maanantai 27. elokuuta 2012

Kurkistus kirjasyksyyn

Mukavaa alkavaa viikkoa Sinisen linnan kirjaston lukijoille! Keräsin korillisen syksyn kirjasadon maukkaimpia hedelmiä, täysin subjektiivisten mieltymysteni mukaan. Näistä tärpeistä puuttuvat monet syksyn kohutuimmat kirjat, jos ne eivät minua henkilökohtaisesti kiinnosta, mutta toivottavasti tästä löytyy joitakin vähemmälle huomiolle jääneitä helmiä. Joitakin olen varmasti unohtanut, ja pidätänkin itselläni oikeuden muokata tätä listaa myöhemmin. Listaus painottuu kaunokirjallisuuteen, mutta mukana on myös muutamia asiaproosateoksia ja lastenkirjoja.


Atena:

Graham Moore: Kuolema Sherlock-seurassa

 • Dekkari kahdessa aikatasossa

Paul Torday: Ventovieras

 • Romaani


Gummerus:

Alice Hoffman: Punainen puutarha
 • Romaani
Katja Krekelä: Riepu ja Iso riipijä 
Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa
 • Koska italialainen miljöö kiehtoo ja koska cozy mystery on suosikkini dekkarin alagenreistä. Kurkkaa kirjailijan blogiin.

Into-kustannus

Saara Henriksson: Linnunpaino

 • Siniparta-sadusta ammentava romaani

Heikki Hiilamo: Kirjeitä tyttärelleni

 • isän ja tyttären kirjeenvaihtoa - perhesuhteet kiinnostavat ainaKaristo:

Sanna Eeva: Olot 
 • Rankka romaani isoäidin, tyttären ja tyttärentyttären suhteista - tämän olenkin jo lukenut.
Riina Katajavuori: Perhehytti. Havaintoja lapsista ja vanhemmuudesta.
 • Kirjoituskokoelma - lue arvioni täältä
Enna Airik: Haavemaa 


Lasten Keskus: 

Anke Wagner ja Eva Eriksson: Timo ja Piko muuttavat

 • Lasten kuvakirja

Minerva: 

John Finnemore: Robin Hood

 • Klassikkokirjan uusi suomennos


Raili Mikkanen ja Laura Valojärvi: Mennään sirkukseen

 • Samojen tekijöiden edellinen lasten tietokirja, Suomen lasten linnakirja, vakuutti, ja ihastuimme lasten kanssa myös tähän sirkuskirjaan

L. M. Montgomery: Perinnönjakajat

 • Uusi suomennos suosikkikirjailijaltani (jota en ole myöskään alkukielellä lukenut)

Mäkelä:

Mimmi Lehmän ja Variksen iso kirja

 • Lasten kuvakirja - koska Mimmi Lehmä on niin mainio!


Otava:

Anne Enright: Unohdettu valssi 
P. D. James: Syystanssiaiset 
 • suosikkidekkaristini uutuus sijoittuu Ylpeyden ja ennakkoluulon maailmaan
Sirpa Kähkönen: Hietakehto 
 • Romaani sotakesän 1944 Kuopiosta - Kähkönen osaa kirjoittaa historiaa eläväksi tavallisen ihmisen näkökulmasta. Kuopio-sarjan ensimmäinen osa, Mustat morsiamet, vakuutti ja ihastutti.


Schilds&Söderströms

Kate Atkinson: Kaikkein vähäpätöisin asia


Jyrki Heino: Kellari

 • esikoisdekkari, joka sijoittuu 1700-luvun lopun Turkuun


Siltala:

Herman Koch: Illallinen
 • Satiirinen perhetrilleri (kurkkaa arvioni)
Marjo Heiskanen: Kollaan kenttäpapin tarina
 • Kirjailijan elämäkerta- ja muistelmateos isoisästään

SKS: 

Harri Nyman ja Minna Keinänen: Kissojen Suomi. Katit historian poluilla

 • kissamaista kulttuurihistoriaa


Tammi:

Paul Auster: Talvipäiväkirja

 • kirjailijan muistelmat

Hannu Mäkelä: Muistan - nuoruus

 • Kirjailijan nuoruusmuistoja Kallion kulmilta

Karoliina Timonen: Aika mennyt palaa

 • Lukuromaani, jossa uni ja todellisuus sekoittuvat -  Kirjavan kammarin emännän esikoisteos
Kristiina Vuori: Näkijän tytär 

 • Historiallinen romaani, jonka syntyä seurasin kirjailijan blogista (nykyinen blogi täällä)
Anna Kortelainen: Ei kenenkään maassa 

 • Taidehistorioitsijan ja tietokirjailijan esikoisromaani sukunsa lähihistoriasta


Teos

Elina Halttunen: Syysvieraita

 • Romaani perheestä ja suvusta


Ulla-Lena Lundberg: Jää Wsoy

Julian Barnes: Kuin jokin päättyisi

 • Man Booker -palkittu romaani miehestä, joka alkaa nähdä eletyn elämänsä uudella tavalla

Katariina Eskola: Tyttö Pitkänsillan molemmin puolin. Elsa Eklundin tytönpäiväkirjat

 • Tiedenaisen nuoruuden päiväkirjamerkintöjä ja oman tyttären myöhempiä tulkintoja

25 kommenttia:

 1. Mukavaa, että postaus löytyi. Minua sinun tärpeistäsi kiinnostaa tietenkin Kähkönen, mutta myös tuo Kortelaisen kirja ja erityisesti Eskolan kirja, josta en aiemmin ollut tiennyt mitään. Pitää laittaa heti ylös tuo nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, kiva kuulla, että löytyi vielä kirja, josta et ollut kuullut - tuo Eskolan kirja on kyllä juuri sinulle. Ostin muuten (jollain 4 eurolla!) yhden osan Haavion ja Enäjärven kirjeenvaihtoa antikvariaatista muutama viikko sitten!

   Poista
 2. Kiinnostavia poimintoja, kiitos! Huomasin juuri, että Austerin uusin on saanut huonon vastaanoton maailmalla: http://nyt.fi/20120826-kolumni-auts-auster/?ref=hs-teemanosto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, kiitos linkistä, mielenkiintoista! Kirjassa on kyllä (ennakkotietojen mukaan) niin paljon kiinnostavia aiheita, että haluan lukea sen, vaikka en varsinainen Auster-fani olekaan ja jätin esim. Sunset Parkin lukematta (suosikkini on Illuusioiden kirja). Ikävää, jos se on jotenkin huolimattomasti kirjoitettu tai editoitu, odotan mielenkiinnolla ensimmäisiä suomalaisia kritiikkejä ja omaa lukukokemusta!

   Poista
 3. On kyllä taas niin ihana kirjasyksy tulossa! Monia samoja heti silmäilin listastasi ;)

  VastaaPoista
 4. Pah tiedätkö, olen ihan varma että Syystanssiaiset tulee suomeksi kauppoihin ennen kuin olen saanut sen englanninkielisen kirjasto (varaussija 7.. :). Kivoja poimintoja olet ottanut esiin, minulle pari ei tuttua, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, joskus on hyötyä asua täällä "peräkylillä": löysin Death Comes to Pemberleyn ihan ilman mitään varaamisia naapurikaupungin kirjastosta :). Voin vain kuvitella, millaiset suomennoksen jonot ovat Helmet-alueella!

   Poista
 5. Oli mukava lukea listauksesi. Syksy ja kirjat on yksi parhaista yhdistelmistä ikinä! <3

  Meillä on monia samoja kirjoja luettavana syksyn mittaan, ja useita niistä (ennakkoon) kaikkein kohutuimmista en taida minäkään kiirehtiä lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, niin onkin <3. Vaikka muutamat kauden kirjoista ovat jo ilmestyneet, niin nyt ovat aivan erityisen kutkuttavat viikot meneillään, Kähköset, Montgomeryt ja Lundbergit vielä tulossa...

   Poista
 6. Miekin innostuin miettimään omaa listaani, yritän myös saada pian julkaistua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, jotenkin tuntuu, että oon sanonut tän sulle samassa yhteydessä aiemminkin, mutta sanonpa taas: ihanaa, että jollain muullakin on vielä listaamatta :D

   Poista
 7. Annoin sinulle blogitunnustuksen, löydät sen blogistani. :)

  VastaaPoista
 8. Minunkin blogissani on sinulle tunnustus :)

  En itse koskaan jaksa enkä oikein osaakaan tehdä tällaisia uutuuskatsauksia, mutta ihanaa, että muut jaksavat. Näitä on kiva tutkia ja fiilistellä.

  VastaaPoista
 9. Tätä oli ihanaa tutkiskella, tykkään aina lukea muiden tärppejä tulevan / jo alkaneen kauden uutuuskirjoista (ja listata toki myös omiani :). Äkkiseltään laskettuna listalta löytyi viitisentoista kirjaa, jotka itsekin haluaisin lukea, eli paljon samoja. :)

  Lundbergin, Kortelaisen, Hoffmanin ja Atkinsonin kirjoja minäkin kovasti odotan - ja tietenkin etenkin Karoliinan kirjaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, meillä on sitten tosiaan paljon samoja - mutta onneksi "erejäkin", sillä en olisi osannut kiinnostua Katja Kaukosen Vihkivesistä ilman ihanaa bloggaustasi!

   Poista
 10. Hei Maria ja tästä listastasi sain taas uusia vinkkejä! Kiinnostava tuo Katariina Eskolan kirja, josta en tiennytkään. Odotan tietenkin Montgomeryn Perinnönjakajia kovasti, vaikka edellinenkin uutuus on vielä lukematta! Tiedätkös nyt vihdoinkin saan tuon Haavemaan, josta olen haaveillut. Se on postissa odottamassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että sait Haavemaan, Sara! Se on kyllä kirja juuri sinulle. Hienoa, että sinäkin (kuten Jaana) bongasit tuon Eskolan kirjan täältä :).

   Poista
 11. Kiinnostava lista, ja todella monta samaa kirjaa on omalla listallani! Joitakin olen jo lukenutkin, kuten Illallisen ja Olot. Hannu Mäkelän edellisen, Lapsuuden, luin äskettäin, ja jatkan ilman muuta Nuoruuden kanssa. Ventovieras odottaa yöpöydällä, Vera Valan varasin juuri kirjastosta. Auster, Atkinson, Barnes, Eskola, Heiskanen - listalla ovat. Odotan innolla arvioitasi! Heitin sinulle myös tunnustuksen blogissani http://kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, onpa tosiaan paljon samoja! Minulla on nyt Lapsuus ja Nuoruus "yöpöydällä" :). Tunnustuksen kävinkin jo blogissasi kuittaamassa, vastaakin siihen piakkoin.

   Poista
 12. Otin eilen kotiin mukaan Hoffmanin Punainen puutarha ennakkokappaleen. Yleensä iso osa ennakkokappaleista jää pölyyntymään vaatekaapin päälle työpaikalle, mutta tässä oli kyllä niin kivan kuuloinen juoni, että kotiutin sen hetimiten. Itseäni kiinnostaa syksyn uutuuksista varsinkin Virpi Hämeen-Anttilan uusin, luin takakansitekstin eilen töissä, ja kiinnostavalta kuulosti heti korviini! Olen Hämeen-Anttilalta lukenut aikaisemmin vain Alastonkuvia, josta kyllä tykkäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, kiva kuulla tuo Hoffmanin kirjasta! Tykkäsin Hämeen-Anttilan Suden vuodesta, sen jälkeen en ole romaanejaan lukenut - nyt tulin uteliaaksi ja pitää kurkata, mistä uusin kertoo :).

   Poista