Sivut

torstai 12. huhtikuuta 2012

Anni Riipinen & Ritva Ruuska-Tuominen: Kielet kippuralle - lasten loruaapinen


Ritva Ruuska-Tuominen: Kielet kippuralle. Lasten loruaapinen. 
Kuvittanut Anni Riipinen.
Minerva 2012. 44 sivua.

Kielet kippuralle tekee äänteitä ja kirjaimia tutuiksi lapsille lorujen kautta. Jokaiselle kirjaimelle on omat riiminsä, aakkosjärjestyksessä tietenkin. Muutamassa lorussa kaikki sanat alkavat samalla alkukirjaimella, mikä tukee lukemaan oppimisessa tärkeää alkuäänteiden hahmottamista. 

Takakannessa kirjaa suositellaan 1-8 -vuotiaille. Meillä kirjasta kiinnostuikin ensin vähän alle kaksivuotias kuopus, mutta kun vauhtiin päästiin, kaikki lapset eskarilaista myöten kuuntelivat ja katselivat kirjaa mielellään. Kirjan lopussa on tilaa omille merkinnöille, vaikkapa koulunaloittajan kirjoitusharjoituksille. 

Lukiessani kirjaa ääneen meinasi kieli mennä muutaman kerran solmuun, lorut ovat siis hyvää kielijumppaa aikuisellekin! Yksi suosikkiloruistani oli tämä hellyyttävä rakkaustarina: 

"Hi-hi-hii, hirmu hauskaa hajupostia!"
hihitti Herkko-haisunäätä haistellessaan 
hajujälkiä Hanna-haisulin. 

Hajujäljet Herkon hurmaa.
Hannaa haistelu huvittaa.
"Herkko on hassu haisuli",
Hanna hurjasti Herkkoa halaa. 

Kirjassa on monia muitakin loruhelmiä, joskaan kaikki lorut eivät olleet mielestäni aivan yhtä onnistuneita. Joissakin rytmi ja toisissa lorun tarina tuntui väkinäiseltä. On kuitenkin hyvä asia, että kirjan tekstit ja kuvat eiät ole yksiselitteisen söpöjä ja siloiteltuja, vaan saavat pysähtymään ja ihmettelemään, miettimään, mikä tässä oli se juju. Kirjassa tarjotaan myös pieni kielisuihku toisella kotimaisella: 

Åsa och Åke åker till Åbo. 
I Åbo bor många åbobor.
Hur ska man åka till Åland?
Man ska åka tåg, buss eller flyg, 
bil, cykel eller promenera till Åbo
och där ska man stiga ombord. 
Nu vet du det.


Minulla kesti hetken tottua Anni Riipisen räväkkään kuvitukseen, mutta sitten aloin nauttia värien ilotulituksesta ja ilmeikkäistä hahmoista. Esimerkiksi S-kirjainta edustava, saksofonia soittava sammakko (ks. kuva oikealla) on aivan ihana!

Kirja on luettu myös muun muassa Eppusen kaapilla -blogissa. 
Haasteet: Lasten linnoitus (Runoratsu laukkaa).

8 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, aakkoset ovat meillä nyt paljon esillä. Likan suosikkeihin sillä saralla kuuluu Katri Kirkkopellon ja Suna Vuoren H niin kuin hirviö -kirja, jossa opetellaan kirjaimia aakkostarinoiden avulla. Olen kirjoittanut siitä toisessa blogissani.

    VastaaPoista
  2. Tintti, kiitos vinkistä sinullekin, pitää käydä lukemassa juttusi!

    VastaaPoista
  3. Minulla on sellainen mielikuva (autettuani lukemattomia asiakkaita valitsemaan aakkos-aiheista kirjallisuutta), että tällaiset runolorutyyppiset eivät oikein ikinä tunnu lähtevän mukaan. Että aina halutaan sitä perinteistä tyyliä, jossa esitellään ensin kirjain A ja sivulla on muutama A:lla alkava esine piirroksena ja kuvitettuna.

    VastaaPoista
  4. Sonja, kiinnostava kuulla! Luulisi, että pelkän auton kuva A:n kohdalla ei tue äänteen/kirjaimen oppimista yhtä hyvin kuin kokonainen a-alkuisista sanoista koostuva loru. Onko sinulla tietoa, minkä ikäisille noita aakkoskirjoja yleensä kysytään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä 6-vuotiaasta ylöspäin, mutta joskus saatetaan hakea ihan nelivuotiaallekin, jos lapsi on todella kiinnostunut kirjoista ja kirjaimista. Uskoisinkin, että enemmän kirjojen kanssa tekemisissä olevat lapset ja varsinkin ne vanhemmat ottaisivat ihan mielellään lorujuttujakin perinteisen aapisen rinnalle. Sitten taas ne vanhemmat, jotka eivät juuri kirjoista välitä, haluavat nopean ja selkeän kirjan, jolla käydä asiat läpi:D

      Poista
    2. Tavallaan minusta on hassua, että yli 6-vuotiaalle (eli käytännössä eskarilaiselle) ostetaan joku ihan perus "kirjainaapinen", kun eskarissa on omat tehtäväkirjansa. Sinulla on kyllä kiinnostava työpaikka!

      Poista
  5. Kiitos vinkistä! Tämä kuulostaa juuri sopivalta kirjalta kuopuksen k-harjoituksiin, kyseinen kirjain kun on vielä vähän hukassa :)

    VastaaPoista