torstai 10. marraskuuta 2011

Ihania uutisia L. M. Montgomeryn kirjojen ystäville! (+Tuntemattomat tyttökirjat -haaste)

L. M. Montgomeryn romaani Kilmeny of the Orchard ilmestyy Sisko Ylimartimon suomentamana tammikuussa 2012 nimellä Hedelmätarhan Kilmeny (Minerva). Sisko Ylimartimo on viime vuosina kääntänyt aiemmin suomentamattomat Montgomeryn kirjat Marigoldin lumottu maailma, Vanhan kartanon Pat, Pat - vanhan kartanon valtiatar, Sara - tarinatyttö (suomennettu aiemmin nimellä Sara Stanlayn tarinat, Colombina 1994) sekä Sara ja kultainen tie. Lisäksi Ylimartimo on kirjoittanut teoksen Anna ja muut ystävämme. L. M. Montgomeryn elämä ja sankarittaret. Kaikki edellä mainitut on julkaissut Minerva.


Kilmeny of the Orchard ilmestyi alunperin vuonna 1910 ja se on Sinisen linnan ja vielä suomentamattoman Tangled Webin ohella yksi harvoista Montgomeryn enemmän aikuisille kuin lapsille suunnatuista romaaneista. Kilmeny on romanttinen tarina hedelmätarhassa viulua soittavasta kauniista, mutta mykästä tytöstä ja häneen rakastuvasta opettajasta, Eric Marshallista. Tarina sijoittuu iki-ihanalle Prinssi Edwardin saarelle. Vastikään Rakkaudesta kirjaan -tunnustuksella palkittu kirjabloggaaja Salla on kirjoittanut Kilmenysta blogissaan.


Tämän iloisen uutisen innoittamana julkaisen Tuntemattomat tyttökirjat -haasteen. Ideana on lukea rakastetuilta tyttökirjailijoilta heidän vähän tuntemattomammiksi jääneitä teoksiaan. Termin "tyttökirja" voi tässä ymmärtää laajasti, eli esim. F. H. Burnettin Kadonnut prinssi sopii tähän, vaikka kirja on ehkä enemmän pojille kuin tytöille suunnattu. Myöskään raja tyttökirjan ja aikuisten romaanin välillä ei tässä ole kovin tiukka, ns. tyttökirjailijalta kelpuutetaan myös enemmän aikuislukijoille suunnattu teos.

En oikein keksinyt, mihin vuosikymmeneen olisin rajannut tämän haasteen, joten jätetään se ilman aikarajausta. Tarkoitus olisi kuitenkin etsiä ja nostaa esille unohtuneita helmiä, ei siis lukea ihan tuoreimpia uutuuksia (sillä, milloin suomennos on ilmestynyt, ei tietenkään ole merkitystä). Myöskin "tuntemattomuus" on jossain määrin tulkinnanalainen käsite, mutta laitoin esimerkkilistaan sellaisia kirjoja, jotka eivät kuulu ainakaan kirjailijan tunnetuimpiin teoksiin. Haasteen puitteissa saa toki mielellään esitellä sellaisiakin unohdettuja tyttökirjaihanuuksia, joiden kirjoittaja ei ole erityisen tunnettu (enää nykyään)!

Haaste alkaa tästä päivästä ja jatkuu ensi vuoden lokakuun loppuun, eli lukuaikaa on vuoden verran. Haasteeseen saa vastata niin monta kertaa kuin haluaa, mutta kaikkien haasteajan puitteissa osallistuneiden kesken arvotaan yllätyspalkinto.

Haastetta varten luetut kirjat saa valita itse, mutta keräsin pienen esimerkkilistan. Lisävinkkejä otetaan mielellään vastaan! Listalla on mukana muutama kirjailijansa tunnetuin teos, jos kirjailijan koko tuotanto on jo melko unohdettu. Kirjoja saa luonnollisesti lukea myös englanniksi jne., mutta listasin tähän vain suomennettuja teoksia. Edit: tein listaan lisäyksiä kommenttien ja oman kirjahyllyn tutkailun pohjalta.

Louisa M. Alcott:
Sireenien alla
Kahdeksan serkusta
Kun ruusu puhkeaa
Tytöistä parhain
Naamion takana. Kootut kertomukset (enemmän aikuisille suunnattuja psykologisia jännityskertomuksia)

Helen D. Boylston:
Helena-sarja
Carola-sarja (näistä kahdesta tuntemattomampi)


F. H. Burnett:
Kadonnut prinssi
Pikku lordi


Susan Coolidge:
Katyn toimet 
Katy koulussa
Katyn myöhemmät toimer
Clover
Alppilaakson maja


Aili Konttinen:
Hymyile, Krisse


Marjatta Kurenniemi:
Kesälintu


Astrid Lindgren:
Kati-sarja
Riitta-Maija keventää sydäntään
Kersti ja minä


Mary Marck:
Luokan ikävin tyttö
Luokan merkkihenkilöitä
Neljä viidesluokkalaista


Catherine Marshall:
Christy I ja II
Julie I ja II


L. M. Montgomery:
Hedelmätarhan Kilmeny
Jane Victoria
Jane Victoria tulee kotiin
Marigoldin lumottu maailma
Vanhan kartanon Pat
Pat, vanhan kartanon valtiatar
Sara, tarinatyttö
Sara ja kultainen tie
Sininen linna


Helga Nuorpuu:
Ruusulan tytöt -sarja

Merja Otava:
Priska


Anni Swan:
Me kolme ja Ritvan suojatit
Pauli on koditon 
Arnellin perhe


Rauha S. Virtanen:
Kiurut laulavat
Luumupuu kukkii
Tuletko sisarekseni
Lintu pulpetissa
Joulukuusivarkaus


Jean Webster :
St. Ursula -koulun tytöt
Patty korkeakoulussa
Setä Pitkäsääri
Paras vihollinen


Lisää lukuvinkkejä löytyy teoksista Kotimaisia nuortenkirjaklassikoita I ja II sekä Ulkomaisia nuortenkertojia I ja II. 


P.S. Muistattehan osallistua Vaikuttavin kotimainen tyttökirjallinen hahmo kyselyyn ja arvontaan Saran kirjat -blogissa!

83 kommenttia:

  1. Ihana haaste! Aa, miten mukavia muistoja listastasi tuli mieleen. Muistan tykänneeni tosi paljon Tytöistä parhain -kirjasta, vaikka Alcottin henkilöt tuppaavat olemaan ehkä vähän liiankin puhtoisia ja moraaliopetukset kovin pinnassa. Kahdeksan serkusta ja Kun ruusu puhkeaa ovat myös tuttuja, mutta niihin en tainnut ihastua ihan yhtä innokkaasti.

    Susan Coolidgen ja Jean Websterin kirjoissa taas oli ihanaa sisäoppilaitos/tyttökoulumiljöö ankarine opettajineen ja ehtymättömine kommellusmahdollisuuksineen.

    Ja Mary Marckin kirjoissa on niin mukavan turvallinen tunnelma. Noista kolmesta muistelisin pitäneeni Luokan merkkihenkilöistä. Neljä viidesluokkalaista ei kuulosta tutulta, olisiko se sitten livahtanut lukutoukan seulasta. :)

    Kiva haaste!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Luru! Kiva kun vertasit Jean Websteria ja Susan Coolidgea; Katy koulussa ja St. Ursula -koulun tytöt ovat mielestäni todella samanhenkisiö kirjoja!

    Mietin, pitäisikö tuolle listalle laittaa vielä Websteriltä Setä Pitkäsääri ja Paras vihollinen, nekään eivät liene enää kovin luettuja vaikka toki tunnetumpia ovat kuin tuo St. Ursula? Hmm...

    Tuo Neljä viidesluokkalaista oli itsellenikin aivan uusi tuttavuus, kun törmäsin siihen Vanhan kirjallisuuden päivien antikvariaattikojussa pari vuotta sitten. Kirja on ilmestynyt paljon myöhemmin kuin nuo muut Marckin koululaisromaanit, vuonna 1958. Ajattelin saada tämän haasteen sparraamana kirjan luettua, vaikka se ei ihan hirveän kiinnostavalta tunnukaan nyt aikuisena.

    VastaaPoista
  3. Olen ehdottomasti mukana. Minulle tämä haaste sopii mainiosti muutenkin, sillä koetan lukea ainakin yhden tyttökirjan kuukaudessa. :) Nyt aamutuimaan en heti osaa ajatella kirjaehdotuksia, mutta palaan niihin myöhemmin. :)

    Hauska kuulla Hedelmätarhan Kilmenyn suomennoksesta. Katselin nimittäin Montgomeryn kirja Amazonin sivuilta ja olin tilata kirjan. Nyt taidan odottaa sen suomennosta. Ehkä pyydän sen syntymäpäivälahjaksi, koska olen kevättalven lapsi.

    VastaaPoista
  4. Ihana haaste ja ihana tieto! Kilmeny menee lukulistalle ja taidanpa osallistua tuohon haasteeseenkin jossain vaiheessa. :)

    VastaaPoista
  5. Ihana haaste, minäkin taidan siis osallistua! Luin vähän aikaa sitten Pikku Naisia ja haluaisin nyt lukea Alcottilta muutakin :)

    VastaaPoista
  6. Hei Maria olipas ihana uutinen tuo Montgomeryn uusi suomennos!

    Joo, olen haasteessa mukana ilman muuta! Listassasi on sellaisia, joita olen muutenkin ajatellut lukea. Pian postailen yhdestä vähemmän tunnetummasta Marckin kirjasta, kun tein aivan mahtavan löydön! Websteriltä Setä Pitkäsääri taitaa olla tunnetuin teos, jos haluat lisätä listaasi. St Ursula-koulun tytöt on jatkoa Patty korkeakoulussa kirjalle, mutta sitä on vaikeampi saada mistään. Palailen vielä myöhemmin listaasi, kun tulee mieleen joku tärkeä...

    VastaaPoista
  7. Nyt tuli mieleen heti Astrid Lindgren! Hän on kirjoittanut myös tyttökirjoja, vaikka on tunnetumpi lastenkirjallisuudesta. Mites Kati Amerikassa sopisi listaasi?

    VastaaPoista
  8. Katja, nyt kannattaa tosiaan odottaa hetki tuota suomennos ta :). Minulla on tuon kuvanmukainen engl. pokkari, mutta taidan minäkin lukea tuon ensi kertaa suomeksi. Ylimartimon suomennokset ovat niin laadukkaita, että niitä odottaa mielellään!

    Ihanaa, että olet mukana!

    Jenni, ihana että osallistut ja luet Kilmenyn!

    Hienoa Sanna! Tuo Sireenien alla on suloinen, jos saat sen jostain käsiisi, Kahdeksan serkusta ja Kun ruusu puhkeaa -kirjat (jälkimmäinen edellisen jatko-osa) ovat hieno serkus- ja nuoren naisen kasvutarina.

    Sara, odotan innolla Marck-postaustasi - mikäköhän kirja mahtaa olla kyseessä! Kiva kun osallistut haasteeseen, olet tosiaan tehnyt oikein kulttuurityötä esittelemällä paljon unohdettuja tyttökirjaihanuuksia.

    Voisin tosiaan lisätä nuo Websterin tunnetummatkin teokset listaan, koska tuskinpa niitä enää kovin paljon luetaan? Ja kiitos tuosta Patty-vinkistä, kunpa saisin kirjan jostain!

    Hyvä kun muistit Astrid Lindgrenin, voisin lisätä sekä Kati-sarjan että Riitta-Maijan ja sen kaksoskirjan, minulla on ne jossain mutta en ole lukenut.

    VastaaPoista
  9. Voi, kuinka kiva haaste! Listallasi oli paljon minulle tuttuja kirjoja, ehkä niitä luettiin vielä minun lapsuudessani. Osallistun varmasti, kun annoit noin paljon aikaakin.

    VastaaPoista
  10. Kiva kun olet mukana, Margit! Noiden ihanien kirjojen lukemiseen vaikuttaa tietysti paljon sekin, otetaanko kirjoista uusia painoksia. Monista listalla mainituista on vielä 1990-luvulla otettu, mutta jotkut olen lukenut onnekkaina antikvariaattilöytöinä tai kirjaston varastokirjoina.

    VastaaPoista
  11. Hieno uutinen ja hieno haaste. En ole näihin haasteisiin aikaisemmin osallistunut, mutta tyttökirjat ovat lähellä minunkin sydäntäni.Listalta olevista kirjoista olen osan joskus lukenutkin.

    VastaaPoista
  12. Kiitos Vauhko :). Kiva kuulla, että sinäkin pidät tyttökirjoista!

    VastaaPoista
  13. Ihanaa, uusi Montgomery-suomennos! ♥ Mahtaakohan Ylimartimo kääntää kaikki Montgomeryn kirjat? Toivottavasti! Vielä on Sara ja kultainen tie lukematta, samoin Annan jäähyväiset.

    Suloinen haaste, jota en kuitenkaan ainakaan tässä vaiheessa ota vastaan. Alcottilta luin aikoinaan kaikki, mutta Sireenien alla puuttui kirjastosta. :( Pitäisi kysellä, olisiko sitä nyt. Tästä muuten puuttuu se Helena-sarja, jonka kirjailijaa en kyllä nyt millään muista. Sarja kertoi sairaanhoitajaksi opiskelevasta nuoresta Helenasta ja hänen elämästään. Osia on aika monta. Olen lukenut sen kahdesta ja pidin kovasti!

    VastaaPoista
  14. Anki, kysyin Minervalta onko Montgomery-suomennoksia tulossa lisää ja kertoivat että tämä Kilmeny ilmestyy pian. En tiedä muista kirjoista sitten, mutta toivoisin, että Ylimartimo kääntäisi ainakin Jane of Lantern Hillin (uudestaan, tuo 1990-luvun suomennos ei kuulemma ole kovin tasokas, itse en tosin ota kantaa koska luin kirjan teininä enkä silloin kiinnittänyt huomiota käännökseen) ja vielä kokonaan suomentamattoman Tangled Webin. Anna- ja Runotyttö-kirjojen suomenkieliset oikeudet taitavat kuulua Wsoy:lle, olisi kyllä kiva, jos niistäkin saisi lyhentämättömät suomennokset.

    Taidanpa lisätä listalle tuon mainitsemasi Helen D. Boylstonin Helena-sarjan, se on ihana!

    VastaaPoista
  15. Aivan ihana haaste tyttökirjojen ystävälle. Varmasti tulen osallistumaan.

    Minulta on muuten tulossa lähipäivinä juttua juurikin noista Helena-kirjoista.

    VastaaPoista
  16. Ihana että osallistut, Liisa! Odotan mielenkiinnolla Helena-kirjajuttuasi, en muista että kukaan olisi postannut niistä ainakaan sinä aikana, kun olen kirjablogeja seurannut.

    VastaaPoista
  17. Luulin jo vastanneeni tähän, mut tää blogger on temppuillut ja vastaus taisi mennä taivaan tuuliin.

    Onpa mukava kuulla, että on tulossa uusi Montgomery-suomennos. Tosin en ole vielä lukenut kaikkia aiempiakaan.

    Haasteeseen lähden mukaan, kun joka tapauksessa olen ajatellut lukea joitakin tyttökirjoja pitkästä aikaa. Ehkä Rauha S. Virtasta ja Alcottia. Tosi hienoa, kun keksit tällaisen haasteen!

    VastaaPoista
  18. Nuorpuun Ruusula-sarja on ihana! Harmi, että omasta kokoelmastani puuttuu sarjan yksi osa. Olen etsinyt sitä vuosia, tuloksetta.

    Haastekin on ihana, tällaiselle vannoutuneelle tyttökirjojen ystävälle :-) Mieleni tekisi lukea Montogomerylta jotain, pitänee katsoa ensi kerralla kirjastosta joku teos mukaan. Jouluna voisi hyvin haaveilla Prinssi Edwardin saaren tunnelmissa.

    Mukavaa viikonloppua sinne !

    VastaaPoista
  19. Anna Elina, blogger on tosiaan ollut aika ihmeellinen viime aikoina, kommentit saattavat hävitä vaikka ne olisivat jo hetken olleet näkyvissä, lukijoita häviää vahingossa paneelista jne :(. Liittyneeköhän siihen tulevaan uudistukseen jotenkin? Ihana, kun jaksoit kommentoida uudestaan!

    Kiva kuulla, että lähdet mukaan! Toivon erityisesti Alcottille blogisavuja, kun hänen kirjoistaan ei ole juuri kirjoitettu, paitsi muutama on lukenut hiljattain Pikku naisia.

    Petriina, sinulla onnellisella on sentään ne muut osat! Olen tainnut lukea vain kaksi ensimmäistä osaa, Anjan onni ja joku muu, jotka olivat yhteisniteenä ala-asteen kirjastossa (opettajan vanhoja kirjoja).

    Montgomeryt (ja muut tyttökirjat) sopivat aivan täydellisesti jouluun!

    Mukavaa viikonloppua sinullekin, Petriina :)

    VastaaPoista
  20. Maria, kiitos ja ihanaa!

    Olen tehnyt mm. Marigoldin, Patit etc. Nyt sain vihdoin tästä sähköiskun, että vien tyttökirjani palkkiini. Teen sen ensi viikolla, sillä nyt yritetään pitää viikonloppua vaikka olenkin ryntäämässä Kodin Ykköseen.

    Ylimartimon Anna ja muut ystävämme on ylistetty blogissani tähtiin. Se on avain koko Montgoemryn tuontantoon.

    Kiitos, kiitos! Tarvitsen joskus vähän vauhditusta;-)

    VastaaPoista
  21. Maria, kollaasikuva tyttökirjoista on jo palkissa. Siitä ei tullut ihan niinkuin piti, mutta parempi kuin ei mitään. Oli vaikea löytää hyvää kohtaa, kun se on niin 'aikuispalkki'.

    Ja nyt lähden tilaamaan tuota tulevaa uutuutta.

    Sininen linna oli suveni paras juttu, mutta sehän ei ole tyttökirja. Olen kuitenkin aika koukussa Montgomeryyn -vieläkin.


    Ennen joulua tosin teen yhden Rauha S. Virtasen...

    VastaaPoista
  22. Ole hyvä Leena - kyllähän tällaista ilosanomaa piti laittaa eteenpäin :). Täytyypä kurkata tyttökirjakoostettasi, vaikka olen varmasti lukenut jo kaikki Montgomery-juttusi (ennen omaa blogiani).

    Sininen linna ei tosiaan ole varsinaisesti tyttökirja kuten ei tämä pian suomeksi ilmestyvä Kilmenykaan, mutta niputan ne vähän samaan koska ne ovat niin ihania <3

    Rentouttavaa lauantaita, Leena!

    VastaaPoista
  23. Blogger vei viestini mennessään...mutta tässä lyhykäisesti. Mielelläni osallistun tähän haasteeseen, joka tuntuu varsin realistiselta toteuttaa! Haluan lukea ainakin Kesälinnun, Otavan Priskan (kirja, jota olen vuosien varrella pyöritellyt, mutten koskaan lukenut. Rauha S. Virtasen kirjoista valintani on Joulukuusivarkaus.

    VastaaPoista
  24. Johanna, harmi tosiaan että bloggeri temppuilee jatkuvasti! Mutta ihanaa, että olet mukana. Priska kannattaa tosiaan lukea, ja odotan mielenkiinnolla, mitä tykkäät Joulukuusivarkaudesta, sillä en ole sitä lukenut ja luen vielä muita lukemattomia Virtasia ennen sitä.

    VastaaPoista
  25. Maria, linkitän tämän haasteen mielelläni blogiini, mutta kun luin nyt noita esimerkkikirjojasi, niin olen niistä osan jo tehnyt. Ja etenkin olen niiiin kovasti pitänyt kirjasta Pat - Vanhan kartanon valtiatar, että pitääkö minun uusia se arvostelu. Pat on myös keskiössä tyttökirjakollaasissani, vaikka se kollaasi ei nyt kovin onnistunutkaan.

    Rajanveto, mikä on harvinainen ja mikä ei, on hiekkaan piirretty viiva, jonka pyyhkii pois seuraava aalto, joka tietää, että toiselle hyvinkin tuttu voi toiselle olla harvinaisuus. Se, minkä minä vielä luen tänä vuonna, ei ollut listallasi, mutta se voi olla muille vaikka kuinkakin tuttu. Minulle ihan outo, vaikka olen kaikki muut ko. sarjan kirjat lukenut.

    Osallstun haasteeseen, jos tässä annetaan innolle suurempi paino kuin tyypittelytarkkuudelle.

    VastaaPoista
  26. Leena, tottakai into voittaa tyypittelytarkkuuden! ;) Taidan tietää, minkä kirjan teet, sehän kuuluu kirjoittajansa tunnetuimpaan sarjaan mutta koska se on julkaistu niin eri aikaan, niin se ei ole niin luettu kuin ne aiemmat (jos nyt siis arvaan oikein). Eli mukaan vaan!

    <3

    VastaaPoista
  27. Tein linkityksen, mutta paikka valikoituu tilanteiden mukaan, sillä nythän joulukirjat tekevät tuloaan.

    Minäkin laitan sitten Sinisen linnan tyttökirjoihini...

    Luumupuu kukkii teki minuun aikanaan syvänkin vaiktuksen. Ja Kiurut laulavat tuli heti perässä.

    Pikku Lordi on luettu, kuten myös Tytöistä parhain ja Me kolme ja Ritvan suojatit.

    Minulla on nyt tässä kirjastossa kannettuna esille myös harvinaisuuksia: Kunpa ehtisin niihin.

    Aina kirjahyllyssäni tyttökirjoista on vain Iiris rukka ja Salainen puutarha, sillä ei mahdu. Vihervaaran Anna on kuitenkin ollut lapsuteni vahva vaikuttaja.

    VastaaPoista
  28. Leena, kyläilinkin juuri blogissasi :). Minustakin Sininen linna on niin tyttökirjahenkinen, vaikka onkin ns. aikuisten romanttinen romaani, että se kuuluu ilman muuta tyttökirjakollaasisi alle!

    Toivottavasti ehdit nautiskella tyttökirjoistakin uutuuskirja-aherruksen lomassa!

    VastaaPoista
  29. Tosi kiva haaste, vaikka olen vastikään joutunut toteamaan, etten oikein jaksa enää lukea tyttö- tai muitakaan nuortenkirjoja. :/ Niin moni noista kuitenkin on hyllyssäni, että tiedä vaikka yllättäisin. ;D Rakastan kuitenkin fiilistellä näillä ja keräillä kirjoja.

    En lukenut kommentteja, joten en tiedä, onko tätä jo kysytty aiemmin, mutta onko Susan Coolidgella siis Katyjakin tunnetumpia kirjoja?

    VastaaPoista
  30. Hauskaa että tää suomennetaan, vaikka minulle tämä on huonoin lukemani Montgomery - tosin se huonous alkoi kääntyä melko camp-henkiseksi huumoriksi jossain vaiheessa. Liikaa romantiikkaa ja liian vähän sitä Montgomeryn hyvää huumoria. :)

    Tyttökirjoja tulee luettua aika ajoin, joten jospa joku "tuntemattomampikin" tulisi taas luettua joskus.

    VastaaPoista
  31. Karoliina, muistelinkin, että keräät tyttökirjoja! Minulla on kyllä vähän sama juttu ollut monien nuorten/tyttökirjojen suhteen nyt aikuisena, varsinkin jos niiden päähenkilöt ovat kovin nuoria: kirjat ovat suloisia, mutta vähän pitkäveteisiä, kun asioita on vähän siloiteltu jne. Jotkut tyttökirjat taas voi kokea yhä uudestaan voimakkaasti aikuisenakin, minulle sellaisia ovat esim. Montgomeryn Runotyttö-kirjat.

    Katy-kirjat ovat varmasti Coolidgen tunnetuimpia kirjoja, ainakin Suomessa, enkä itse asiassa tiedä kirjailijan muista teoksista mitään. Otin ne kuitenkin mukaan tähän, koska en tiedä luetaanko niitä enää kovin paljon (viimeisin suom. painos taitaa olla 90-luvulta), ja toivoisin lukijoiden löytävän ne. Samoin perustein otin mukaan Merja Otavan tunnetuimman, Priskan, ja kun ehdin koneelle, lisään Boylstonin Helena- ja Carola-sarjat.

    Salla, luinkin arviostasi, että tästä on se Montgomeryn "suola" eli huumori jäänyt pois. Mutta pakkohan nämä on kaikki lukea :). Odotan mielenkiinnolla, miten Prinssi Edwardin saarta ja hedelmätarhaa on tässä kuvattu.

    Sinullahan on aika paljon ollutkin "vähemmän luettuja" tyttökirjoja blogissasi, esim. juuri noita suomentamattomia Montgomeryja. Blogit ovat juuri tuollaisten "pienen yleisön kirjojen" kirjojen suhteen erityisen tärkeitä kanavia.

    VastaaPoista
  32. Minä jäin vielä miettimään tyttökirjojen "rajatapauksia". Kirjotin tänään blogiini eräästä oman lapsuuteni suurimmasta lukukokemuksesta (ajalta ennen kuin löysin Montgomeryt ja Alcottit), Dubelmanin Holly Hobbiesta, enkä oikein tiedä, voisiko sitä pitää tyttökirjana vaiko ei. Ehkä voisi, jos esim. sairaanhoitaja-Helena kirjatkin menevät tyttökirjojen genreen. Lajityyppi on onneksi aika laaja ja salliva. :)

    VastaaPoista
  33. Katja, huomasinkin postauksesi mutta en vielä ehtinyt lukemaan, vaikka klikkasin jo auki. Tunnen Holly Hobbien vain postikorttihahmona joten menen kohta uteliaana lukemaan.

    Raja tyttökirjan ja tietyntyyppisen "aikuistenkirjan" välillä on tosiaan tuon Leenan metaforan mukainen viiva hiekassa, jonka seuraava aalto pyyhkii pois jne. Kun ehdin, luen Sinisen linnan uudestaan ja postaan siitä, mutta ainakin tällä hetkellä tulkitsen sen vähän enemmän tyttökirjaksi kuin aikuistenkirjaksi esim. sen perusteella, miten Valancyn ja Barneyn suhdetta ja avioliittoa kuvataan. Onhan Valancy toki kirjassa jo 29v. mutta silti... Mutta siitä lisää sitten aikanaan :).

    VastaaPoista
  34. Ai niin, Helena-kirjoista vielä: muistaakseni niiden tyyppisille kirjoille oli joku oma lajityyppinsä "nuorten ammattiaiheiset kirjat" tms. Aikuisten kirjoja ne eivät tietenkään ole, mutta ehkä tyttökirja on niille liian runollinen ja romanttinen termi? Ihania kirjoja nuo Helenat joka tapauksessa!

    VastaaPoista
  35. Minäkin luulin jo kommentoineeni tänne, mutta joko kommentti on kadonnut tai muistini on onneton. :)

    Minäkin olen ilman muuta mukana, varsinkin kun aikaa on reippaasti! Olin joka tapauksessa ajatellut lukea Marckin Luokan merkkihenkilöitä Susan nostalgiahaasteeseen, ja samalla vastaan kirjapostauksellani sinunkin haasteeseesi! <3

    Teen tästä myös oman postauksensa haasteblogiin, kunhan vaan ehdin! :)

    VastaaPoista
  36. Sara, kannattaa luottaa enemmän omaan muistiinsa kuin tähän bugi-bloggeriin ;). Harmi, jos sinunkin viestisi on hävinnyt!

    Ihana, että olet mukana! En muista sinun juurikaan postanneen tyttökirjoista, mutta ne sopisivat blogisi henkeen ja tunnelmaan täydellisesti <3 Kiva lukea kirjoituksesi Luokan merkkihenkilöistä, sillä en muista siitä mitään muuta, kuin että päähenkilön nimi oli (kai?) Leena :).

    Älä nyt vaan ota stressiä tuosta Haasteblogista, olet ottanut hoitaaksesi niin monia kirjablogien yhteisjuttuja, Proust-haaste ja muut! :)

    VastaaPoista
  37. Moikka! Vastikään löysin tänne blogiisi ja täällähän olikin mitä ihanin lukuhaaste tarjolla! Tartun tähän ilomielin, vaikken mikään erityinen haasteintoilija olekaan. Tuo Alcottin Naamion takana on tuijotellut minua kirjaston hyllystä jo useammalla kerralla, kun olen siellä käynyt, joten ensi visiitillä taidan nappaista sen mukaani - eihän tämä siis mitenkään vaan voi olla sattumaa ;)

    VastaaPoista
  38. Teretuloa Sinisen linnan kirjastoon, Suketus! :) Kiva kun osallistut haasteeseen. Naamion takana on hyvä, vaikka toki ihan erilainen kuin Pikku naiset ym.

    VastaaPoista
  39. Hei! Löysin sattumalta sivuillesi ja tämän haasteen. Rakastan Alcotia ja Montgomeryä, jotka on ehdottomasti kirjahyllyni ykkösiä. Ihanaa, että Montgomeryn ennen suomentamattomia teoksia on alettu julkaista. Viimeksi luin Pat-kirjat, joista toisen olen lukenut myös englanniksi. Haastelistauksessasi on monia rakkaita kirjoja, joita tulee luettua uudelleen ja uudelleen. J.K. Blogisi nimi taitaa tulla Montgomeryn Sininen linna -kirjasta, joka on kyllä aivan ihku.

    VastaaPoista
  40. Aino, kiva että löysit tänne, tervetuloa! Montgomeryjen uudet suomennokset ovat tosiaan ilo, vaikka haalinkin aikoinaan melkein kaikki Montgomeryn kirjat engl. pokkareina. Arvauksesi blogin nimestä osui oikeaan :).

    VastaaPoista
  41. Vähän aikaa sitten ostin kirpparilta tuon St.Ursula-koulun tytöt ja luinkin sen. Siitä oli joskus aiemmalta lukukerralta jäänyt mieleen Pattyn Vergilius-lakko. Täytyy sanoa että muisto kirjasta oli parempi kuin lukukokemus. Jos ajatellaan koulumaailmaan sijoittuvia kirjoja, niin esim. Coolidgen Katy koulussa on paljon parempi.
    Miten muuten, onko Ethel S. Turnerin seitsemän sisarusta ja sisarusten varttuessa tuttuja. Kuuluvat mun lempilukemistoon ja olen lukenut Turnerilta muutaman tuntamattomankin kirjan. Sisaruksiin on kolmaskin kirja, jonka olen lukenut oliko se nyt englanninkielinen vai ruotsinkielinen, miksikähän sitä ei ole suomennettu? En ainakaan ole löytänyt.

    VastaaPoista
  42. Kirjoitin Tarukirja-blogiini juuri äsken tähän haasteeseen liittyen Alli Saarentaus-Salon kirjasta Anja ja Kimmonhovin tytöt.

    VastaaPoista
  43. Täällä olisi postaus ST.Ursula-koulun tytöistä.

    VastaaPoista
  44. Hei Maria, laitoin sen aikaisemmin kirjoittamani Marckin Nannan tähän Tuntemattomat tyttökirja-haasteeseen. Tänään kirjoittamani lastenkirja ei sovi, kun sitä ei ole luokiteltu tyttökirjaksi ja tarkoitushan on nimenomaan tyttökirjailijalta. Tulen kuitenkin kirjoittamaan lisääkin aiheesta postauksia, kun onhan tässä reilusti aikaa.:)

    VastaaPoista
  45. Aino, en ole lukenut Ethel Turnerin kirjoja, mutta voisin lisätä ne tuohon listaan, kiitos vinkistä! Muistaakseni Mary Marcin kirjojen henkilöt lukivat Turnerin kirjoja :). Tulen kurkkaamaan postauksesi!

    Ihanaa, Margit - tuo kirja ja kirjailija ovat minulle täysin tuntemattomia, joten postauksesi sopii haasteeseen kuin nenä päähän :). Tulen kohta kurkkaamaan!

    Sara, kiva! Pitääpä tulla lukemaan myös mainitsemasi lastenkirjapostaus!

    VastaaPoista
  46. Rauha S. Virtasen kirjassa Tuletko sisarekseni on vahva viittaus Turnerin seitsemään sisarukseen. Tämä saikin minut aikoinaan hankkimaan kyseisen kirjan.
    Kiitos vierailusta blogissani ja tervetuloa vierailemaan useamminkin.

    VastaaPoista
  47. Hei! Tuo edellisen kommenttini linkki viekin minun askartelu/yleisblogiini, tuli erehdyksessä laitettua, kun yleensä olen enempi siellä.

    VastaaPoista
  48. No niin. Nyt on Catherine Marshallin Christyt luettu. Aloitin lukea niitä jo ennen kuin löysin tämän haasteesi. Jotenkin en kuitenkaan pitäisi näitä tyttökirjoina.
    Blogissani postaus kirjoista.

    VastaaPoista
  49. Aino, onpa kiinnostava tieto Virtasen kirjasta! Hankin sen nimittäin ihan äskettäin luettavakseni.

    Olet ihan oikeassa Christyista; ne eivät oikeastaan ole tyttökirjagenreä, niistä puuttuu sellainen idyllisyys jne. Kuitenkaan ne eivät mielestäni ole ihan aikuistenkirjojakaan, sen verran viattomia ne ovat. Tulen mielenkiinnolla lukemaan!

    VastaaPoista
  50. Hei! Tuli mieleen suomalaisista kirjoista Leena Härmän tuittupää-kirjat. Onkohan ne luettavissa tyttökirjoiksi. Tyttöhän niissä on pääosassa, jännitystäkin niissä on, mutta se romantiikka taitaa jäädä.

    VastaaPoista
  51. Aino, enpä ole kuullutkaan noista Tuittupää-kirjoista (ellei Sara ole joskus niistä jotain maininnut Saran kirjat-blogissaan), täytyypä tutustua ja lisätä tuohon listaan!

    VastaaPoista
  52. Tuntemattomampaa tyttökirjallisuutta kai tämä Tuulia Kukkarannan nuorisotasavalta.

    VastaaPoista
  53. Maria, taidan osallistua Tyttökirjahaasteseen useammalla kirjalla, mutta tässä on ensimmäinen:

    http://leenalumi.blogspot.com/2012/01/hedelmatarhan-kilmeny.html

    VastaaPoista
  54. Ja tämä on toinen, jolla osallistun http://leenalumi.blogspot.com/2010/03/pat-vanhan-kartanon-valtiatar.html

    Sarja jatkuu, sillä olen nytkin lukemassa yhtä, jota en ole ennen lukenut.

    VastaaPoista
  55. Ja tietysti tämä, ettei vain unohdu http://leenalumi.blogspot.com/2011/07/sininen-linna.html

    VastaaPoista
  56. Ja tietenkin Annan jäähyväiset http://leenalumi.blogspot.com/2010/10/annan-jaahyvaiset.html

    VastaaPoista
  57. Kiitos linkeistä, Leena! Tuo Annan jäähyväiset taitaa olla ensimmäisiä blogistasi lukemiani postauksia, en silloin vielä seurannut kirjablogeja aktiivisesti, saati pitänyt omaa, vaan eksyin blogiisi kirjan nimeä googlaamalla :).

    VastaaPoista
  58. Hei Maria osallistun yhdellä taas haasteeseesi! Tällä kertaa miehen kirjoittama nykyään jo tuntemattomampi tyttökirja Kaarlo Nuorvalan Myrskytuuli.
    http://sarankirjat.blogspot.com/2012/02/kaarlo-nuorvala-myrskytuuli-ja-arvonnan.html

    VastaaPoista
  59. Kiva Sara! Olen ollut täysin poissa blogeista yli vuorokauden, mutta tulen nyt kurkkaamaan postauksesi :).

    VastaaPoista
  60. Hei, ilmoitan minäkin osallistuvani haasteeseen. En luultavasti käy linkittelemässä tänne erikseen postauksiani, vaan seuraan niitä blogissani ja käyn sitten linkkaamassa jonkun kokoelmapostauksen ennen haasteen loppua.

    VastaaPoista
  61. Velma, kiva kun osallistut! Tähän ei tosiaan tarvitse linkittä kaikkia postauksia erikseen, suurimman osan huomaan itsekin (pitää alkaa seuraamaan blogiasi, oli kiva löytää se!), ja tosiaan syksyllä, kun teen kokoavan postauksen haasteesta, niin googlettelen ja kyselen haastepostausten perään, että saan kaikki listoille. Hieno juttu, jos jaksat tuon kokoomapostauksesi sitten laittaa tähän :).

    VastaaPoista
  62. Tässä haasteeseen mukaan kirja, joka kuluu tyttöjen ja heidän äitiensä käsissä http://leenalumi.blogspot.com/2010/08/kiva-leiri-sinttu.html

    VastaaPoista
  63. No, sen piti tietysti olla tämä uusin http://leenalumi.blogspot.com/2012/04/ala-pelkaa-sinttu.html mutta ne ovat kaikki niiiiin hyviä.

    VastaaPoista
  64. Kiitos osallistumisesta, Leena! :) Kiva saada vähän uudempiakin kirjoja mukaan. Sinttu-kirjat ovat minulle aivan tuntemattomia, pitää joskus tutustua.

    VastaaPoista
  65. Hei Maria osallistun taas haasteeseesi! Minulla oli silloin se ruotsalainen tyttökirja, josta en ole ilmoittanut tähän ja nyt tällä kertaa on taas vanha kotimainen. http://sarankirjat.blogspot.com/2012/05/taas-alkaa-olemaan-se-aika-vuodesta-kun.html

    VastaaPoista
  66. Voisin tälläkin kirjalla ottaa osaa haasteeseen, Palmikkopäinen tyttö on niin ehdoton tyttökirja kuin olla ja voi.

    VastaaPoista
  67. Hei!

    Täällä olisi postaus yhdestä Helga Nuorpuun tyttökirjasta.

    VastaaPoista
  68. Luinpa taas yhden "tuntemattomamman" tyttökirjan.

    VastaaPoista
  69. Hei,
    tein yhden postauksen kahdesta kirjasta osallistuakseni tähän haasteeseen, ja mielessä on toinenkin, jos vain ehdin toteuttaa... :) Kiva lukuaihe, kiitos ideasta!
    http://kirsimaria.wordpress.com/2012/08/05/sininen-linna-ja-kultainen-tie/

    VastaaPoista
  70. Tyttökirjaksi voisi tätäkin luonnehtia, kertoohan se 10-vuotiaan tytön elämästä.

    VastaaPoista
  71. Hei,
    sain tehtyä vielä toisen tyttökirjapostauksen: Rebekka Räsäsen Juoniemi-sarja. Kiitos haasteesta, joka inspiroi minut etsimään sarjan uudelleen käsiini!
    http://kirsimaria.wordpress.com/2012/10/02/rebekka-rasanen-juoniemi-sarja/

    VastaaPoista
  72. Kirsimaria johdatti tänne, enkä saanut rauhaa ennen kuin etsin käsiini ja kirjoitin R.D. Blackmoren Rosvolaakson tyttärestä. Kiitos kivasta haasteesta!
    http://narratiivi.blogspot.fi/2012/10/lorna-doone.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ee, kiva kun löysit haasteen (kiitokset kirsimarialle linkityksestä!) Tulen kurkkaamaan postauksesi, onkin minulle aivan tuntematon tyttökirja :)

      Poista
  73. Ehdinpäs lukea toisenkin kirjan! Eli osallistun tähän haasteeseen kahden Louisa M. Alcottin kirjan voimin: Naamion takana (http://suketus.blogspot.fi/2011/12/tuntemattomat-tyttokirjat-naamion.html) ja Tytöistä parhain (http://suketus.blogspot.fi/2012/10/tuntemattomat-tyttokirjat-tytoista.html). :)

    VastaaPoista
  74. Oi että, ihan vähältä piti etten missannut tätä ihanaa haastetta! Suketuksen vinkistä ehdin minäkin mukaan ajoissa... ajatteli lukea äitini lapsuudensuosikin, Salme Sadeniemen Selevä.

    VastaaPoista
  75. Hih, huomaan kommentoineeni tänne ensimmäisenä hurjan innostuneena osallistumaan, mutta kappas, ehdin mukaan aivan loppumetreillä. :) Kirja on Merja Otavan Priska: http://lurunluvut.blogspot.be/2012/10/merja-otava-priska.html

    VastaaPoista
  76. Tein pienen kokoomajutun lukemistani kirjoista. http://vauhkon3.blogspot.fi/2012/10/tuntemattomat-tyttokirjat-haaste.html

    Kiitos kivasta haasteesta. Sitä varten oli mukava lukea.

    VastaaPoista
  77. Viime tingassa, mutta ajoissa kuitenkin: mukana ollaan!
    http://tarinautical.blogspot.fi/2012/10/salme-sadeniemi-seleva.html

    VastaaPoista
  78. Maria, osallistun vielä tällä http://leenalumi.blogspot.fi/2012/10/catherine-marshall-musta-kahle.html Tuntemattomat tyttökirjat -haasteeseen.

    Hieno haaste, joka sai minut tarttumaan kirjaan, jonka olin viimeksi lukenut kymmenvuotiaana.

    VastaaPoista
  79. Luin viisi kirja! Kokoelmapostaukseni on tässä: http://kirjavakukko.blogspot.fi/2012/10/tuntemattomat-tyttokirjat-haaste.html

    VastaaPoista
  80. Mä taidan olla kommentteineni vähän myöhässä, mutta Helena-sarjaakin vielä tuntemattomampi on hyvin samanlainen Ursula-arja, jonka on kirjoittanut Helen Wells. Kirjoja on suomennettu 16 (alkuperäisiä taitaa olla 25, useamman kirjailijan kirjoittamina). Wellsiltä on käännetty myös Kitty-sarjaa, joka kertoo lentoemännistä ('50-luvulla). Tyttökirjallisuutta nämäkin.

    VastaaPoista