Sivut

torstai 7. heinäkuuta 2011

Kymmenen tärkeää kirjaa ja vähän muutakin

Binette Schroederin kuvitusta kirjaan Ra ta ta tam.

Sain Linnealta, Leenalta ja Katjalta kepeän kesähaasteen listata kymmenen kirjasuosikkia ja kosmetiikkasuosikit kaupanpäälle. Lämmin kiitos! En mitenkään pysty listaamaan kymmentä parasta tai itselleni merkittävintä kirjaa, mutta heitän nyt lonkalta nämä ensimmäisenä mieleeni johtuvat, tärkeät ja ihanat:

Jane Austen: Kasvattitytön tarina
Monen Austen-faninkin mielestä tylsä kirja ja tylsä päähenkilö, mutta minua Fannyn kohtalo kosketti. Kirjan henkilöiden mukana on ihana vaellella avarassa kartanon puistossa tai käydä ratsastamassa. Joka lukukerralla seuraan sydän pamppaillen, saako Fanny rakastettunsa vai ei.


Ulla-Lena Lundberg: Kuninkaan Anna
Kirjoitin kirjasta lyhyesti täällä. Kirjan päähenkilön viaton olematta tyhmä, moraalinen olematta tuomitseva ja rakkaudessaan ehdoton ja uskollinen, muttei omistushaluinen.


L. M. Montgomery: Runotyttö etsii tähteään
Uuden kuun Emilian kirjallinen kunnianhimo ja rakkaus Prinssi Edwardin saareen, vanhaan sukukartanoon, eksentrisiin sukulaisiin ja naapurin Teddyyn vangitsee uudelleen ja uudelleen. Runotyttö-kirjoissa Montgomery kuvaa myös olemassaolon selittämättömiä puolia ja telepatian voimaa.

Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani.
Raastava ja ravisuttava kertomus äidinrakkaudesta, joka on liian paksua, "too thick of love", kun nainen joutuu valitsemaan kuoleman ja orjuuteen paluun välillä.


Peter Nickl, Binette Schroeder: Ra ta ta tam. Kiehtova, tunnelmaltaan unenomainen lasten kuvakirja pienestä ratatyöläisestä, joka seuraa rakentamaansa pientä valkoista veturia huimiin seikkailuihin, pakoon  ahneita ihmisiä ja suuria mustia vetureita. Ra ta ta tam!


Carol ShieldsEllei
Kirja kuvaa äidin rakkautta aikuiseen tyttäreensä ja epätoivoa, kun tytär siirtyy syrjään omasta elämästään. Tässä kirjassa Shields vastaa myös (mies)kriitikoille ja muille kirjallisuuden portinvartijoille, joiden mielestä hänen naisten arkista elämää kuvaava kirjallinen tuotantonsa ei yllä ihan kirjallisuuden korkeimpaan kastiin.


Hannu & Janne Tarmio: Maailman runosydän
Maailman runouden ehtymätön runsaudensarvi hienoina suomennoksina, tarvitseeko sanoa muuta? Rippilahja, jota olen vuosien myötä oppinut arvostamaan yhä enemmän ja enemmän.


Eduard Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira
Tätä en ole itse lukenut, mutta mainitsen tämän siksi, että mieheni on lukemassa lapsillemme iltasaduksi jo viidettä Fedja-kirjaa ja sekä isä että lapset viihtyvät yhä vain! Itsekin olen lasten esitysten ansiosta oppinut kirjasta tärkeän sitaatin: "Kop kop! - Kuka siellä? - Olen postiljooni Petshkin, toin teille Pörriäisen." Esikoinen haluaisi lukea tämän ensimmäisen kirjan uudelleen, koska siinä Fedja karkaa kotoa.

Johanna Venho: Yhtä juhlaa 
Koskettavaa, rosoista ja elämänmakuista runoa äitiydestä.


Mika Waltari (toim. Ritva Haavikko): Kirjailijan muistelmat 
Ritva Haavikon kirjailijahaastatteluista koottu teos, jossa Mika Waltari kertoo lapsuudestaan, nuoruudestaan, matkoistaan ja teostensa synnystä. Luen kirjaa uudelleen ja uudelleen.


K-blogin Jenni kyseli postauksessaan toisten bloggaajien listaamisperusteita. Itse pyrin nostamaan näille listoille sellaisia kirjoja, jotka eivät itsestään selvästi keiku kaikilla vastaavilla listoilla. Minulle tärkeitä kirjoja on niin paljon, että niissä on valinnanvaraa, enkä edes halua tavoitella sitä ehdotonta "Top 10" -kirjalistaa, kuten ei varmaan kukaan muukaan kirjoja intohimoisesti rakastava. Nyt jälkeenpäin listaa katsoessani huomaan, että lähes kaikki mainitsemani kirjat kertovat rakkaudesta, joko äidinrakkaudesta tai romanttisesta rakkaudesta, tai vähintäänkin rakkaudesta kirjallisuuteen.

Sitten kevyempään kesähömppään, eli siihen kosmetiikkaan.

1. Nivea Moisturinzing Sun Lotion suojakerroin 20 tjsp: erittäin ajankohtainen ja tärkeä juuri nyt!
2. Erittäin Hieno Suomalainen Tervasampoo: ilokseni sain viime viikonloppuna käyttää tätä aidossa puusaunassa, rakastan tätä tuoksua.
3. Garnier Mineral Deo 24h tjsp
4. Ripsari: ostin sellaisen (tummanruskean) ystävien häihin viime kesänä ja se on unohtunut sen jälkeen laukun pohjalle, merkki muistaakseni Lumene.
5. Puuteri: ks. edellinen kohta.

Enenpää en nyt keksi tähän listaukseen ja se kertonee kaiken - myös sen, miksi en ole laittanut kuvaani tänne blogiin ;).


Tämä haaste on kiertänyt nopeasti monessa blogissa enkä, kuten Katja osuvasti sanoi, jaksa leikkiä "blogisalapoliisia" selvittäen, ketkä sen ovat jo saaneet, mutta viskaan sen nyt Kattojen yli -blogiinHarjun huminan Jonnalle, Sanojen janon Jum-JumillleMarja-Leenalle ja Valkoiselle kirahville.

16 kommenttia:

  1. Mukavat perusteet ja hieno lista, josta huomaan, että Toni Morrisonia pitäisi lukea. Nyt olen ajatellut kuitenkin painottaa välillä suomalaiseen kirjallisuuteen, mutta saapas nähdä, miten käy :-)!

    VastaaPoista
  2. Hyviä kirjoja on niin kertakaikkisen paljon, että näitä "pitäisi lukea" ajatuksia tulee pakostakin, mutta Morrison on kyllä hyvä ja kirjoittaa tärkeistä asioista. Itsekin olen tosin lukenut vain tässä postauksessa mainitun sekä Rakkauden.

    Tee sinäkin tämä lista, Paula, jos harrastat tällaista hömpää ;).

    VastaaPoista
  3. Niin ja minullakin oli pitkään melko käännöskirjallisuusvoittoista, mutta pikkuhiljaa kotimaista on tullut enemmän - pitääkin selata blogia ja katsoa miten painottuu...

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoista oli lukea sinunkin listasi. Listaaminen on minusta aina yhtää hauskaa ja vaikeaa. Koska listan perusteet saattavat olla itsellekin vähän hämärän peitossa. Minunkin listani syntyi intuitiolla ja on pysynyt melko samana vuosikaudet. Hassuinta on se, etten tosiaankaan tiedä, tekisivätkö kirjat enää samanlaista vaikutusta kuin aikoinaan. Pitäisi lukea tuo Venho, se kiinnostaa kovasti.

    VastaaPoista
  5. Kirjailijatar, minulle on tosiaan helpompaa listata 100 kirjaaa kuin kymmenen; mitenkään en edes pysty muistamaan kaikkia tärkeitä...

    Olen lukenut Venholta muitakin runokokoelmia (ja joitakin lastenkirjoja) kuin tuon Yhtä juhlaa, mutta tuo mainittu kolahtaa vahvan äiteemansa vuoksi todella paljon; Venho osaa sanoittaa runollisesti sen sumuisen olotilankin, mikä lapsivuodeosastolla vallitsee!

    VastaaPoista
  6. Hieno on tämä sinunkin listasi! (Olen kiertänyt katselemassa oikein urakalla näitä listoja tämän alkuyön aikana....)

    Erityisesti yhteisen suosikkimme Shieldsin Ellein nostaminen listalle lämmittää mieltäni (itse valitsin listalleni tällä kertaa Tavallisia ihmeitä). Ellei on yksinkertaisesti koskettava. Ja mukavaa on sekin, että otit mukaan Austenilta Kasvattitytön tarinan (tästä taisimme jo joskus aiemmin keskustellakin, siis että Austenilla on muitakin hyviä kirjoja kuin ne kaksi tunnetuinta). Ja onhan tässä myös Montgomery ja Uspenski. <3

    VastaaPoista
  7. Anna Elina, tästä minun listastani tulikin vähän klassikkovoittoinen, vaikka ensin ajattelin listata viime aikojen suosikkeja. En kuitenkaan enää muistanut, mitä olin viime vuonna lukenut (!, paitsi tuon Kuninkaan Anna, enkä sitten loppujen lopuksi halunnut toistaa niitä lyhyen blogitaipaleeni aikana esittelemiänikään, vaan jotain muuta.

    VastaaPoista
  8. Hienosti olit kasannut molemmat listasi. :)
    Shieldsia minun pitäisi ehdottomasti lukea, koska hänen teoksiaan kehutaan niin paljon. Hän ja McEwan ovat mulle jo jotain kuninkaallisia, joiden sielunelämään en uskalla tutustua ja pidän itseäni liian "rahvaana", niin paljon heidän teoksiaan kehutaan.

    VastaaPoista
  9. Hanna :), Shields ja McEwan ovat kyllä aika helposti lähestyttäviä, vaikka ovatkin minun mielestäni Kirjallisuutta isolla K:lla. Itse aloittaisin McEwaniin tutustumisen Rannalla-romaanista ja Shieldsiin Pikkuseikoista tai Rakkauden tasavallasta.

    VastaaPoista
  10. Sinulla on kyllä hyvä kirjamaku. Listallasi on monia sellaisia, joista pidän. Ja nyt ihmettelen, että kuinka saatoin unohtaa Carol Shieldsin, joka on ikisuosikkejani. Onneksi voin perustella sitä sillä, että laadin nyt oman listani kesäkepeässä hetkessä ja olen joskus aikaisemmin listannut "elämäni kirja top 10:n", jossa on Shieldsiäkin mukana. Nämä listat elävät muutenkin niin hetkessä. Mutta Austen, Montgomery, Morrison, Waltari - ah! Johanna Venhon tuotantoon haluan tutustua.

    Erittäin hieno suomalainen tervashampoo kyllä ainoa oikea kesäshampoo. :)

    VastaaPoista
  11. Kiitos Katja! Minäkin tein tämän kepeällä mielellä, ei tällaista muuten voisikaan :). Melkein voisin vaihtaa nämä kymmeneen muuhun, niin että listalla olisikin esim. Jansson, Lindgren, Alcott, Styron, Kate Chopin, Swan, Hustvedt... seuraavaa haastetta odotellessa ;).

    Mustikka ja koivu ovat myös ihan hyviä ;).

    VastaaPoista
  12. Maria, sinä taidat olla luonnon kaunis! Et tarvitse pakkeleita niin kuin me muut;-)

    Meillä on muuten aina Erittäin hienoa suomalaista shamppoota, jonka on kehittänyt...sano nyt...nainen, joka osti Marimekon Armin jälkeen...huoh. Paakkanen!

    Kirjoista sen verran, että Ellei on luettu ja pidetty ja tänä suvena aion aloittaa Morrisonin. Blogit ovat nyt vaikuttaneet minuun niin, että tunnen olevani kuin reikäjuusto ellen ala lukea Toni Morrosonia. Kaikki Montgomerytkin on luettu paitsi yhtä, jonka teen ennen elokuun loppua ihan milloin vain ja se koskeekin sitten jo sinua...

    VastaaPoista
  13. Leena, lukijat saavatkin nyt tahoillaan arvailla, olenko luonnonkaunis vaiko yksinkertaisesti laiska, lukutoukka kotihiiri, joka ei meikkeijä muistakaan ;)

    Taidankin arvata, mikä Motgomery sieltä on tulossa ;). Minunkin on pitänyt lukea se tänä kesänä (uudelleen), mutta aiemmin lukemattomat kiilaavat aina edelle.

    VastaaPoista
  14. Nyt ehdin kommentoimaan tännekin; ehdin aiemmin jo tuonne Annin blogiin, kuten tiedät :-).

    Minä harrastan monenlaista hömppää, eihän elämä muuten olisi elämisen arvoista :-D! Blogiin ehdin vain niin harvoin ja hetken kerrallaan, että oma blogini on siksi enempi asiapainotteinen. En kerta kaikkiaan näe tarvetta kertoa blogissani lomistani tai sairastamisistani, jollei niillä ole jotakin erityistä yhteyttä blogiin. ;-) Kaikki tavallaan.... Jos ehdin, laitan top-listani jossakin vaiheessa esille. Haasteet ovat mukavia! Kiitos siis yllyttämisestä!

    VastaaPoista
  15. Hieno kirjalista sinulla ja hyvä perustelu valinnoille! Morrison on yhteinen suosikkimme! Pitäisi ihan lukea tuo kirja uudestaan. Niin voimakkaan jäljen se jätti ja luulen, että osa tasoista jäi huomaamatta ensimmäisellä lukukerralla. Hieno kirjailija kertakaikkiaan!

    Niin ja ilman muuta uskon sinuna olevan luonnonkaunis :)

    VastaaPoista
  16. Kiitos Valkoinen kirahvi! Ostin vuosia sitten, luettuani Minun kansani suomeksi kirjan omaksi myös alkukielellä, mutta en ole Belovedia vielä saanut luettua. Mutta pitäisi tosiaan lukea uudestaan, vaikka sitten suomeksi jos ei englanniksi onnistu...

    VastaaPoista