tiistai 21. lokakuuta 2014

Ritva Hapuli: Ulkomailla


Ritva Hapuli: Ulkomailla. 
Maailmansotien välinen maailma suomalaisnaisten silmin.
SKS 2003, 299 sivua.

Kulttuurihistorioitsija Ritva Hapuli tarkastelee kirjassaan Ulkomailla suomalaisten naisten ulkomaankokemuksia matkakirjojen, kirjeiden, päiväkirjojen ja sanomalehtitekstien kautta. Hapulin kiinnostus tutkimukseen heräsi sen hämmästelystä, että Olavi Paavolainen ja Mika Waltari muistetaan kyllä 1900-luvun ensimmäisen puoliskon maailmanmatkaajina ja eurooppalaisten virtausten ja mentaliteettien kotouttajina, mutta naismatkaajat ja heidän julkaisunsa on unohdettu. Paavolaisen Nykyaikaa etsimässä -teoksesta ja Waltarin Yksinäisen miehen junasta on vuosikymmenten varrella otettu lukuisia uusintapainoksia, mutta Elsa Enäjärvi-Haavion Vanha iloinen Englanti -matkakirjaa joutuu etsimään varastokirjastojen kellareista. Naisten ulkomaankokemuksia on vähätelty, vaikka esimerkiksi Englannissa jatko-opintoja tehnyt Enäjärvi-Haavio, suurlähettiläspuolisonsa kanssa Lontoossa asunut kirjailija Aino Kallas ja edellisen sisar, toimittaja-kirjailija Helmi Krohn oleskelivat ulkomailla pidempiä aikoja kuin edellä maininut mieskirjailijat.

Krohn, Kallas, Enäjärvi sekä kirjailija-toimittaja Tyyni Tuulio muistetaan yhä ansioistaan taiteen ja tieteen saroilla. Heidän päiväkirjojaan ja kirjeitään on julkaistu runsaasti ja heidän elämästään ja tuotannostaan on tehty uutta tutkimusta aivan viime vuosinakin. Hapulin aineistossa on tekstejä myös vähemmän tunnetuilta kirjoittajilta, kuten Serp-nimimerkillä pakinoineelta Seere Salmiselta, Aino Malmbergilta, Aili Aholta, Irja Spiralta ja Hilja Haahdilta. Vaikka moni näistä naisista oli aikanaan suosittu kirjoittaja, suhtauduttiin naisten matkakokemuksiin jo aikalaiskeskustelussa hieman epäluuloisesti ja jopa naureskellen - esimerkiksi Paavolainen kirjoitti naismatkailijoista siihen sävyyn, kuin nämä eivät oppisi tai omaksuisi matkoillaan mitään uutta vaan palaisivat Suomeen pudistellen päätään suuren maailman meuhkeelle, tyytyväisinä pieniin piireihinsä ja lintukotoihinsa.

Vaikka kirjoittavien naisten matkustaminen on helppo nähdä emansipatorisena ja edistyksellisenä, eivät tutkimuskohteena olevat matkakirjoitukset näyttäydy ainoastaan ihanteellisessa valossa. Joitakin kirjoituksista käy ilmi, että kirjoittajat kokivat olevansa aikansa poikkeusyksilöitä - kuten he olivatkin, mutta näin ajatellessaan he myös projisoivat kotimaassa ja kotona pysytteleviin naisiin kuvan alistetusta massasta. Kaikkein varattomimmilla naisilla ei yleensä ollutkaan mahdollisuutta matkustaa, vaikka siirtolaisiksi lähti toisaalta köyhempääkin väkeä.  Joistakin teksteistä käy ilmi myös naisten kolonialistisia ja jopa rasistisia asenteita esimerkiksi kiinalaisia tai juutalaisia kohtaan.

Koska itse olen parhaillaan lukemassa tutkimuskirjallisuutta nostalgiasta ja koti-ikävästä, oli hauska huomata, että Hapuli ottaa kirjassaan kantaa myös näihin käsitteisiin. Hapuli huomaa tätä matkakirjallisuustutkimusta tehdessään suhtautuvansa hieman negatiivisesti kodin käsitteeseen, olihan se hänen tutkimansa aikakauden naisille myös eräänlainen vankila, johon ajan vahvasti sukupuolittunut ajattelu yritti samaistaa ja kahlita naisen. Muun muassa Karin Johannissonin Nostalgia. En känslas historia -teoksessa esittämät laajemmat kodin luonnehdinnat saavat Hapulin suhtautumaan koti-käsitteeseen suopeammin. Koti on paitsi paikka, myös mielentila, muistoja ja ihmisiä, ja koti voi olla myös maailmalla.



7 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoinen kirja ja erinomaista taustaluettavaa kandia tehdessäni! Kirjoitin kandini nimittäin kahdesta brittiläisestä Skandinaviaan matkustaneesta naisesta ja heidän suhtautumisestaan kohdemaiden naisiin sekä käsityksiin itsestään matkustavina naisina. Heidän matkakirjoistaan nousi esille vahvasti juuri tuo ajatus heistä itsestä joinakin poikkeusyksilöinä ja kolonialistinen (vaikka oltiinkin Skandinaviassa) asenne kohdemaiden naisia (ja myös miehiä) kohtaan – paikalliset olivat heistä yksinkertaisesti sivistymättömiä barbaareja.

    Tästä Hapulin kirjasta nousi kyllä himo lukea kotimaisten naismatkailijoiden matkakertomuksia, mutta silloin kandia tehdessä ja aika pitkän aikaa sen jälkeen ei tehnyt ollenkaan mieli lukea yhtään mitään matkakertomuksia :D Ehkä nyt olen jo vieroittunut siitä tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laura, onpa sinulla ollut kiinnostava kandintyön aihe! Aivan erityisen kiinnostava siksikin, että olet saanut lukea "mitä ne meistä ajattelevat", varmasti hyvin silmiä avaavaa juurikin tuon kolonialismin yms. kannalta :). Oletko ajatellut jatkaa seminaarityötä/gradua siitä samasta aiheesta tai sen liepeiltä? Aloitin tänä syksynä kulttuurihistorian opinnot avoimessa yliopistossa ja olen aivan innoissani siitä, mitä kaikkea ihanaa ja kiehtovaa ko. oppiaineessa voi tutkia.

      Poista
    2. Se oli kyllä kiva aihe, jaksoi pitää mielenkiinnon yllä loppuun asti, vaikka työn tekeminen lopulta vähän venähtikin. Ja oi, kulttuurihistorian opinnot, varmasti tosi mielenkiintoista! Jos meidän yliopistossa voisi opiskella sitä pääaineena, olisin hakeutunut kyllä sen pariin, mutta enköhän tyydy ihan tähän yleiseenkin historiaan. Ei ainakaan ole mitään rajoitteita, vaikka kulttuurihistoriakin on toki hyvin laaja aihealue.

      En vielä tiedä, mihin päädyn graduni kanssa, sillä olen hakeutumassa arkistoalan maisteriohjelmaan (haku nyt loppuvuodesta) ja jos pääsen siihen mukaan, tulisi gradun olla arkistoaiheinen. Se siis rajoittaa hieman aiheenvalintaa, mutta joku sukupuolihistoriaan liittyvä aihe kyllä kiinnostaisi jos vain mahdollista :)

      Poista
    3. Samat sanat – jos Helsingissä voisi opiskella kulttuurihistoriaa, niin... :) Onneksi kuitenkin nyt tajusin, että kulttuurihistoriaa voi opiskella aineopintojen verran verkko-opintoina ihan mistä vaan, aivan mahtava mahdollisuus! Sekä arkistoalan maisteriohjelma että sukupuolihistoria kuulostavat mainioilta, ja uskon että pystyt hyvinkin yhdistämään ne esim. gradussasi.

      Poista
  2. Tämä on varmasti mielenkiintoinen teos, täytynee napata tämäkin loputtoman lukulistan jatkoksi! Ja oi, tosiaan, onpa sinulla kaikenlaista kiintoisaa meneillään: gradun lisäksi kulttuurihistoriaakin! Mutta nytpäs houkuttelenkin sinut myös runomuisteluihin: sinut on haastettu, kurkkaa kamariini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, no niin on, ja blogille ja vapaalle lukemiselle jääkin sitten vähemmän aikaa, mutta onneksi jotakin sentään :) Oi, kiitos haasteesta! Aloin muuten juuri tänään lukea Kirsi Kunnaksen elämäkertaa, se on ihana!

      Poista
  3. Arvosta sinua, Maria-blogisti, että nostit esiin FT Ritva Hapulin mainion tutkimuksen kirjoittavista naisista matkalla. Teos on uraauurtava tiedoiltaan ja kiehtova tunnelmaltaan. Kiitos! Toimittaja Kai Ristola on muuten tehnyt aiheesta radiosarjan, josta ainakin joitakin osia on kuultavissa Areenassa. https://areena.yle.fi/1-2176643

    VastaaPoista