tiistai 4. kesäkuuta 2013

TTT: Kymmenen syksyn esikoisteosta


Kuvissa Pasi Pekkola (Otava) ja Pauliina Rauhala (kuva Pekka Niittyvirta, Gummerus)

Huomenta! Top Ten Tuesdayn iloksi keräsin tulevan syksyn esikoiskirjahelmiä, yhdeksän kotimaista ja yhden käännöskirjan.

1. Antti Heikkinen: Pihkatappi (Siltala)

Romaanin kuvaus kuulostaa sopivan hervottomalta: "Tämän matkan aikana lukija tapaa joukon unohtumattomia henkilöhahmoja aina Kekkosesta hurmoshenkiseen pyhäkoulunopettajaan, rääväsuisesta Rissasen Jallusta oman arvonsa tuntevaan Rauha-mummoon – ja siinä sivussa pääsee seuraamaan aidosti koskettavaa tarinaa isästä ja äidittömästä pojasta, sukulaisrakkaudesta joka kaiken voittaa ja etenkin kärsii, sukupolvien sekä maaseudun ja kaupungin välisestä kuilusta, menneisyyden risteistä joita kannetaan, synneistä jotka anteeksi annetaan ja toivosta, joka sinnikkäästi leijuu lannanhajuisen navetan yllä silloinkin, kun lehmien ammunnan sijaan sisältä kuuluu karaokelaulua."

2. Pertti Lassila: Ihmisten asiat (Teos)

Pakkohan se on selvittää, millaisen romaanin kirjallisuustieteilijä kirjoittaa. Ja "kotimaisen keskiluokan arki" ihmissuhdekiemuroineen kiinnostaa aina.

3. Marissa Mehr: Veristen varjojen ooppera

Marissa on tuttu Café puor les idiots -blogistaan. Haastattelin Marissaa Kulttuurivihkojen uusimpaan numeroon, ja tekstityöläisen arjesta kertovassa jutussa sivutaan hieman myös pian ilmestyvää romaania.

4. Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori (Tammi)

Kirja, jossa itäsuomalainen miniä ja länsisuomalaisen miehen sukulaiset kohtaavat, kuulostaa nauruhermoja kutittelevalta lukuromaanilta.

5. Pasi Pekkola: Unelmasieppaaja (Otava)

Koripallomaailmaa sivuava romaani nuorten aikuisten haaveista.

6. Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (Gummerus)

Nuoren lestadiolaisparin rakkaustarina.

7. Susan Sellers: Vanessa ja Virginia 

Käännösesikoista saa kotimaisten kirjojen joukossa edustaa kiehtovankuuloinen romaani siitä, kuinka Vanessa-sisko näki kirjailija Virginia Woolfin.

8. Päivi Storgård: 
Keinulaudalla (Schildts & Söderströms)

Romaani naisesta, jolla kaikki on päällisin puolin hyvin, mutta elämä on kuin keinulaudalla.

9. Siina Tiuraniemi: Kukkia Birgitalle (Minerva)

Siina kirjoittaa niin hersyvän hauskaa ja salaviisasta blogia, että kirjankin on pakko olla hyvä! (Viime hetkellä aloin miettiä, onko blogin tarkoitus pysyä puolianonyyminä, joten jätän sen varmuuden vuoksi linkittämättä).

10. Sarianna Vaara: Huomenkellotyttö (Like)

Kirjailija Maria Vaaran tyttären omaelämäkerrallinen romaani


Oletko suunnitellut lukevasi jonkun näistä kirjoista tai heräsikö nyt kiinnostus kirjaa kohtaan? Aurinkoista tiistaipäivää!

5 kommenttia:

 1. Minua kiinnostaa moni, ehkä eniten Taivaslaulu ja Keinulaudalla.


  (hitsi kun on kuuma :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Maria :)

  Saa blogin toki linkittää, ei se mikään varsinainen salaisuus ole. Olen vähän ajatellut muutenkin tulla kirjakaapista tässä lähiaikoina. Kunhan vähän kerään rohkeutta.

  VastaaPoista
 3. Marissa Mehrin ja Pauliina Rauhalan esikoiset aion lukea. Nyt heräsi kiinnostus myös tuota Kukkia Birgitalle -kirjaa kohtaan.

  VastaaPoista
 4. Taivaslaulun olen varannut kirjastosta, joten kirjan tultua pääsen lukemaan sitä. Avioliittosimulaattori kuulostaa hauskalta.

  VastaaPoista
 5. Huomenkellotyttö vaikuttaa jo nimensä perusteella mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista