Sivut

maanantai 13. elokuuta 2012

Raili Mikkanen ja Laura Valojärvi: Mennään sirkukseen!


Raili Mikkanen ja Laura Valojärvi: Mennään sirkukseen!
Minerva 2012, 98 sivua.

Ihastuin viime vuonna julkaistuun ja vastikään Anni Swan -palkinnolla huomioituun Suomen lasten linnakirjaan niin paljon, että halusin ehdottomasti lukea lasten kanssa myös Raili Mikkasen ja Laura Valojärven seuraavan lasten tietokirjan, Mennään sirkukseen!, heti tuoreeltaan. Sirkus ei tosin aiheena kiehtonut minua yhtä paljon kuin vanhat linnat - ennen kirjan lukemista. Nyt haluan tietää sirkuksesta lisää! Mikkanen on haastatellut kirjaansa varten lukuisia sirkusalan ammattilaisia ja harrastajia sekä perehtynyt aihepiirin kirjallisuuteen. Kun tieto vielä tarjoillaan sujuvasti kerrottuna, Laura Valojärven kuvituksen eläessä ja liikkuessa joka aukeamalla, on lasten ja aikuisten yhteinen lukuelämys valmis.

Kertovaa tekstiä on mukava lukea ääneenkin, toisin kuin sellaisia lasten tietokirjoja, jotka ovat täynnä infolaatikoita ja kuvatekstejä. Toisin kuin monissa samantapaisissa teoksissa, Mennään sirkukseen! -kirjassa ei ole kehystarinaa, jossa "Matti ja Maija" kurkistaisivat sirkustelttaan ja tapaisivat erilaisia sirkustaiteilijoita ja -eläimiä. Sen sijaan kirjaa jäsentää kuvituksen pieni suloinen marakatti, joka "kuuluttaa" megafonillaan kirjan haastateltavat: Hyvät naiset ja herrat: Antti Tuomento (nuorallakävelijä), Pauliina Räsänen (trapetsitaiteilija), Ada Forsberg (sirkuskoulun oppilas) ja niin edelleen. Kirja on johdannon jälkeen neljään aihealueeseen, joissa kerrotaan sirkuksen esiintyjistä, elämimistä, suomalaisesta sirkuselämästä ja sirkuskoulutuksesta.

Minua kiinnosti eniten suomalaisesta sirkuselämästä kertova osio. Oli kiehtovaa lukea esimerkiksi Sariolan suvusta, joka toimii sirkusalalla jo viidennessä polvessa ja pyörittää nykyään Suomen Tivolia ja  Tivoli Sariolaa. Toinen kiinnostava suomalainen "sirkussuku" on Jernströmit, jotka ovat Sirkus Finlandian takana. Lapsia (2-7 v.), joille luin kirjaa ääneen, tuntuivat kiinnostavan eniten eläimet ja "sirkusprinsessat", jotka taiteilivat hevosten selässä tai nuoralla päivänvarjo kädessään.

Mennään sirkukseen! on kirja kaiken ikäisille, mutta mikä olisi sille kaikkein otollisin kohderyhmä? Laura Valojärven värikylläiset, suuret kuvat miellyttävät leikki-ikäisenkin silmää, mutta teksti saattaa  tuntua paikoin haastavalta vielä pienistä koululaisistakin. Sirkushistorian vuosiluvut olivat mielestäni kiinnostavaa nippelitietoa, mutta niitä oli ikävä lukea ääneen ja saattavat puuduttaa pientä lukijaa. Vuosilukujen sisältämän informaation olisi voinut koota vaikkapa aikajanaksi kirjan loppuun. Ongelma koskee kuitenkin vain ihan kirjan alkuosaa, joka painottuu eniten historiaan. Kaikkein lämpimimmin suosittelisin kirjaa noin 6-9 -vuotiaille, joko ääneen tai itse luettuna. Sirkus on Suomessa erittäin suosittu lasten ja nuorten harrastus, joten kiinnostuneita lukijoita varmasti löytyy - ties vaikka innostus sirkukseen syttyisi juuri tämän kirjan myötä!

9 kommenttia:

  1. Sama juttu täällä: Linnakirja vei niin, että otin tämänkin.

    Kivalta kuulostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, muistankin, kuinka povasit Linnakirjalle palkintoja ja nyt sitten tuli tuo Anni Swan -palkinto! Sirkukseen! on minusta yhtä hyvä, mutta jossain määrin erilainen.

      Poista
  2. Kyllä on upeita nuo Laura Valojärven kuvitukset!

    VastaaPoista
  3. Viivasuoria sanoja, eivätkös olekin! Oli kiva löytää tuore blogisi :).

    VastaaPoista
  4. Oi että, minäkin ihastelen Valojärven kuvitusta. Luin vastikään Ruben ja rouva Mallamudin tapauksen ja siinäkin ne kuvat olivat niin hienoja. Tämän voisi hyvin lukea ja ehdottomasti sen Linnakirjan ainakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, hauska että sinäkin olet lukenut Rubenin tutkimuksia! Niissähän kuvat on aseteltu sivujen alkuun, kun taas näissä Linna- ja Sirkus-kirjoissa se menee "villimmin" aukeamien halki. Hahmot ovat kyllä hyvin samantyylisiä.

      Poista
  5. "Linnakirjan" olen ohittanut, mutta "sirkuskirja" saattaisi olla meillä kuumaa kamaa lasten lisäksi myös minun mielestä ;) Suomalainen sirkuselämä kiinnostaa minuakin, erityisesti Jernströmien suvun osalta, olemmehan nyt kolmena perättäisenä vuonna käyneet nauttimassa Sirkus Finlandian esityksistä (puhumattakaan lapsuuden sirkuskäynneistä). Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  6. Onko mielikuvitus väistymässä jälleen lastenkirjoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko (tämähän on tietokirja, joten siinä on ymmärrettävästi enemmän faktaa ja vähemmän mielikuvitusta). Päinvastoin olen kuullut sellaisia toiveita, että tulisi taas enemmän realistista lasten- ja nuortenkirjallisuutta, kun fantasiaa julkaistaan nyt paljon. Mutta varmaan tämä on sellaista aaltoliikettä.

      Poista