Sivut

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Blogistanian kirjapalkinnot 2015: omat ehdokkaani


On taas aika äänestään kirjabloggaajien vuoden 2015 suosikkikirjoja neljässä kategoriassa: kotimainen kaunokirjallisuus (Blogistanian Finlandia), käännöskirjallisuus (Globalia), Lasten- ja nuortenkirjallisuus (Kuopus) sekä tietokirjallisuus (Tieto). Oma ehdokaslistani on täysin subjektiivinen ja intuitiivinen, ja monesti hyvistä ehdokkaista oli runsaudenpulaa. Tässäpä nämä nyt ovat, Sinisen linnan kirjaston suosikit vuodelta 2015:

Blogistanian Finlandia:


1. Pauliina Vanhatalo: Pitkä valotusaika. Tammi. 3 pistettä.

"Tarina Aarnista, vaatimattomista oloista ponnistavasta pojasta, jolle valokuvaus muodostuu työksi, reitiksi eteenpäin ja tavaksi katsoa maailmaa, on monikerroksinen mutta silti ilmava. Aarnin elämää seurataan halki vuosikymmenten, mutta tärkeintä ovat lyhyet hetket. Osa niistä tallentuu kameran filmille, ja niitä voi tarkastella jälkeenpäin. Suurin osa elämästä kuitenkin vilahtaa ohi kiihtyvällä nopeudella. Äkki niin moni asia on ohi ja lukijallakin haikea olo."


2. Elina Hirvonen: Kun aika loppuu. Wsoy. 2 pistettä.


"Kun aika loppuu on kirja, joka yhtä aikaa pakottaa kääntämään sivua, selvittämään, mitä henkilöille tapahtuu, ja toisaalta pysähtymään, vetämään henkeä kesken raastavien tapahtumien ja miettimään, kysymään loputtomiin."


3. Vuokko Sajaniemi: Pedot. Tammi. 1 piste.

"Kuten arvata saattaa, romaanin pahimmat pedot ovat lopulta jotakin aivan muuta kuin metsän pimentoon kaartavia susia. Sajaniemi kuvaa taitavasti ja kauniisti luontoa ja ihmisluontoa, tunnelmia ja ihmisten välisiä suhteita. Esikoiskirjailijan kieli ja kerronta hengittävät metsän rytmissä, piirtävät rajoja ja häivyttävät niitä näkymättömiin."


Blogistanian Globalia:


1. John Williams: Stoner. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Bazar. 3 pistettä.

"John Williams piirtää herkin vedoin näkyviin kömpelön nuorenmiehen, joka ei ymmärrä mitään englannin kirjallisuuden alkeiskurssista mutta juuri siksi haluaa tietää enemmän. William Stoner seuraa kutsumustaan, vaihtaa pääainetta eikä enää palaa kotitilalle, vaikka se merkitseekin maanviljelijävanhempien jättämistä oman onnensa nojaan. Williamin isä viljelee vuosikymmenet karua ja kuivaa maaperää, mutta hänen poikansa ei lopulta pääse sen helpommalla: myös Stonerin työura on kivisen kasken kyntämistä ja kuivan pellon kääntämistä."

2. Alice Munro: NuoruudenystäväSuomentanut Kristiina Rikman. Tammi. 2 pistettä.


"En oikeastaan tiedä, rakastanko enemmän Alice Munron tapaa kuvata ihmisiä vai hänen tapaansa kuvata paikkoja ja maisemia. Kumpaakin varmaan yhtä paljon, mutta Munron paikat painuvat sydämeen vaivihkaisemmin kuin novellien henkilöt. Munron novelleissa on ränsistyneitä maatiloja, hiljaisia lapsuudenhuoneita, pölyisiä ja seesteisiä kirjastoja ja kirjakauppoja, ruuantuoksuisia keittiötä ja puiden varjoja veden yllä. Hyvällä onnella kovia kokenut novellihenkilökin löytää näistä tiloista turvapaikkansa."

3. Ljudmila Ulitskaja: Tyttölapsia. Suomentanut Anja Pikkupeura. Siltala. 1 piste.


"Suosikkihahmojani olivat kaksoset Viktorija ja Gajane sekä heidän isoäitinsä Emma Asotovna, jolla on vaistoa, lämpöä ja elämänviisautta, mutta joka antaa vain hengenhädän mennä hierarkiassa päivällisen edelle. Kaksossiskosten tarinassa kipunoi rakkaus ja mustasukkaisuus, läheisyys ja etäisyys. Ulitskaja kirjoittaa niin, että traagisissakin kohtaloissa on humoristinen vivahde."


Blogistanian Kuopus:


1. Katri Kirkkopelto: Soiva metsäLasten Keskus. 3 pistettä.

"Katri Kirkkopelto on yksi kuvittaja-kirjailijasuosikeistani, ja Soivan metsän sanoissa ja kuvissa Kirkkopellon herkkyys ja taito luoda tunnelmia tarkoin vedoin ja lempein värein pääsevät täysin oikeuksiinsa. Kirjan kuvat täyttävät usein koko aukeaman, mutta teksti on sijoitettu vaaleaan veteen, valkenevaan aamutaivaaseen tai hennonvihreälle pihanurmelle niin, että siitäkin saa hyvin selvää. Monet kuvista ovat rauhallisia tunnelmakuvia, mutta joissakin on myös sopivasti vauhtia, etenevän tarinan liikettä."

2. Annika Sandelin ja Linda Bondestam: Yokon yökirjaSuomentanut Liisa Ryömä. Teos. 2 pistettä.

"Annika Sandelinin lastenromaanissa on ihanasti rosoa, joka näkyy myös Linda Bondestamin mainiossa kuvituksessa. Kirjan huumori on sopivan vaivihkaista. Kaikki ei ole vaaleanpunaista ja ihanaa, vaan myös negatiiviset tunteet ja isommat ja pienemmät surut kuuluvat kymmenvuotiaan elämään. Silti arki on perusturvallista ja ennakoitavaa."

3. Jukka Itkonen ja Elina Warsta: Sirkusjuna saapuuLasten Keskus. 1 piste.

"Luimme Sirkusjunan vuorotellen iltasaduksi lapsille, ja tarina syrjäisen ja nuokkuvan Nurkanpyhtään asukkaista – koiranpennusta haaveilevasta Lillista, hänen topakasta äidistään ja isästään, joka löytää elämäänsä uutta sisältöä sirkuksen tykinkuulana – ja pikkukaupungin rauhaa kutittelevista vieraista – sisäpaistista tykkäävästä sirkustirehtööristä, ilmaston lämpenemisestä huolestuneesta pingviinista ja vankikarkurista upposi koko perheeseen. Parhaiden lastenkirjojen tapaan Sirkusjunassa onkin useampia tasoja, jotka aukeavat eri-ikäsille."


Blogistanian Tieto:


1. Bea Uusma: Naparetki. Suomentanut Petri Stenman. Like. 3 pistettä.

"Bea Uusman Naparetki. Minun rakkaustarinani on helmi, kirja-aarre. Luen kirjaa sydän pamppaillen, seuraten kahta löytöretkeä: Andréen retkikuntaa, joka suuntasi heinäkuussa vuonna 1897 vetypallolla kohti Pohjoisnapaa, ja lääkäri-kuvittaja-kirjailija Bea Uusmaa, joka 113 vuotta myöhemmin pyrkii selvittämään, miksi retkikunnan jäsenet kuolivat lokakuussa Valkosaarella, vaikka heillä oli yllin kyllin ruokaa, lämpimiä varusteita ja ammuksia."

2. Helttunen, Saure & Suominen: Mieli ja maisema. Avain. 2 pistettä.

"Siinä missä Haltijakuusen alla esitteli kotimaisten klassikkokirjailijoiden kotipaikkoja, kurkistaa Mieli ja maisema nykykirjailijoiden työhuoneeseen. Jari Suomisen upeat valokuvat kirjailijoiden miljöistä Seppo Saraspään Lapista Tommi Parkon Assisiin muodostavat teoksen sydämen, mutta yhtä tärkeitä ovat Anne Helttusen ja Annamari Sauren tekstit, joissa kirjailijat kertovat kiireettömästi suhteestaan omaan kirjoittamiseensa ja työskentely-ympäristöönsä."

3. Sara Kokkonen: Kapina ja kaipuu. Avain. 1 piste.

"Ihana Rasavillejä ja romantikkoja -teos sai jatkoa, eräänlaisen "sisarkirjan", kun kotimaisista tyttökirjoista kertovan kirjan rinnalle ilmestyi ulkomaisiin tyttökirjoihin ja niiden lukukokemuksiin paneutuva Kapina ja kaipuu. Tietokirjailija Sara Kokkonen työstää kasvatustieteen väitöskirjaa kotimaisista tyttökirjoista, kirjoittaa Saran kirjat -blogia ja pyörittää Tyttökirjaklassikot -verkkokauppaa, ja hänen tyttökirjakirjojensa sivuilta huokuukin vankka asiantuntemus, uuttera tutkimustyö ja rakkaus aiheeseen."



Äänestyksen tulokset julkaistaan huomenna torstaina emäntäblogeissa, eli Kulttuuri kukoistaa (Finlandia), Kirjallisena. Minna (Globalia), Luetaanko tämä (Kuopus) sekä Les-Lue (Tieto) -blogeissa. Jännä nähdä, miten tässä käy!



6 kommenttia:

  1. Minullakin oli Naparetki ylivoimaisena ykkösenä Tieto-kategoriassa. Toivotaan, että se pärjää kisassa! :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin peukutan Naparetken puolesta! En ole lukenut yhtään noista kirjoista, joille annoit pisteitä Finlandiassa: täytyykin tutkailla niitä kirjastossa.

    VastaaPoista
  3. Stoner on niin upea! Soiva metsä - hyvä, kun muistutit siitä. Pitää tutustua.

    VastaaPoista
  4. Vanhatalo 3p! Jee! Hyvä, että Soiva metsäkin sai pisteitä :)!

    VastaaPoista
  5. Stoner<3 Kapina ja kaipuu on myös todella hyvä, mutta olen lukenut tänä vuonna niin paljon vahvaa tietoa, jolloin tietty kuvataiteet ja historia nyt ottavat tilansa.

    Naparetki olisi varmaan ihan minun kirjani, sillä katson televisiostakin aina kaikki naparetkidokumentit...

    <3

    VastaaPoista
  6. Tässä on kiinnostavia ja erilaisia kirjoja. Kiitos!

    VastaaPoista