Sivut

maanantai 3. elokuuta 2015

Marjatta Levanto & Julia Vuori: Leonardo oikealta vasemmalle



Marjatta Levanto (teksti) ja Julia Vuori (kuvitus): Leonardo oikealta vasemmalle
Teos 2014, 113 sivua.

On lopultakin aivan yhdentekevää, kuka maalauksen [Mona Lisa] nainen on, sillä kyseessa saattaa olla paljon suurempi kuvio: maailman muotokuva. Eihän voi olla pelkkää sattumaa, että naisen sydän on maalauksen matemaattisessa keskipisteessä, kohdassa jossa auringon viimeiset säteet loistavat kaikkein kirkkaimmin?

Suurmies-kuvakirjojen teema jatkuu: eilen bloggasin kahdesta Sibelius-aiheisesta kuvakirjasta, tänään on vuorossa renessanssinero Leonardo da Vincista kertova Leonardo oikealta vasemmalle. Siinä missä Soiva metsä ja Hämeenlinnan Janne ovat aika selvästi lapsille suunnattuja, joskin aikuistakin suuresti ihastuttavia kuvakirjoja, Leonardo oikealta vasemmalle kiinnostaa hieman varttuneempaa yleisöä, ehkä noin kymmenvuotiaista aina satakymmenvuotiaisiin asti.

Leonardo oikealta vasemmalle on kuvitettu tietokirja ja eräänlainen elämäkerta Leonardo da Vincista. Suuret, hyvälaatuiset kuvat da Vincin tuotannosta tekevät siitä myös taidekirjan. Kirja on kokonaisuudessaan aivan upea, viimeisteltyä ulkoasuaan myöten, ihana katsella, selailla ja lukea. Julia Vuoren kuvista osa pieniä, humoristisiakin, osa on koko aukeaman kokoisia, värikylläisiä "fantasiakuvia", jotka tuovat teokseen sadun hehkua.

Marjatta Levannon teksti on todella informatiivista, mutta helposti lähestyttävää. Levannon taidekasvattajan tausta tulee käy ilmi hänen kyvyssään esittää mutkikkaita ja korkealentoisiakin asioita ymmärrettävästi sekä rakentaa, yhdessä Vuoren kuvituksen kanssa, Leonardon tarinasta seikkailu. Teos johdattaa Leonardon elämään ja ajatteluun, mestarin taideteosten ja kryptisten – oikealta vasemmalle kirjoitettujen – muistiinpanojen äärelle. da Vincin elämäntyössä tiede, taide ja mielikuvitus punoutuivat yhteen ällistyttävällä, ihastuttavalla tavalla.

Tajusin vasta tätä kirjoittaessani, että meillä on jo ennestään hyllyssä Levannon ja Vuoren yhteistyönä syntynyt teos Eero, joka on eräänlainen "sarjakuvaelämäkerta" taiteilija Eero Järnefeltistä. Haluan ehdottomasti tutustua muihinkin Levannon ja Vuoren yhteisiin kirjoihin, ainakin Unennäkijä tulee – Hugo Simbergin kuvia ja Taivaallinen tungos – kuvia muinaisista myyteistä -teoksiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti