Sivut

perjantai 28. joulukuuta 2012

Tyttökirjavisailun oikeat vastaukset ja parhaat tietäjät

Tyttökirjat tuovat omenankukkien tuoksua talven keskelle.

Viime viikon tiistaina järjestin täällä kahdentoista kysymyksen tyttökirjavisailun. Kuten arvelinkin, oikea vastaus löytyi kaikkiin kysymyksiin - ainoat todella haastavat kysymykset taisivat olla 10. ja 12., jotka käsittelivät vähän tuntemattomampia teoksia.

Eniten oikeita vastauksia tiesivät Luetut, lukemattomat -blogin Liisa ja Anonyymi (10 oikein) sekä  Lumiomenan Katja ja Sheferijmin Aino (9). Moni muukin tiesi hyvin. Kiitos kaikille osallistujille!

Tässä vielä kootusti oikeat vastaukset ja kirjat, joihin kysymys liittyy:

1. Miksi Jo March luopui pitkistä hiuksistaan? Entä miksi Anna Shirley? Jo March myi hiuksensa ja antoi rahat (25 dollaria) äidilleen, joka matkusti hoitamaan rintamalla sairastunutta Marchin perheen isää (Louisa M. Alcott: Pikku naisia). Anna Shirley puolestaan osti kiertelevältä kauppiaalta hiusväriä värjätäkseen punaiset hiuksensa korpinmustiksi, mutta lopputulos olikin vihreä. Väri pysyi niin tiukassa, että Marilla keri lopulta Annan hiukset ihan lyhyiksi (L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet).

2. Minkä kirjoittamiseen liittyvän lupauksen Emilia Starr antoi sukulaisilleen päästäkseen opiskelemaan? Sukulaiset yrittivät ensin saada Emilian luopumaan kokonaan kirjoittamisesta, mutta siihen Emilia ei voinut suostua. Kompromissina Emilia lupasi, että hän ei kirjoita kolmen opiskeluvuotensa aikana mitään, mikä ei ole totta (L. M. Montgomery: Runotyttö maineen polulla).

3. Mistä L. M. Montgomery sai alunperin idean kirjoittaa tarinan orpolapsesta, joka on erehdyksessä "väärää sukupuolta"? Lehtileikkeestä, jossa kerrottiin todellisesta tapauksesta - vanhahkolle pariskunnalle oli vahingossa lähetetty tyttö "tilatun" pojan asemesta. (Tämän luin Annan nuoruusvuosien v. 1991 painoksen takasivujen kirjailijaesittelystä.)

4. Kuka tai ketkä järjestivät viluiselle ja nälkäiselle Sara Crewelle yllätyksen hänen ullakkohuoneeseensa? Naapurin rikas herra Carrisford (Saran edesmenneen isän ystävä, joka ei tosin tuolloin vielä tiennyt, kuka Sara oli) kustansi lystin, mutta varsinaisen toteutuksen järjesti hänen intialainen palvelijansa Ram Dass, joka osasi kiipeillä kattoja pitkin, sekä tämän lemmikkiapina.

5. Missä Laurie kosi Amya? Sveitsin Veveyssä, soutuveneessä Genevejärvellä: Hän oli oikeastaan kuvitellut, että ratkaisu syntyisi linnan kuutamoisessa puutarhassa mitä tyylikkäimmällä ja arvokkaimmalla tavalla, mutta kävi aivan päinvastoin, sillä se syntyikin keskellä päivää järvellä parilla siekailemattomalla sanalla. (Louisa M. Alcott: Pikku naisia II / Viimevuotiset ystävämme).

6. Mitkä lempinimet annettiin Riku ja Rea Seljan kaksospojille? Entä oikeat nimet? Romulus ja Remus Rooman susilasten, Rhean jälkeläisten mukaan - oikeiksi nimiksi annettiin Aki ja Kai. (Rauha S. Virtanen: Seljan tytöt)

7. Missä kaupungissa sairaanhoitaja Helena Barton oli "Sininen sisar"? New Yorkissa (Helen D. Boylston: Helena, sininen sisar).

8. Kenelle Dodo Selja kirjoittaa ihailijakirjeitä nimellä Selja Salamaa? Isälleen, kirjailija Rikhard (Riku) Seljalle, jonka luova työ takkusi (Rauha S. Virtanen: Tuntematon Selja)

9. Missä Anna Shirley ja Gilbert Blythe vihittiin? Vihervaaran puutarhassa. - Vierashuoneessako vihkiminen tapahtuu? - Ei toki - ellei sade yllätä. Meidät vihitään puutarhassa sinisen taivaan alla auringonpaisteessa. Tiedättekö kuinka menisimme naimisiin, jos se kävisi aivan minun mieleni mukaan? Päivänkoitteessa kesäkuun aamuna, auringon noustessa kirkkaana ja ruusujen kukkiessa. Hiipisin hiljaa puutarhaan kohtaamaan Gilbertiä, ja me menisimme käsi kädessä kauas pyökkimetsään, ja siellä vihreässä lehtiholvissa meidät vihittäisiin kuin komeassa tuomiokirkossa. (L. M. Montgomery: Anna omassa kodissaan)

10. Miksi Rainnan perhe muttaa maalle Marjatta Kurenniemen ainoassa tyttöromaanissa Kesälintu? Perheen vuokranantaja myi huoneiston, jossa Rainnat asuivat, ja uusi omistaja halusi muuttaa siihen. Perheellä ei ollut varaa vuokrata uutta, tarpeeksi isoa asuntoa Helsingistä.

11. Miksi Kaarina lähtee "kotiopettajaksi" Savoon eräässä Anni Swanin kirjassa? Kaarinan isä on vakavasti sairas ja vanhemmat matkustavat ulkomaille parantolaan. Ison perheen nuorimmat sisarukset pääsevät sukulaisten hoiviin, mutta Kaarina ei mahdu sukulaisten luo. Hän lähtee kotiopettajaksi siis paitsi ansaitakseen rahaa, myös saadakseen asunnon kesäksi. (Anni Swan: Kaarinan kesäloma)

12. Mitä löytyy Rachel Wardin Sinisestä kirstusta, jonne Kingin lapset saavat kurkistaa? Saran kirjojen Sara oli ainoa, joka tiesi vastauksen tähän - kaimastaan kertovaan kirjaan liittyvään - kysymykseen. Kuten Sara vastasi, tädin käyttämättä jääneestä, vuosikausia lukittuna olleesta kapioarkusta löytyi vaikka mitä - esimerkiksi posliiniastiasto, tinaisia piirasvuokia, daguerrotypiokuvia, kirjeitä ja tädin käyttämättä jääneet hääpuku ja huntu. (L. M. Montgomery: Sara, tarinatyttö)


Taidan järjestää uuden tyttökirjavisailun joskus myöhemmin, tämä oli niin hauskaa!


3 kommenttia:

 1. Hauskaa oli vastatessakin! Kysymyksesi olivat kiinnostavia ja hyviä, ja sellaisista kirjoista joita olen moneen kertaan vuosien mittaan lukenut, niin että ne tuntuvat jo ystäviltä. Arvelinkin, että neljäs kysymys liittyy Pikku prinsessa -kirjaan... sen olen tainnut lukea viimeksi lapsena. Jostain syystä se ja Pikku prinssi eivät ole koskaan oikein puhutelleet - sen sijaan itselleni todella rakas on Salainen puutarha, kolmas Frances Hodgson Burnettin teoksista.
  Jään odottelemaan hieman jo lupailemaasi uuttakin tyttökirjavisailua :)
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Anonyymi, minä taas rakastin Pikku prinsessaa lapsena, samoin kuin Salaista puutarhaa. Kadonnut prinssi oli jännittävä ja kiehtova; sen sijaan Pikku lordi jäi Burnettin (suomennetuista) kirjoista etäisimmäksi.

  Kiva että odotat jo seuraavaa visailua :). Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 3. Kiitos visailusta - oli hauska miettiä vastauksia :) Seuraavaa odotellessa!

  VastaaPoista