle oli tosiaan tunkua, mutta Nousiaisen kirja on vaan niin ihana ja taidokas! Lukulistat senkun vain kasvavat, apua... :)

   Poista
 11. Taivaslaulu oli hieno lukukokemus, ei ihan yltänyt listalleni. Tove Janssonin kirjan aion ostaa itselleni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, voin melkein luvata, että nautit Tove-elämäkerran lukemisesta!

   Poista
 12. Taivaslaulu ja Jansson ovat mukavasti kohdallaan. :) Kirkkaat päivä ja ilta putosi viime metreillä listaltani, sekin on hieno. Globalia- ja Kuopus-ehdokkaasi ovatkin lukematta. Varsinkin tuo Eetu ihastutti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, pakkohan Taivaslaulu ja Jansson oli nostaa tähän, vaikka ko. kategorioihin riitti tunkua! :) Olen melko varma, että teilläkin ihastutaan Eetuun!

   Poista
 13. Hiphei, 1Q84! Olen niin iloinen että sitä äänestettiin, se on ihana. Ja voi Taivaslaulu minkä teit, varausjono on pitkä kuin nälkävuosi kun olen näin myöhään liikkeellä. :)

  Eetu ja ruma rusina kuulostaa mahtavalta!

  VastaaPoista