torstai 20. kesäkuuta 2013

Aura Sevón & Paula Lehto: Aika metka retki


Aura Sevón (teksti), Paula Lehto (valokuvat) ja Emilia Ahonen (piirrokset): Aika metka retki
Karisto 2013.

Ja silloin Elsi oivalsi, että mumman tarinoita kuunnellessaan hänkin ma oli tkustanut! Menneeseen aikaan ja sellaisiin paikkoihin, joita ei enää ollut olemassa. Tai olivat ne tavallaan olemassa, siinä mielessä, että mumma osasi herättää ne henkiin. Vau, olipa mahtavaa, että oma sukulainen oli aikakone! Jollakin merkillisellä tavalla Elsista tuntui siltä, että kaikkein suurin hänen tuntemistaan ihmisistä oli hänen pienenpieni, kumara ja kurttuinen isoäitinsä. 

Aika metka retki tuo mieleen toisen tänä vuonna ilmestyneen lastenkirjan, Marjo Ruolan Terveisin Neiti ja Clara. Ruolan kirjassa kuvataan kahden tytön elämää 1940-luvun lopun Turussa, Aika metkassa retkessä puolestaan kurkistetaan Elsi-tytön isöäidin ja tämän äidin, mumman, lapsuuteen ja nuoruuteen 1920–50 -luvuilla. Molemmissa kirjoissa on valokuvakuvitus: Ruolan kirjassa autenttisia mustavalkoisia kaupunkikuvia sekä uusia kuvia vanhoista esineistä, Paula Lehdon kuvat Aika metkassa retkessä puolestaan ovat vanhaa aikaa jäljittelevillä puvuilla ja esineillä lavastettuja kuvia entisajan arjen askareista ja lasten leikeistä. Kuvia on otettu muun muassa museomiljöissä ja Falkullan kotieläintilalla. Emilia Ahosen piirrokset täydentävät Aika metkan retken viehättävää visuaalista ilmettä.

Lempi-mumman ja isoäidin muistoissa tutustutaan niin pula-ajan pyykinpesuun kuin naisvoimistelijoiden edustusmatkaan Saksan olympialaisiin. Tarinaa elävöittävät seitsenvuotiaan Elsin mielikuvitus ja kirjaimelliset tulkinnat vanhanajan sanastosta: viljavalssi on tanssi, jonka tanssimisesta saa leipomossa palkan, ja kilometrisukat ovat tietysti hirmuisen pitkät.

Kuvien lisäksi kieli on kaunista ja kirja on lämminhenkinen ja kesäinen. Olisin kuitenkin kaivannut tarinaan enemmän yhteinäisyyttä, jonkinlaista kaarta, lapsilukijoiden mielenkiinnon säilyttämiseksi. Nyt kirja koostuu episodeista (joiden kehystarinana on se, että Elsi kuuntelee isoäitiensä tarinointia ja puuhailee heidän kanssaan). Tällaisenaan Aika metka retki on lähenee lasten historiallista tietokirjaa enemmän kuin satukirjaa, vaikka nimi ja kannnen suloinen huviretkikuva antavat odottaa enemmänkin mielikuvituksen lentoa. Sitäkin kyllä löytyy, ripauksina siellä täällä tarinallisen tietoaineksen lomassa. Suosittelenkin lukemaan kirjaa lasten kanssa pätkissä ja pysähtymään kuvien äärelle, etsimään niistä hauskoja ja sadunomaisia yksityiskohtia.Kaiken kaikkiaan Aika metka retki on ihana kirja, joka avaa näkymää entisajan naisten elämään. Kirjan mehukestien ja vaapunkantuoksuisen ilman myötä toivotan hyvää juhannusta kaikille Sinisen linnan kirjaston lukijoille!

10 kommenttia:

 1. Maria, sinulta saa näitä hyviä vanhan ajan kuvakirjavinkkejä! Yritän seuraavalla kirjastoreissulla muistaa katsoa näitä kirjoja ja sitten lunttaan blogistasi, jos en muista.

  Hyvää Juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, kiva kun kiinnostuit! Kirjan aihepiiristä tulee vähän mieleen Sirkka-Liisa Rannan tietokirja Naisten työt, kun tässä kuvataan aeimpien sukupolvien naisten ja tyttöjen ansiotöitä ja kotiaskareita.

   Poista
 2. Olisipa mukava lukea tämä. Kiehtovan ja rauhallisen oloinen kirja.

  Hyvää juhannusta, Maria!

  VastaaPoista
 3. Kuvauksen ja kuvien perusteella kivan kesäinen kirja. Hyvä ajatuskin takana, täytyy pistää kummitytön varalta muistiin. Kirjojen avulla muksujenkin mielenkiinto herää mitä erilaisimpiin asioihin! :D

  Aurinkoista ja kesäistä juhannusta myös sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pia, tämä kaunis kirja kannattaa tosiaan pitää mielessä jos etsii pienille (tai jo kouluikäänkin ehtineille) lapsille luettavaa :)

   Poista
 4. Hauska kirja uuhannukseksi :)! Olikohan kirja pitkä?

  VastaaPoista
 5. Bleue, tässä kirjassa ei ollut sivunumerointia, mutta tekstiä on aika paljon.

  VastaaPoista
 6. Viehättävä kirja, jonka painoarvo minusta etenkin perimätiedon siirtymisen tähdentämisessä ja siinä että se ON kiinnostavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Aika metka retki on tosiaan jotakin tietokirjallisuuden ja satukirjallisuuden välimaastosta, vähän kuin Mikkasen & Valojärven Lasten linnakirja, jossa siinäkin fakta ja tarinallisuus sekoittuvat. On tärkeää kertoa lapsille siitä, mitä aiemmat sukupolvet ovat kokeneet.

   Poista