keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Katri Kirkkopelto: Molli


Katri Kirkkopelto: Molli
Lasten Keskus 2013.

Molli on yksinäisyyteensä käpertynyt, kärttyisä karvapallo, joka asuu suuressa ja kolkossa sukutalossa. Mollila ei mielestään ole aikaa eikä tarvetta yksinoloon muiden kanssa. Ovelle kolkutteleva Pikku Sisu saa ensin yrmeän vastaanoton, mutta vähitellen Molli alkaa herätä. Äkäisyyteen kannustavat huoneentaulut saavat jäädä sivuun, kun Molli tankata kirjatietoa sosiaalista taidoista.

Lukuisat lastenkirjat kertovat ystävyydestä ja opettavat vaivihkaa tunnetaitoja. Katri Kirkkopellon monisävyinen - sekä tekstin että kuvien puolesta - kuvakirja käsittelee aihetta erityisen lämpimällä empatialla ja huumorilla. Hymyilyn opettelu kirjoista lukemalla hymyilyttää niin lasta kuin aikuistakin, mutta on hyvä muistaa, että on sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät intuitiivisesti osaa ilmaista tunteitaan ilmeillä, saati sitten lukea toisten tunnetiloja heidän kasvoiltaan. Molli nostaa esille tylyn käytöksen takana kenties piileviä syitä ja ennen kaikkea keinoja, joiden avulla yksinäisyyden muurin voi murtaa.

Katri Kirkkopelto on upea kuvittaja, ja Molli on niin kuvien kuin taitokin puolesta hyvin onnistunut. Suuret ja pienemmät kuvat, yksityiskohdat ja värien linjat. Tunnetilat ja tunnelmat tulevat esiin niin ilmeikkäistä kasvoista kuin värimaailmastakin.
Mollista on tykätty myös seuraavissa monissa muissa blogeissa: Sininen keskitie, Amman lukuhetki, Lumiomena, Järjellä ja tunteella, Värikäs päivä

6 kommenttia:

 1. Molli on niin ihana. <3 Lasten kuvakirjoista ehdoton suosikkini ainakin parilta viime vuodelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, no niin on! Kirja taisi menestyä Blogistanian Kuopus-äänestyksessäkin.

   Poista
 2. Nostit hyvin vakavamman puolen kirjasta, ja siitä miten vaikka hymyily tai toiselle ystävällisesti puhuminen voi olla hankalaa ja ongelma ihmiselle. Tulee mieleen Kunnaksen Tunteellinen Siili. Minunkin lempikirjojani!

  VastaaPoista
 3. Tämä kirja on vailla vertaa. Olen vieläkin pettymyt, ettei se ollut J F finalisteissa. *epäuskoista, hieman moittivaa päänpudistelua tähän*.
  Arvaa Maria ilahduinko kun löysin eurolla Kirkkopellon kuvakirjan, jota en tiennyt olevankaan?! En ole vielä ehtinyt lukea mutta oletko lukenut Millin tuumat tai Nimetön (nyt saatan muistaa nimen väärin) kirjat? Upeita, yhtä lailla!

  VastaaPoista
 4. Nämä kuvakirjavinkit Blogistaniassa ovat niin tärkeitä! Olen innostunut taas lukemaan näitä lapsille, vaikka varsinainen kuvakirjaikä alkaa olla ohi (ja pienin on vasta katselukirjaiässä). Ja tässä on taas kirja, josta olen jo valmiiksi innoissani.

  VastaaPoista
 5. Minä lainasin tämän iltasaduksi meillekkin. Nousi kyllä suosikiksi, niin ihana! <3 Hullaanuin kyllä enemmän kuin poika, joka on vasta 2-vuotias, eikä aivan ymmärtänyt kirjan ideaa. Mutta kuvitus sai kyllä monta vau: ta aikaan. :)

  VastaaPoista