Sivut
▼
lauantai 2. helmikuuta 2013
Kirjoittajan helmikuu: kirjoituksia kirjoitusoppaista
Tämä talvi on ollut hyvin kaunis eikä mielestäni liian kylmäkään, mutta silti - pakkanen ja lumipyry ovat ihania tekosyitä pysytellä paljon sisätiloissa, kotona, kirjastoissa ja kahviloissa. Voi juoda monta kupillista kahvia, teetä tai kaakaota ja lukea tai kirjoittaa - mieluiten molempia. Sinisen linnan kirjastossa alkaakin kirjoittamisteemainen kuukausi.
Lumiomena-blogin Katja haastoi viime syksynä bloggaajia viettämään lukuteemaviikkoja; lukemaan yhden tai useamman viikon ajan samasta teemasta. Katja itse piti blogissaan Keltaisten kirjojen ja huonojen kirjojen viikot, ja myöhemmin syksyllä Kirjainten virran Hanna vietti viikon Aikamme kertojia -sarjan kirjojen parissa. Nenä kirjassa -blogissa luettiin kirjoja ainakin e-kirja- ja blogista kirjaksi -teemalla. Tänä vuonna lukuteemakuukausia vietetään ainakin Riinan kirjapinoissa, jossa päättyi juuri Vieraskielinen tammikuu sekä Sonjan lukuhetkissä, jossa luetaan helmikuussa talviaiheisia kirjoja.
Sinisen linnan kirjastossa vietetään Kirjoittajan helmikuuta, jolloin keskitytään kirjoittamisaiheisiin kirjoihin, pääasiassa kirjoitusoppaisiin. Monet kirjailijat ovat kertoneet inspiroivasti omasta kirjoittamisestaan esimerkiksi Miten kirjani ovat syntyneet -sarjan kirjoissa, mutta nyt tarkastelen kirjoja, joiden tavoitteena on saada lukijansa itse tarttumaan muistikirjaan ja kynään tai naputtelemaan tietokoneen näppäimistöä. Tällaisia kirjoja luetaan paljon, mutta niistä kirjoitetaan varsin vähän lehdissä ja blogeissa, edes silloin kun ne ovat juuri ilmestyneet. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi Terhi Rannelan Kirjoita nuorille -oppaasta on kirjoitettu useammassakin (kirja)blogissa. Haluan tämän teemakuukauden puitteissa tutustua paremmin Suomessa julkaistujen kirjoitusoppaiden kirjoon ja esitellä niitä täällä blogissa.
Olen kotiuttanut kirjastosta muun muassa seuraavat kirjat, joista luvassa juttua helmikuussa (pidätän oikeudet muutoksiin, jos en keksi jostakin kirjasta mitään sanottavaa, ja ainakin pari kirjaa saattaa vielä tulla mukaan tämän listan ulkopuolelta):
Julia Cameron: Tyhjän paperin nautinto
Marguerite Duras: Kirjoitan
Natalie Goldberg: Luihin ja ytimiin; Avoin mieli
Sinin Kiuas: Kirjoittajakalenteri
Anne Leinonen (toim.): Kirjoita kosmos. Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen.
Ylva Karlson ja Katarina Kuick: Kirjoittamisen ihanuus. Nuoren kirjoittajan opas
Asko Martinheimo: Parempi lause
Johanna Vehkoo: Painokoneet seis! Kertomuksia uuden journalismin ajasta
Katri Sarmavuori: Opi ja ohjaa kirjoittamista
Kimmo Svinhufvud: Kokonaisvaltainen kirjoittaminen
Elina Hirvonen & Anu Silfverberg: Sata sanaa
Stephen King: Kirjoittamisesta: muistelma leipätyöstä
Edit. Lisäilin listaan joitakin kommenteissa ehdotettuja kirjoja. Laitan linkit kirjoista tehtyihin postauksiin sitä mukaa kun julkaisen niitä. Alla linkit muutamiin kirjoitusaiheisii kirjoihin, joista olen kirjoittanut blogiini aiemmin:
Maria Peura: Antaumuksella keskeneräinen
Terhi Rannela: Kirjoita nuorille
Antti Tuuri: Kuinka kirjoitan romaanin
Vesa Korhonen: Hyvä, parempi, valmis
Suurin osa mainituista kirjoista on niin sanottua inspiraatiokirjallisuutta, joka ennen kaikkea rohkaisee kirjoittamisen aloittamiseen ja sen jatkamiseen. Tällaisia kirjoja ovat ainakin Cameronin ja Goldbergin teokset sekä nuorille suunnattu Kirjoittamisen ihanuus, jossa on myös vinkkejä ja pieniä kirjoitustehtäviä, joilla pääsee alkuun. Kirjoittajakalenteri sisältää nimensä mukaisesti kirjoitustehtävän vuoden jokaiselle päivälle. Sarmavuoren kirjassa taas on paljon teoriaa ja yhtenä näkökulmana kirjoittamisen opettaminen alkeista lähtien. Svinhufvudin kirjassa on paitsi teoriaa kirjoittamisesta, myös käytännön ohjeita hyvien kirjoitusrutiinien löytämiseksi ja erilaisten kirjoitusjumien ja päänsisäisten kirjoittamisen esteiden voittamiseksi. Näistä kirjoista vain Martinheimon Parempi lause on vähän teknisempi opas, jossa keskitytään viilaamaan paremmaksi fiktiivisen tekstin henkilöhahmoja, juonta, kerrontaa ja jännitettä. Useimmissa kirjoissa puhutaan ennen kaikkea luovasta (fiktion) kirjoittamisesta, mutta Sarmavuoren ja Svinhufvudin kirjoissa tarkastellaan myös asiatekstien kirjoittamista.
Puuttuuko tästä listasta jokin (suomeksi julkaistu) kirjoittamisen opas, johon tutustumista suosittelisit? Erityisesti vinkit kirjoitusinspiraatiota ja virikkeitä antavista kirjoista ovat tervetulleita, mutta myös yksityiskohtaisempia tekstin muokkausohjeita antavia kirjoja saa vinkata.
Esittelen helmikuussa blogissani tuttuun tapaan myös lasten- ja nuortenkirjoja, uutuuksia ja muuta lukemaani, mutta pääpaino tulee olemaan kirjoittamisteemassa ja merkitsen aiheeseen kuuluvat kirjat Kirjoittajan helmikuu -tunnisteella, jonka avulla kaikki teemaan kuuluvat postaukset on helppo löytää. Tervetuloa mukaan Kirjoittajan helmikuuhun!
Äkkiä tulisi puuttuvien listalta mieleen Kirjoita kosmos (STK ry), josta ilmestyi ihan hiljan päivitetty painos. Samoin Stephen Kingin Kirjoittamisesta, joka on tavallaan aika legenda, vaikka onkin osin omaelämäkerta.
VastaaPoistaOmaa ehdotonta suosikkiani, James N. Freyn How to Write a Damn Good novel -opasta ei valitettavasti ole suomennettu.
Mutta, piti sanomani, että hieno teema!
PoistaCalendula, kiitos vinkeistä - Kirjoita kosmos ja Kirjoittamisesta on nyt laitettu kirjastosta varaukseen!
PoistaTuota Freyn kirjaa olen kuullut muidenkin kehuvan, laitan korvan taakse :)
Kai Vakkuri: Sinä kirjoitat kirjan - http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9525575152
VastaaPoistaTorsti Lehtinen: Sanojen avaruus - http://www.kiiltomato.net/torsti-lehtinen-sanojen-avaruus/
Tommi Parkko: Kirjoita runo http://www.bookplus.fi/kirjat/parkko,_tommi/kirjoita_runo-10137774
Kiitos vinkeistä; laitoin Lehtisen kirjan varaukseen. Tuon Vakkurin kirjan uudistettuja painoksia ei ole hankittu meidän kunnan kirjastoihin ensimmäistäkään kappaletta (tai sitten ne on poistettu / hävinneet) ja Parkot oli lainassa, mutta jos käyn naapurikaupunkien kirjastoissa helmikuussa, niin pidän silmäni auki niiden varalta!
PoistaAivan loistavia, joskin hieman eri näkökulmasta olevia kirjoituksen ideapankkikirjoja ovat:
VastaaPoista- Timantinmetsästäjä, luovan kirjoittamisen opas (Seita Parkkola et al.)
- Kirjoittamisen ihanuus, nuoren kirjoittajan opas (lva Karlsson &Katariin Kuick)
Anonyymin mainitsema Tommi Parkon Kirjoita runo on loistokirja myöskin!
Kiitos vinkeistä, Valkoinen kirahvi! Tuo Kirjoittamisen ihanuus löytyy jo listalta (vaikka ei näy kuvassa) ja olen siihen jo tutustunutkin. Parkkolan kirjaa olen joskus opeopintojen aikana lehteillyt, täytyypä ottaa uusintalukuun sillä olisi kiva esitellä myös lasten kirjoitusopas!
PoistaNo niinpäs olikin, jotenkin katsoin että kyseessä oli se nuorten kirjoittamisoppaista toinen. Timantinmetsästäjissä on sanataidepohja.
PoistaMinäkin tulen liehuttamaan lippua Kingin Kirjoittamisesta. En yleensä noin siedä kirjoitusoppaita. Varsinkaan amerikkalaisia.
VastaaPoistaSuomalaisista tietysti klassikko on Mika Waltarin Aiotko kirjailijaksi?.
Tykkäsin myös Miisa Jääskeläisen kirjasta Sana kerrallaan.
Morre, Kingin ja Jääskeläisen kirjat kirjat lähtivät varaukseen! Ja tuon Waltarin kirjan aion uudelleenlukea ja esitellä blogissa, unohtui listalta.
PoistaYmmärrän kyllä, että varsinkin ohjeelliset "tee näin" oppaat saattavat ärsyttää, mutta minusta on kiva lukea sellaisia inspiraatiotyylisiä oppaita ihan huvin vuoksi.
Claes Andersonin Luova mieli: Kirjoittamisen vimma ja vastus
VastaaPoistaTintti, kiitos vinkistä! Olen lukenut Luovan mielen muutama vuosi sitten, pitäisiköhän uudelleenlukea...
PoistaEnglanninkielisiä vähän "analyyttisempia" mutta kuitenkin varsin keveitä kirjoja, jotka lähestyvät fiktion tehokeinoja laajan esimerkkirepertuaarin kautta, ovat mm. James Woodin "How Fiction Works" ja John Mullanin "How Novels Work". Tykkäsin molemmista.
VastaaPoistaMika, kiitos vinkeistä! Pistän nuo muistiin, jos innostuisin tilaamaan jostakin.
PoistaMolemmat löytyvät Helmetistä. Kirjoittajat ovat muuten kumpikin kirjallisuuskriitikoita (New Yorker ja Guardian).
VastaaPoistaKiitos tiedosta! En asu Helmet-alueella, mutta käyn pk-seudulla aina silloin tällöin, voisin tilata kirjat johonkin reittini varrella olevaan kirjastoon.
PoistaTodella kiinnostavaa, Maria! Seuraan innolla.
VastaaPoistaOppaita on paljon, ja jokainen löytää omat rakkaansa. Paria voisin suositella, jotka itseltänikin on vielä lukematta, mutta vakavissa aikeissa kyllä. Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä sinä tykkäät ensinnäkin Durasin Kirjoitan-teoksesta ja toiseksi Peuran Antaumuksella keskeneräinen -tunnelmoinnista.
Paula, kävin lukemassa Kiiltomadon arvion tuosta Durasin kirjasta, kiinnostuin ja pistin varaukseen! Peuran kirjan (joka on hieno, koskettava ja inspiroiva!) luin ja bloggasin siitä vuosi sitten, en varmaan nyt tässä yhteydessä palaa siihen mutta ehkä voisin laittaa jossakin välissä linkit niihin oppaisiin, joista olen blogannut aeimmin.
PoistaHyvä, että otin esille, sillä Peuran kirjan postaus oli minulta livahtanut aivan ohitse! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. - Ja miten ihanaa, että olit sen jo ehtinyt lukea <3!
PoistaLoistavaa, että Duras tulee blogiisi! <3
Paula, kiva jos Peura-postauksestani oli iloa :) Sain Durasin kirjastosta tänään ja olen sitä jo vähän aloitellutkin - ihanaa, kun kirjoittamista voi lähestyä niin monista eri näkökulmista!
PoistaKiinnostava aihe! Tuli mieleeni vielä Heli Hulmin Saattaen vaihdettava ja Marketta Rentolan Vaikuta mediassa, joka tosin keskittynee mediakirjoittamiseen. Ja Antti Tuurilla on se kirjoittamiskirja (jonka nimeä en nyt muista), mutta se ei kyllä ole mikään opas vaan pikemminkin Miten kirjani ovat syntyneet -tyyppiä.
VastaaPoistaKiitos vinkeistä, Laura! Kiinnostuin molemmista, mutta Rentolan kirjaa ei ole hankittu meidän kuntaan ollenkaan ja Hulmin kirjan kaikki kappaleet lähialueilla ovat lainassa. En siis varmaankaan helmikuussa ehdi niiden pariin, mutta pistän muistiin ja "metsästän" kirjat joskus myöhemmin :).
VastaaPoistaTuo Tuurin "Kuinka kirjoitan romaanin" tms. olen esitellyt täällä blogissa joskus pari vuotta sitten. Voisin koota linkit aiemmin postaamistani kirjoittamiskirjoista joko tähän postaukseen tai kuukauden loppukoontiin, niin nekin löytyisivät kiinnostuneille.