torstai 16. elokuuta 2012

Marita Lindquist: Maleena menee kouluun


Marita Lindquist: Maleena menee kouluun
Malena börjar skolan (1966), suom. Tuula Ikonen.
Kansi ja kuvitus Kerstin Thorvall.
Wsoy 1979, 156 sivua.
(Teos on saatavilla äänikirjana)

Ja ilo kupli Maleenassa, se pursusi niin että hänen oli vaikea hengittää. Hän oli iso, hän alkaisi huomenna koulun. Uusi koululaukku oli hänen huoneessaan. 

Maleenasta on ihanaa, kun hän on jo seitsemänvuotias ja pääsee kouluun, toisin kuin Annastiina ja Ulla, jotka ovat vielä leikkikoulussa. Koulua varten Maleena on saanut ruudullisen koululaukun ja punaiset kengät (äiti oli ehdottanut useita ruskeita, järkeviä kenkäpareja, mutta ne olivat kaikki jotenkin puristaneet isovarpaan kohdalta). Ensimmäisen koulupäivän jännitystä kasvattaa kuitenkin se, että uuden opettajan on nähty olevan vihainen huolimattomalle muuttomiehelle, ja vasta pulpetissa Maleena tajuaa, että voi kauhistus - hänen oikea nimensähän on Magdaleena, eikä Maleena! Sekä opettaja että kaikki uudet luokkatoverit varmaankin nauraisivat niin pitkälle ja erikoiselle nimelle!

Kukaan ei kuitenkaan naura. Opettaja lupaa kutsua tyttöä Maleenaksi, vaikka Magdaleena on niin epätavallisen kaunis nimi. Seuraavana päivänä ei enää nipistele vatsasta. Pinaattikeitto maistuu erilaiselta kuin kotona, mutta sen saa syötyä, kun kuvittelee sen olevan myrkytettyä - sehän on vaarallista ja jännittävää, siis hauskaa! Vähitellen koulunkäynnistä tulee itsestäänselvyys, osa arkea, johon kuuluu myös kavereiden kanssa leikkimistä, uskollinen pehmolelu Nalle, sieniretkiä ja ensikosketus pianonsoittoon.

Ja sitten Maleena soitti. Hän soitti oikealla kädellä valkoisilla koskettimilla - sillä tavalla soittaminen sujui hyvin. Pianossa oli vaikka kuinka paljon sointuja. Jotkut olivat karhuja, ne murisivat ja jysähtelivät eivätkä oikeastaan olleet kauniita. Mutta toiset olivat linnunliverrystä, tai keijukaisia jotka tanssivat, ehkä vaaleanvihreitä keijukaisia... Maleena soitti hiljaa, hiljaa ensin kauimmaisilla koskettimilla oikeall, ja ikkunan valovirrassa tanssi keijukainen toisensa jälkeen. 

Marita Lindquistin Maleena-kirjat olivat lapsuuden suosikkejani. Maleena menee kouluun -kirjan kuuntelin äänikirjana, eli "kasettikirjana", joskus alle kouluikäisenä. Parhaiten minulle jäi siitä mieleen yllä mainittu Magdaleena/Maleena -kohtaus sekä se, kuinka Maleena osallistuu ystävänsä pitkän letin leikkaamiseen salaa. Vaikka Maleena ei saksia käytäkään, hän kärsii suunnattomista tunnontuskista nähdessään, että lopputulos ei ole kovin kaunis. Tapaus ratkeaa huumorintajuisen äidin ja ammattitaitoisen kampaajan ansiosta onnellisesti, mutta herkän Maleenan kokema, kohtuuttoman voimakas syyllisyys ja toisten (tynkähiuksiseksi kynityn Siirin ja parturoinnin suorittaneen Tiinan) suruun eläytyminen on kuvattu koskettavasti.

Maleena-kirjojen viehätys piileekin Lindquistin kyvyssä kuvata lapsen mielenliikkeitä. Ulkoisesti ei tarvitse tapahtua paljon - vaikkapa aikuisten lupaus suuresta lahjasta, Maleenan arvailut, mitä se voisi olla, ensimmäinen pettymys yllätyksen paljastuessa ja myöhemmin innostuminen lahjasta - sillä Maleena on tyttö, joka pohtii kokemaansa ja näkemäänsä, kokee voimakkaasti ilot, surut ja pelot. Myös aikuiset on kuvattu hyvin, inhimillisinä ajoittaisine kiireineen ja huolineen, mutta kuitenkin lempeinä ja lasta kuuntelevina.

Toisaalta Lindquistin kerronta on jossain määrin raskassoutuista, ja kovin moni nykylapset kaipaavat ehkä enemmän jännitystä ja huumoria kirjoihinsa. Meidän juuri koulunsa aloittaneelle esikoisellemme kirja on luettu ääneen iltasatuna joskus vuosi sitten, ja hän kyllä kuunteli sujuvasti - mutta ei ollut kovin vapaaehtoinen kuuntelemaan useita Maleena-kirjoja peräkkäin.Maleena menee kouluun -äänikirjasta on blogannut äskettäin Velma.

11 kommenttia:

 1. Minäkin rakastin Maleena-kirjoja lapsena. Samoin rakastin Lindquistin Tuuti (?) -kirjoja, joissa pikkukoululainen ei osannut erottanut b- ja d-kirjaimia.

  Koetin etsiä Maleena-kirjoja kirjastosta, mutta hyllystä löysin vain sen, jossa Maleenan äiti kuolee. Sitä en halua lapsilleni lukea. Mutta tämän kun saisi käsiinsä!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, on tosiaan harmi, että näitä ei tahdo saada enää mistään! Haluaisin kovasti Maleena-kokoelmasta vielä puuttuvat Maleena saa pikkuveljen ja Maleenan paras kesä hyllyyn. Huutiksesta olen koettanut kurkkia, tuloksetta. Kirppareilta näitä löytyy ehkä parhaiten.

   Nuo Tuuti-kirjat sopisivat koulunalun tunnelmiin myös, pitää koittaa niitäkin etsiä.

   (Tykästyin tuohon Maleena-nimeen jo lapsena niin, että piti ottaa se aikanaan käyttöön ;))

   Poista
 2. Minulle tulee Maleena-kansista lämmin olo, joten ne ovat varmasti tuttuja ja pidettyjä lapsuudesta, mutta kovin yksityiskohtaisesti en näitä kirjoja muista. Pian näitä voi varmaan onneksi jo lukea Stellalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina, suosittelen näitä erityisesti iltasaduksi tuon lievän hidastempoisuuden vuoksi :).

   Poista
 3. Olen kerännyt näitä Maleena-kirjoja nyt itselleni, mutta en ole vielä lukenut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, muistankin, että teit kerran löytöjä! Odotan mielenkiinnolla, mitä sanot näistä.

   Poista
 4. Maleena-kirjat ovat menneet multa täysin ohi, kiva kun esittelit!

  Mun piti etsii joitain koulunaloitus-kirjoja esikoisen koulunalkuun, mutta en sitten ehtinyt, kun on mennyt jotenkin ihan arkiputkeen asettautumisessa tämä eka viikko. Luettiin kuitenkin Peppi, jossa Peppi kieltäytyy menemästä kouluun noin vastapainoksi ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari A., sama täällä - kaikenlaiset suunnitelmat ovat saaneet väistyä, kun tää koulunaloitus on vienyt ajatukset, ajan ja energian - enkä itse edes käy töissä :).

   Nää Maleena-kirjat ei varmaan poikia kiinnosta, mut onneks on esim. Tuula Kallionimen Konsta-kirjat (joita en tosin itse ole vielä lukenut, mutta uskoisin niiden olevan hyviä). Ens viikolla, jos ehdin, esittelen yhden koulun alkua käsittelevän kuvakirjan :).

   Poista
 5. Oih, tulipas nostalgisia muistoja mieleen! Tämän hommaankin meille ensi kesän luettavaksi, kun tytär silloin perhoset vatsassa odottaa ekaluokan alkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elma Ilona, kiva kuulla, että sinäkin kuulut tähän "lapsena Maleena lukeneeseen" porukkaan :). Hyvä suunnitelma, toivottavasti tytärkin tykkää kirjasta!

   Poista
 6. Luin tämän kaksostytöilleni viime kesänä, koska he aloittivat koulun viime syksynä. Olen saanut kirjan omalta äidiltäni juuri samana vuonna, kun itse aloitin koulun ja luin sen moneen kertaan. Tämä on edelleen ihana ja tytöt jaksoivat kuunnella hyvin. Selvästi heitä myös jännitti, miten Maleena pärjää ekana koulupäivänä (ja miten he ehkä itse sitten...) Klassikot elävät!

  VastaaPoista