Sivut

torstai 7. toukokuuta 2015

Arja ja Emma Puikkonen: Käsikirja mielikuvituksen matkaajille



Arja ja Emma Puikkonen: Käsikirja mielikuvituksen matkaajille. Kirjoittamisen seikkailuopas
Kuvitus ja graafinen suunnittelu Terese Bast.
Kirjapaja 2015, 104 sivua.

Tästä se alkaa, seikkailu. Mitä otat mukaan? Et juuri mitään. Ehkä paperia ja kynän, ehkä tietokoneen, jotain millä voit kirjoittaa. Itsesi. Valmistaudu tutkimaan maailmaa ja vakoilemaan ihmisiä. Valmistaudu siihen, että sinulla on salaisuuksia. Valmistaudu katsomaan pöytien alle ja keksimään uskomattomia juttuja siitä, mitä siellä näit. Valmistaudu siihen, että sinusta tulee kirjoittajien heimon jäsen. 

Arja Puikkonen on pitkän linjan lastenkirjailija, jonka Finlandia Juniorilla palkittu Haloo, kuuleeko kaupunki? (Otava 2003), löytyy meidänkin kodin kirjahyllystä. Emma Puikkonen on kirjailija ja teatterintekijä, joka työskentelee paljon nuorten parissa. Käsikirja mielikuvituksen matkaajille on inspiroiva ja monipuolinen kirjoitusopas lapsille ja varhaisnuorille. Kirja tulee varmasti kulumaan myös sanataideohjaajien ja opettajien käsissä, sillä siitä voi poimia tehtäviä, työkaluja ja tietoa kirjoittamisen ohjaukseen.

Tekijät ovat haastatelleet kirjaa varten muutamia suomalaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita, kuvittajia ja sarjakuvataiteilijoita, jotka kertovat esimerkiksi työskentelytavoistaan, henkilöhamojen synnystä ja kertojan valinnasta tai vaikkapa siitä, millaisia hankaluuksia ovat itse kohdanneet tekstiä työstäessään. Myös lapset ja nuoret kertovat Käsikirjan sivuilla kirjoitusharrastuksestaan, mielikirjoistaan ja oivalluksistaan.

Käsikirjan kuvitus ja ulkoasu on Terese Bastin taidokasta käsialaa. Tekstin vaihteleva asettelu sivulla, erilaiset typografiset ratkaisut, infolaatikot ja kuvat houkuttelevat lukemaan ja pitävät nuoremmankin kirjoittajanalun mielenkiintoa yllä. Kirjan värikkäästä ulkoasusta ja iloisesta meiningistä tulee mieleen pari vuotta sitten esittelemäni Katarina Kuickin ja Ylva Karlssonin Kirjoittamisen ihanuus. Nuoren kirjoittajan opas, joka on suunnattu vähän varttuneemmile nuorille. Suosittelen sekä sanataideohjaajia että varhaisnuoria tutustumaan molempiin kirjoihin!

Käsikirjan hauskasta kertojahahmosta, havainnollisuudesta ja tekstin tyylistä syntyy vaikutelma, että tekijät ovat todella miettineet lapsen näkökulmaa ja kirjoittamisen pedagogiikkaa. Valmistuin vastikään äidinkielenopettajaksi enkä malta odottaa, että pääsen työelämään testaamaan Käsikirjan antia oppilaiden kanssa!




6 kommenttia:

  1. Hmm, taidan kokeilla millaista tekstiä aikuinen tuottaa harjoituksilla... :) Täytyy kyllä lukea ihan työnkin puolesta, koskaan ei tiedä milloin pääsee vinkkausten, opetusten ja mediakasvatuksen ohella pitämään kirjoitustuokioita.

    VastaaPoista
  2. Minullakin odottaa tämä hyllyssä, että pääsen kunnolla lukemaan tämän ja testaamaan oppilaiden kanssa! Pikaiselauksella ainakin vaikutti oikein hyvältä ja kuten sanoit, siltä, että tässä on tosiaan mietitty lasten näkökulmaa. :)

    VastaaPoista
  3. Maria, onnea valmistumisesta! Toivottavasti pääset jo pian tositoimiin :)

    VastaaPoista
  4. Tämäpä kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta! Tunsin jo tuota lainausta lukiessani, kuinka kirjoituskättä alkaa vipattamaan! :D

    Onnea valmistumisen johdosta vielä minultakin ja tsempitykset työnhakuun! :)

    VastaaPoista
  5. Hei Maria,

    Minulla on Sinulle ja muillekin kirjabloggareille haaste, kesälomaa odotellessa...

    VastaaPoista
  6. Innostuin tuosta Puikkosten kirjasta aamulla, mutta tuo toinenkin ( Kirjoittamisen ihanuus : nuoren kirjoittajan opas) taitaa päästä lukulistalle samantien.

    VastaaPoista