Sivut

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

TBR100 - mitä sitten lukisi?

Kuva weheartit.com

Kirjavan kammarin Karoliina innosti maaliskuussa suomalaiset kirjabloggaajat tekemään samanlaisia tbr100-listoja, jollaisia on pyörinyt englanninkielisessä blogimaailmassa. Ideana on listata sata kirjaa, jotka haluaa lukea "lähitulevaisuudessa" ja mielellään vielä haastaa itsensä lukemaan kirjat tietyn ajanjakson, esimerkiksi viiden vuoden, sisällä. Olen uteliaana kurkkinut kanssabloggaajieni listoja, mutta ajattelin ettei itselläni ole aikaa sellaista koota. Nyt minulla on kuitenkin hyvin kirjaisan maaliskuun jälkeen jonkinlainen lukuväsymys - yhtään vetävää romaania ei ole kesken, muutama kiinnostava mutta paksu tietokirja kylläkin - joten päätin liittyä joukon jatkoksi ja paljastaa seuraavan kymmenen vuoden lukusuunnitelmani!

Kirjainten virran Hannan tapa jakaa sata kirjaansa erilaisiin osioihin ihastutti niin, että sovelsin ideaa omassa listauksessani. Muun muassa ajatus jaotella kirjoja kustantajien käännöskirjasarjojen mukaan (esim. Keltainen kirjasto, Otavan kirjasto) on peräisin Hannalta.

Lista painottuu vanhempiin kirjoihin, sillä uutuuksista teen omia listojaan ja niitä tulee luettua tasaiseen tahtiin. Muutaman ihan tänä keväänä ilmestyneenkin kirjan olen kelpuuttanut mukaan, jos se on noussut luettavien listalle kehuvien blogiarvioden myötä. Totuuden nimissä aika monet listan kirjoista ovat sellaisia, jotka olen joskus aloittanut - jospa sitten tämän haasteen innoittamana lukisin ne joskus loppuun? Suurin osa kirjoista on sellaisia, joita ei ole omassa hyllyssäni, joten kirjastolaitos saa tukea projektiani.

En saanut tähän hätään ihan sataa kirjaa listattua, vaikka jalkauduin lopulta kurkkimaan toisten bloggaajien listoja inspiraation saamiseksi. Pidätän oikeuden lisäillä listaan kirjoja, ja asetan realistisesti lukuaikataulun niin, että tavoitteeni on lukea tbr-sataseni vuoden 2021 loppuun mennessä ;). Ennen kaikkea tämä on minulle kuitenkin muistilista, joka auttaa muistamaan ne lukuisat, liian helposti unohtuvat kirjat, joista on innostunut esimerkiksi jonkin arvion ansiosta. Jossain vaiheessa luultavasti teen haasteesta oman alasivunsa, johon lisäilen linkit jo luettuihin teoksiin sitä mukaa kun niitä kertyy.

Keltainen kirjasto

Nikos Kazantzakis: Kerro minulle, Zorbas
Yasunari Kawabata: Lumen maa
Boris Palsternak: Tohtori Zivago
Haruki Murkakami: Kafkarannalla
Mark Helprin: Talvinen tarina
Graham Greene: Jutun loppu
Jayne Anne Philips: Äidin aika
Don DeLillo: Putoava mies
Jhumpa Lahiri: Tuore maa
Alice Munro: Liianpaljononnea

Otavan kirjasto

Carol Shields: Kivipäiväkirjat
Per Petterson: Hevosvarkaat
Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär
Le Clécio: Alkusoitto
Adichie: Huominen on liian kaukana
Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia

Baabel

Clarice Lispector: Lähellä villiä sydäntä
A. S. Byatt: Lasten kirja (vihdoinkin loppuun)
Hilary Mantel: Susipalatsi

Aikamme kertojia

Anne Michaels : Routaholvi
Paolo Giordano: Alkukukujen yksinäisyys
Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi

Kotimaiset nykykirjailijat

Bo Carpelan: Lapsuus
Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri
Joel Haahtela: Tule risteykseen seitsemältä ja Katoamispiste 
Turkka Hautala: Salo ja Paluu
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Olli Jalonen: Poikakirja
Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet
Heidi Köngäs: Jokin sinusta
Aila Meriluoto: Peter-Peter
Hannu Mäkelä: Kivi
Arne Nevanlinna: Marie
Markus Nummi: Karkkipäivä
Petter Sairanen: Muisti on unta
Raija Siekkinen: Novellit
Hannu Väisänen: Vanikan palat
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Ulkomaiset nykykirjailijat

Kerstin Ekman: Herran armo
Marianne Fredriksson: Anna, Hanna ja Johanna
Susan Fletcher: Meriharakat
Claudie Gallay: Tyrskyt
Stefan Moster: Nelikätisen soiton mahdottomuus
Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretinjärvessä
Joyce Carol Oates: Blondi
Lionel Shriver: Poikani Kevin ja Jonnekin pois

Klassikot

Juhani Aho: Kevät ja takatalvi (ai mistäkö tämänniminen kirja tuli mieleen juuri nyt??)
Charles Dickens: Suuria odotuksia
Fjodor Dostojevski: Netoska Nezvanova - nuoren naisen tarina
Truman Capote: Aamiainen Tiffanylla
E. M. Forster: Talo jalavan varjossa 
Thomas Hardy: Tessin tarina
Henry James: Naisen muotokuva
Maria Jotuni: Huojuva talo
Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 
Iris Murdoch: Kello
Marja-Liisa Vartio: Kaikki naiset näkevät unia
Virginia Woolf: Menomatka

Englanninkieliset (ei ole suomennettu/käännös vanhentunut)

Edith Wharton: House of Mirth
Elisabeth Gaskell: Wifes and Dauhters
Louisa M. Alcott: Work. A Story of Experience
L. M. Montgomery: Tangled Web
Fannie Flagg: Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe
Colm Toíbín: The Blackwater Lightship

31 kommenttia:

  1. Hieno lista tämäkin! Näistä olen lukenut vain yhden, Herra Darwinin puutarhurin, johon ihastuin todella paljon. Ihan mahtavaa kieltä! Monelta listan kirjailijalta olen kyllä lukenut jotain muuta, ja niiden kokemusten perusteella uskon että sullakin on edessä monia hienoja lukuhetkiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, pidin todella paljon William N. Päiväkirjasta, joten voin hyvin uskoa, että Hra Darwin on myös ihana, ennen kaikkea kielellisesti!

      Poista
  2. Oi, mikä lista! Olen lukenut siltä 22 kirjaa ja monen muun haluaisin lukea. Meillä tosiaan on pitkälle sama maku. :)

    Murakami, Lahiri, Petterson, Heivoll, Haahtela, Carlson, Itäranta, Nevanlinna ja Capote ovat suurimpia suosikkejani. Byattin aion itsekin lukea loppuun. Se on loistava, mutta jotenkin raskas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, melkein kaikki nuo mainitsemasi kirjailijat ovat sellaisia, joista en olisi osannut kiinnostua ilman sinun ja muutaman muun suosituksia. Esim. Pettersonin kirjojen (suomennetut) nimet eivät olisi minua houkutelleet. Lasten kirja on tosiaan raskas, sellaista hitaammin sulavaa ravintoa!

      Poista
  3. No, nyt sinäkin teit tämän, olet ollut ainoa toivoni ;) Itselläni lista on ollut tekeillä jo jonkin aikaa, ehkä se olisi aika laittaa maailmalle.

    Sinulla on hyviä kirjoja luettavana tulevaisuudessa mm. TPTA, Kähkönen, Oatesia ja Westön "Missä kuljimme kerran", jota itse luen juuri toiseen kertaan ja se on tällä kertaa jopa parempi kuin ensimmäisellä kerralla. Suosittelen.
    Ensimmäiseksi voisin listaltasi lukea tuon Ahon Kevät..., täällä nimittäin tulee lunta todella sakeasti ja sitä on luvassa koko päiväksi. No huomenna Suomeen, mutta ei lie siellä asiat paljon paremmin.

    Hyvää pääsiäistä Maria!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, luulin blogini olevan viimeinen tbr100-vapaa linnake ;). Ja kyllähän tässä aikaa menikin, vaikka en edes akkostanut, saati ottanut valokuvia kirjoista... Mielenkiintoista nähdä sitten, mitä sinun listaltasi löytyy!

      Tänään on paistanut aurinko, mutta eilen tuli vuoroin räntää, vuoroin rakeita niskaan. Eiköhän se tästä kuitenkin ala se kevät, oikeastikin :). Ihanaa pääsiäistä ja lomaa!

      Poista
  4. Olen lukenut listaltasi vain viisi kirjaa (jos Täällä pohjantähden alla lasketaan yhdeksi), mutta ne olivat kaikki joko todella hyviä tai ainakin hyviä: Anna, Hanna ja Johanna, TPTA, Fried Green Tomatoes, Poikani Kevin ja Jonnekin pois.
    Mutta todella paljon mielenkiintoisia kirjoja listaltasi löytyy, sellaisia, jotka mielelläni lukisin itsekin. Varsinkin Ekmanin Sudentalja-trilogia houkuttelee valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, tuo Sudentalja on tosiaan houkutteleva, mutta myös kaikessa laajuudessaan ja (ymmärtääkseni) rankkojen tapahtumiensa puolesta "pelottava" :). Täytyy odottaa sopivaa hetkeä!

      Poista
  5. Sain raksittua listaltasi kuusi kirjaa. Katoamispiste on haikeankaunis, Poikani Kevin ravisutteleva, Kafka rannalla hämmentävän hieno, Missä kuljimme kerran upean helsinkinen, Meriharakat vaikuttava.

    Monta sellaista oli listallasi jotka tahtoisin lukea, mm. Kivipäiväkirjat ja Hautalat ja Kawabata.

    Kiva että teit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, Kafka rannalla voisi olla pääsiäiskirjani :). Myös Kivipäiväkirjat olisi ihana sellainen, mutta kun en älynnyt sitä kantaa kirjastosta mukaan, niin jää myöhempään.

      Poista
  6. Kiva lista! Itse olen lukenut näisät nopealla laskemisella 4! Tyrskyt, Poikani Kevin, Paluu ja Salo ovat kaikki hyviä kirjoja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, Poikani Kevin on sellainen, jota olen kiertänyt kuin kissa kuumaa puuroa jo jonkin aikaa... Jospa sen listaaminen tähän pistäisi vauhtia lukemiseen

      Poista
  7. Hei Maria, kiinnostava lista ja siinä on sellaisia kirjoja, jotka ovatkin minunkin tbr-listallani lähitulevaisuudessa! Mutta mikä on tuo Alcottin kirja? Onko se aikuisille suunnattu? Elämäkerrallinen? Olen nyt laiska, etten jaksa lähteä googlettamaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, tuo Work on tosiaan aikuisille suunnattu - romaani, jossa on käsittääkseni paljon omaelämäkerrallisuutta. Kertoo käsittääkseni kahdesta siskoksesta, joista ainakin toinen on kuvataiteilija. Aikomus olisi tilata kirja verkkokaupasta ja lukea, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi.

      Poista
  8. Hieno lista, monia oli samoja kuin minulla ja paljon sain taas listattua omalle TBR-paperiversiolle tai pikemminkin nivaskalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aletheia, taisinkin käydä lukemassa sinun listasi muutama päivä sitten ja siinä oli paljon kaikkea ihanaa! Kiva että löysit tästä vielä "nivaskantäytettä" :).

      Poista
  9. Kiva lukea sinunkin valintasi :) Löytyypä muutamia samoja omalta luettavien listaltakin. Minä pyörittelen myös tbr100 -listaa, mutta en ole sitä vielä saanut blogiini asti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukka, vielä ehtii mukaan! Jännä nähdä, mitä samoja ja "erejä" (!) meillä on :)

      Poista
  10. Mukava kun jaoit myös aihealuettain listasi, oli tosi mukava puhelimella aamusella lukea. Mie haluaisin lukea miltei kaikki listasi kirjat, osanhan olen lukenut jo, joten en ehkä niitä toiseen kertaan nyt halaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna, kiitos vain vielä inspiraatiosta! Pääsin hyvin alkuun, kun sekasin Keltsien ja Sinisten kirjalistoja, joita olen aina tykännyt katsella "ruksien" luetut ja haaveilen vielä lukemattomista.

      Poista
  11. Listallasi on niin paljon hyviä kirjoja, että meinaa pää seota. :) Murakami, Shields, HAAHTELAT, Hautalat, KÖNGÄS, Siekkinen, MURDOCH, Tóibín... Huhhuh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin ;). Noissa mainitsemissasi on sekä sellaisia, joiden tuotanto on jo pitkälle luettu minullakin, ja sitten sellaisia, joiden suhteen olen ihan ummikko, kuten Murdoch.

      Poista
  12. Ihana, ihana lista! <3 Olen lukenut siltä seuraavat: Hevosvarkaat (superihana!), Huominen on liian kaukana (hieno), Alkulukujen yksinäisyys (hyvä), Tule risteykseen seitsemältä (ehkä minun elämäni paras ja rakkain kirja! <3), Katoamispiste (<3!), Paluu (oih tällekin! <3), Poikakirja (ja tälle myös! :), Mustat morsiamet (hieno!), Tyrskyt (vielä vähän kesken, kirja on ihana!) ja Kim Novak ei uinut jne (myös superihana!). Yhteensä siis 10 kirjaa, joista jokaista suosittelen suurella lämmöllä. :)

    Suurimman osan listaamistasi (minullakin vielä lukemattomista) kirjoista minäkin haluaisin lukea - Tóibínia, Gaskellia, Murdochia, vaikka ketä! Oih! <3 (Minäkin meinaan seota kuten Pekkakin! Tampereella havaittavissa siis melkoista kirjahysteriaa!! :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Te tamperelaiset :D ( <3 )

      Sara, olen lukenut Alkulukujen alun, ja kirja vaikuttaa tosiaa hyvältä, mutta myös hyvin synkältä ja rankalta. Voi lapsiparat :(. Missä välissä oikein olet lukenut kaikki nuo ihanat kirjat, jotka minä haluan lukea? :D

      Poista
  13. Olen lukenut listaltasi 12 kirjaa ja joukossa on muutama aivan elämää suurempi kirja: Täällä Pohjantähden alla, Blondi ja Poikani Kevin. Erinomaisia ovat myös Talo jalavan varjossa, Tuore maa, Missä kuljimme kerran ja Jonnekin pois. Kivipäiväkirjat on hieno, mutta se on minulle silti vähiten läheinen Shields.

    Aika moni on listannut lukevansa jonkun Forsterin kirjan, ja odotan kovasti että niistä tulisi blogijuttuja, koska Forster on yksi rakkaimmista kirjailijoistani, mutta aika harvoin pääsen hänen kirjoistaan keskustelemaan kenenkään kanssa.

    VastaaPoista
  14. LIisa, olen tosiaan lukenut Poikani Keviniä jonkin matkaa ja ainakaan vielä se ei ole vakuuttanut (nyt kirja on "tauolla") - siis niin syvästi kuin monet muut, mutta uskon vaikutelman muuttuvan lukemisen edetessä.

    Talo jalavan varjossa kuuluun myös luokkaan "aloitettu on, mutta"... Pitää taas jossain välissä hakea kirja kirjastosta. Jännä kuulla, että Forster on sinulle rakas; aika harva bloggaaja tosiaan tuntuu häntä lukeneen, ainakaan viime aikoina.

    VastaaPoista
  15. Minä en ole tehnyt TBR100-listaa, enkä aio tehdäkään. Muiden listoja on kiva lukea. Sinun listaltasi olen lukenut 14 kirjaa. Netotška Nezvanova! Mainitseepa edes joku Dostojevskia; tämä on lisäksi lyhyt, suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, minulla on N.N ollut hyllyssä jo pari vuotta, jospa tämän haasteen myötä vihdoin lukisin sen! Rikos ja rangaistus oli aikanaan elämys, ja odotan mielenkiinnolla, miten Dostojevski kuvaa naispäähenkilöä. Tiiliskiveä lyhyempi muoto on tosiaan myös plussaa :).

      Poista
  16. Marianne Fredriksson: Anna, Hanna ja Johanna on hyvä, hyvä ja oikein hyvä! Suosittelen. En raaski laittaa sitä edes divariin vaikka olen lukenut sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Voitin kirjan blogiystävän arvonnassa ja se odottaa hyllyssä sopivaa hetkeä :).

      Poista